News

Cum se poate cumpăra vechime pentru pensie în 2022. Reguli esențiale

Cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie este valabilă și în 2022. Sunt mai multe reguli de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să facem acest pas.
14.01.2022 | 08:57
Cum se poate cumpara vechime pentru pensie in 2022 Reguli esentiale
Cum îți poți cumpăra vechime în muncă în 2022. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cumpărarea vechimii în muncă pentru a beneficia de pensie este o practică la care apelează foarte mulți români. Și în acest an este valabilă și, totodată, va mai fi disponibilă și în anul 2023, conform OUG 163/2020, aprobată de Parlament.

Sunt multe persoane care nu cunosc procedurile pentru a-și achiziționa vechime pentru pensie. FANATIK prezintă câteva dintre regulile de care trebuie ținut cont.

ADVERTISEMENT

Vechimea în muncă se poate cumpăra și în 2023

Potrivit avocat.net până la finalul lui august 2023 se mai poate completa stagiul de cotizare la pensia de stat. Acest lucru se va putea face prin plata unei sume către Casa de Pensii și semnarea unui contract în care este prevăzută asigurarea socială.

Una dintre întrebările pe care mulți și-o adresează este ”Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?”. Răspunsul se află tot în OUG 163/2020, unde este menționat că toți cetățenii care nu întrunesc, încă, rolul de pensionar.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, este specificat în OUG 163/2020.

”Pot folosi mecanismul și cei care au lucrat în străinătate pentru perioade în care au cotizat acolo?”, este o altă întrebare legată de neclaritatea cumpărării vechimii de pensie. Aceeași sursă, avocat.net, precizează că persoanele care au muncit peste hotare nu au un astfel de drept în țară.

ADVERTISEMENT

Ce sume se achită pentru cumpărarea vechimii în muncă

De altfel, pentru cei care se întreabă ce sume trebuie să scoată din portofel pentru a-și cumpăra vechime în muncă, ei trebuie să știe mai întâi că, potrivit OUG 163/2020, se plătește o cota de CAS (25%), conformă cu salariul minim brut din perioada semnării contractului cu Casa de Pensii.

Concret, cum în momentul de față salariul minim brut este 2.550 de lei, se va plăti o sumă de 638 de lei pentru fiecare lună ce se dorește completată. Anul trecut s-a perceput suma de 575 lei, adică 25% din 2.300 lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, cei care nu vor reuși să-și achite integral banii menționați în contractul semnat, găsesc răspunsul din nou în OUG163/2020. Mai exact, autoritățile nu aplică nicio măsură de penalizare, ci doar se va lua în considerare cât s-a plătit.

”Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.

Cei care încă lucrează deși au trecut de vârsta de pensionare pot plăti retroactiv contribuția

O persoană care încă se prezintă la serviciu, deși are vârsta de pensionare, se consideră că nu este pensionar, deci poate achita retroactiv contribuția.

Totuși, situația presupune că se poate cumpăra vechime doar pentru perioada când individul nu avea asigurare, înainte de vârsta pensionării.

Se poate plăti retroactiv contribuția la pensii și dacă o persoană se află peste hotare

Printr-o procură specială se poate face acest lucru. Banii se vor vira într-un cont bancar al Casei de Pensii. Până la șase ani de vechime se poate cumpăra, mai arată OUG 163/2020.

ADVERTISEMENT