Life

Produsele care conțin un tip de făină de insecte și sunt vândute de multă vreme în magazinele din România. Detaliul ignorat de pe etichetă

Produsele în care se găsește un tip de făină de insecte. Sunt vândute de mult timp în România. Ce detaliu de pe etichetă este ignorat.
11.06.2023 | 08:04
Produsele care contin un tip de faina de insecte si sunt vandute de multa vreme in magazinele din Romania Detaliul ignorat de pe eticheta
Ce produse conțin un tip de făină de insecte. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Care sunt produsele ce conțin un anumit tip de făină de insecte. Acestea se găsesc de mult timp în magazinele din România, dar puțini știu ce ingredient conțin, de fapt, deși detaliul este menționat pe etichetă.

Produsele care conțin un tip de făină de insecte și se găsesc de mult timp în magazinele din România

Carminul este un pigment natural, de culoare roșu aprins, și se regăsește în multe magazine de la noi din țară. Pe vremuri, acesta purta denumirea de cârmâz, iar colorantul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, atunci când faraonii din Egipt își făceau tatuaje.

ADVERTISEMENT

Mai era folosit și pentru vopsirea țesăturilor. Se utiliza și în America de Sud și în Egipt, dar și în Imperiul Roman pentru nuanțele frumoase de roșu care se obțineau din acesta.

Deși este un ingredient atât de cunoscut și utilizat, puțini știu că este extras din insecte, mai exact femelele coșenile. Procesul presupune uscarea și zdrobirea acestor insecte, apoi extragerea acidului carminic, care are o culoare roșu închis. Este nevoie de aproximativ 70.000 de insecte roșii pentru a produce o cantitate de 250 de grame de pudră de carmin.

ADVERTISEMENT

În funcție de producător sau de țara de origine, se pot citi mai multe nume atribuite acestui colorant pe etichetele produselor care conțin carmin. În afară de denumirea de cârmâz, carminul se mai numește și acid carminic, roșu coșenilă sau roșu natural 4. Numele de cod al acestui colorant este E120.

În ziua de astăzi, există zone în care se cultivă, pe arii întinse, cactușii preferați de coșenile pentru a obține cantități mari de carmin. Carminul nu se mai folosește doar în cosmetice și industria textilă, ci și în industria alimentară.

ADVERTISEMENT

În ce produse poate fi găsit carminul

Carminul este recunoscut de Uniunea Europeană și FDA, nefiind considerat un colorant toxic. Pe de altă parte, există studii care avertizează că acest colorant ar putea declanșa iritații, reacții alergice și rinite mai ales la cei mici.

Este un colorant natural destul de costisitor, comparativ cu cei sintetici. Producătorii din industria textilă îl folosesc pe scară restrânsă, dar se utilizează mai des pentru cosmetice.

ADVERTISEMENT

De exemplu, carminul este prezent în rujurile roșii, fardurile de obraz, de pleoape sau în pudre. Acest colorant mai poate fi prezent și în vopseaua de păr, notează libertateapentrufemei.ro.

În industria alimentară, carminul mai este folosit în bomboane, jeleuri, sucuri, budinci, dulcețuri sau înghețate. Se mai utilizează, de asemenea, în colorarea produselor de carne procesată sau a mezelurilor.

Copiilor nu le este recomandat acest colorant din cauza reacțiilor alergice pe care le poate produce. Din 2012, la nivel european, a fost înlocuit în medicamente cu un alt colorant natural roșu, dar extras din plante.

Acest colorant nu este toxic și nu este un pericol pentru consumul uman. În produsele alimentare este folosit în cantități mult prea mici, așa că sunt șanse slabe să provoace alergii sau dermatite deranjante.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze