News

Curiosul caz Nana: primarul-inculpat a câștigat al patrulea mandat. Dosarul terenurilor familiei Băsescu, blocat de 7 ani în instanță

Dosarul terenurilor de la Nana se pregătește să intre în al şaptelea an de când se află în instanță. Între timp, primarul comunei, inculpat în dosar, a mai câștigat două mandate în fruntea comunității.
01.04.2022 | 18:18
Curiosul caz Nana primarulinculpat a castigat al patrulea mandat Dosarul terenurilor familiei Basescu blocat de 7 ani in instanta
Familia Băsescu a achiziționat 290 de hectare de teren în comuna Nana / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Celebrul dosar Nana, în care apare și familia fostului președinte Traian Băsescu, se ”zbate” de aproape 7 ani să iasă din prima instanță. Primarul Gheorghe Dobre, cinci funcționari din cadrul primăriei și alți cinci inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese, spălare a banilor și fals în declarații.

Familia Băsescu deține 290 de hectare de teren în comuna Nana

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Domeniilor Statului București, s-a constituit parte civilă în dosar, prejudiciul calculat de procurori fiind de aproximativ 6,5 milioane lei. Ioana Băsescu posesoare a 290 de hectare la Nana, apare ca martor în acest proces, o parte din terenurile ei fiind în continuare sechestrate.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că persoanele inculpate în acest dosar au acționat pentru retrocedarea ilegală a unor suprafețe mari de teren, care ulterior au ajuns în posesia altor proprietari, printre care și familia Băsescu.

”Comisia de fond funciar a comunei Nana a soluționat, în perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la sută dintre aceste solicitări de revendicare fiind formulate în numele inculpaților, soțiilor sau soților, părinților, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini”, susțin anchetatorii în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Primarul Gheorghe Dobre a mai câștigat de două ori alegerile, după ce a fost inculpat

Între timp, la alegerile locale din 2020, Gheorghe Dobre și-a asigurat cel de-al patrulea mandat de primar al localității Nana. Acesta le-a spus oamenilor din comună că a fost alături de ei ”și la bine, și la rău” și că ”atunci când au avut nevoie de primar, l-au găsit mereu, la primărie”.

Primarul comunei Nana
Gheorghe Dobre a câștigat al patrulea mandat de primar al comunei Nana, deși este inculpat într-un proces penal / Colaj: Fanatik

Nu aceeași deschidere a artat-o edilul cu reprezentanții presei. Reporterii FANATIK au sunat la primărie pentru a afla care mai este situația terenurilor din Nana, însă primul om al comunei era într-o ședință. ”Reveniți după ora 13”, ne-a transmis secretara. La ora indicată, primarul Gheorghe Dobre părăsise deja instituția. Am lăsat un mesaj acetuia și un număr de contact angajatei primăriei, însă acesta nu a răspuns nici până la momentul redactării acestui articol.

ADVERTISEMENT

Dosarul Nana se află pe rolul Tribunalului Călărași din 2015 iar la ultimul termen, din 3 martie 2022, judecătorii au decis o nouă amânare din cauza lipsei raportului de expertiză. Între timp, Ioana Băsescu a solicitat din nou instanței scoaterea de sub sechestru a terenurilor pe care le deține, însă cererea i-a fost respinsă.

Nu doar Ioana Băsescu a rămas cu terenurile sechestrate în dosarul Nana. Alte trei terenuri toalizând 14 hectare, aparținând unor persoane fizice și un al patrulea, de 7,5 hectare, al cărui proprietar este o societate comercială, au rămas la dispoziția anchetatorilor, pentru acoperirea unui eventual prejudiciu.

ADVERTISEMENT

Ioana Băsescu a făcut credit de un milion de euro pentru a cumpăra terenurile

Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana în 2013, după ce a făcut un credit de 4,8 milioane de lei (1 milion de euro) de la CEC Bank, urmând să plătească lunar aproximativ 29.500 de lei, conform presei de la acea vreme. Acordarea acestui credit de către o instituție bancară de stat a ridicat, de asemenea, unele suspiciuni din partea opiniei publice. În cele din urmă, Traian Băsescu a recunoscut că el este beneficiarul real al investiției fiicei sale și că plănuia ca după ce va ieși din politică să se apuce de agricultură.

Terenurile au fost, inițial, arendate unei companii controlate de Elena Udrea, ”SC AgroGreen Nana SRL”, cea care, potrivit anchetatorilor, ar fi intermediat vânzarea proprietăților. Ulterior, rolul de administrator al terenurilor a revenit Mariei Băsescu, soția fostului președinte. Ea nu mai îndeplinește, în prezent, această funcție, conform ultimelor declarații de avere ale lui Traian Băsescu.

Infracțiunile de care primarul este acuzat s-ar fi petrecut în 2007

Cazul Nana a debutat după ce Guvernul României a sesizat Direcția Națională Anticorupție în privința transferului unui teren din administrarea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Fundulea în domeniul privat al orașului Fundulea și în alte subunități administrative din județul Călărați, în 2007. O parte din acestea au ajuns, 6 ani mai târziu, în posesia familiei Băsescu.

După achiziție, parlamentarii PSD au solicitat deschiderea unei anchete parlamentare, pentru a verifica tranzacțiile cu terenuri. În urma investigațiilor, s-a aflat că unul din consilierii președintelui, Adrian Rădulescu, a transmis unele documente legate de proprietatea de la Nana autorităților locale din comună.

La scurt timp, comisia s-a dizolvat ca urmare a deschiderii unui dosar instrumentat de Parchetul General. În 2015, procurorii au finalizat rechizitoriul și au trimis 11 persoane în judecată. Adrian Rădulescu a dezvăluit, în dosar, că a ascuns vânzătorilor că beneficiarul tranzacției este familia Băsescu. “Întrucât până la perfectarea actului nu doream să se cunoască faptul că terenurile urmau să fie achiziţionate de familia Băsescu, i-am spus avocatei că potenţialul cumpărător este Elena Udrea şi că va fi contactată de către avocata acesteia pentru a stabili detaliile în legătură cu tranzacţia de vânzare-cumpărare”, a spus fostul consilier.

ADVERTISEMENT