Care sunt produsele ce conțin un anumit tip de făină de insecte. Acestea se găsesc de mult timp în magazinele din România, dar puțini știu ce ingredient conțin, de fapt, deși detaliul este menționat pe etichetă.
Carminul este un pigment natural, de culoare roșu aprins, și se regăsește în multe magazine de la noi din țară. Pe vremuri, acesta purta denumirea de cârmâz, iar colorantul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, atunci când faraonii din Egipt își făceau tatuaje.
Mai era folosit și pentru vopsirea țesăturilor. Se utiliza și în America de Sud și în Egipt, dar și în Imperiul Roman pentru nuanțele frumoase de roșu care se obțineau din acesta.
Deși este un ingredient atât de cunoscut și utilizat, puțini știu că este extras din insecte, mai exact femelele coșenile. Procesul presupune uscarea și zdrobirea acestor insecte, apoi extragerea acidului carminic, care are o culoare roșu închis. Este nevoie de aproximativ 70.000 de insecte roșii pentru a produce o cantitate de 250 de grame de pudră de carmin.
În funcție de producător sau de țara de origine, se pot citi mai multe nume atribuite acestui colorant pe etichetele produselor care conțin carmin. În afară de denumirea de cârmâz, carminul se mai numește și acid carminic, roșu coșenilă sau roșu natural 4. Numele de cod al acestui colorant este E120.
În ziua de astăzi, există zone în care se cultivă, pe arii întinse, cactușii preferați de coșenile pentru a obține cantități mari de carmin. Carminul nu se mai folosește doar în cosmetice și industria textilă, ci și în industria alimentară.
Carminul este recunoscut de Uniunea Europeană și FDA, nefiind considerat un colorant toxic. Pe de altă parte, există studii care avertizează că acest colorant ar putea declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales la cei mici.
Este un colorant natural destul de costisitor, comparativ cu cei sintetici. Producătorii din industria textilă îl folosesc pe scară restrânsă, dar se utilizează mai des pentru cosmetice.
De exemplu, carminul este prezent în rujurile roșii, fardurile de obraz, de pleoape sau în pudre. Acest colorant mai poate fi prezent și în vopseaua de păr, notează libertateapentrufemei.ro.
În industria alimentară, carminul mai este folosit în bomboane, jeleuri, sucuri, budinci, dulcețuri sau înghețate. Se mai utilizează, de asemenea, în colorarea produselor de carne procesată sau a mezelurilor.
Copiilor nu le este recomandat acest colorant din cauza reacțiilor alergice pe care le poate produce. Din 2012, la nivel european, a fost înlocuit în medicamente cu un alt colorant natural roșu, dar extras din plante.
Acest colorant nu este toxic și nu este un pericol pentru consumul uman. În produsele alimentare este folosit în cantități mult prea mici, așa că sunt șanse slabe să provoace alergii sau dermatite deranjante.