Life

Produsele care conțin un tip de făină de insecte și sunt vândute de multă vreme în magazinele din România. Detaliul ignorat de pe etichetă

Produsele în care se găsește un tip de făină de insecte. Sunt vândute de mult timp în România. Ce detaliu de pe etichetă este ignorat.
11.06.2023 | 08:04
Produsele care contin un tip de faina de insecte si sunt vandute de multa vreme in magazinele din Romania Detaliul ignorat de pe eticheta
Ce produse conțin un tip de făină de insecte. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Care sunt produsele ce conțin un anumit tip de făină de insecte. Acestea se găsesc de mult timp în magazinele din România, dar puțini știu ce ingredient conțin, de fapt, deși detaliul este menționat pe etichetă.

Produsele care conțin un tip de făină de insecte și se găsesc de mult timp în magazinele din România

Carminul este un pigment natural, de culoare roșu aprins, și se regăsește în multe magazine de la noi din țară. Pe vremuri, acesta purta denumirea de cârmâz, iar colorantul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, atunci când faraonii din Egipt își făceau tatuaje.

ADVERTISEMENT

Mai era folosit și pentru vopsirea țesăturilor. Se utiliza și în America de Sud și în Egipt, dar și în Imperiul Roman pentru nuanțele frumoase de roșu care se obțineau din acesta.

Deși este un ingredient atât de cunoscut și utilizat, puțini știu că este extras din insecte, mai exact femelele coșenile. Procesul presupune uscarea și zdrobirea acestor insecte, apoi extragerea acidului carminic, care are o culoare roșu închis. Este nevoie de aproximativ 70.000 de insecte roșii pentru a produce o cantitate de 250 de grame de pudră de carmin.

ADVERTISEMENT

În funcție de producător sau de țara de origine, se pot citi mai multe nume atribuite acestui colorant pe etichetele produselor care conțin carmin. În afară de denumirea de cârmâz, carminul se mai numește și acid carminic, roșu coșenilă sau roșu natural 4. Numele de cod al acestui colorant este E120.

În ziua de astăzi, există zone în care se cultivă, pe arii întinse, cactușii preferați de coșenile pentru a obține cantități mari de carmin. Carminul nu se mai folosește doar în cosmetice și industria textilă, ci și în industria alimentară.

ADVERTISEMENT

În ce produse poate fi găsit carminul

Carminul este recunoscut de Uniunea Europeană și FDA, nefiind considerat un colorant toxic. Pe de altă parte, există studii care avertizează că acest colorant ar putea declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales la cei mici.

Este un colorant natural destul de costisitor, comparativ cu cei sintetici. Producătorii din industria textilă îl folosesc pe scară restrânsă, dar se utilizează mai des pentru cosmetice.

ADVERTISEMENT

De exemplu, carminul este prezent în rujurile roșii, fardurile de obraz, de pleoape sau în pudre. Acest colorant mai poate fi prezent și în vopseaua de păr, notează libertateapentrufemei.ro.

În industria alimentară, carminul mai este folosit în bomboane, jeleuri, sucuri, budinci, dulcețuri sau înghețate. Se mai utilizează, de asemenea, în colorarea produselor de carne procesată sau a mezelurilor.

Copiilor nu le este recomandat acest colorant din cauza reacțiilor alergice pe care le poate produce. Din 2012, la nivel european, a fost înlocuit în medicamente cu un alt colorant natural roșu, dar extras din plante.

Acest colorant nu este toxic și nu este un pericol pentru consumul uman. În produsele alimentare este folosit în cantități mult prea mici, așa că sunt șanse slabe să provoace alergii sau dermatite deranjante.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
A plătit 740 de lire pentru un apartament plin de gândaci şi a...
A plătit 740 de lire pentru un apartament plin de gândaci şi a ajuns la spital din cauza stresului. Vacanţă de coşmar pentru o tânără din UK
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile...
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile șocante făcute de Adina Maria în scandalul uriaș
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54...
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54 de ani. A pozat fără inhibiții la malul mării
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi