News

Cutremur de magnitudine importantă produs în Marea Neagră. Anunțul INFP

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) anunță că joi, 9 martie, la primele ore ale dimineții, un cutremur important s-a produs în Marea Neagră.
09.03.2023 | 09:09
Cutremur de magnitudine importanta produs in Marea Neagra Anuntul INFP
Cutremur în Marea Negară, 9 martie 2023. Ce magnitudine a avut seismul, conform INFP. Sursa foto: Wikipedia.Org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După seismele din Gorj, o zonă nu foarte obișnuită cu astfel de fenomene în ultimii ani, joi, 9 martie, un cutremur de magnitudine importantă a avut loc și în largul Mării Negre, informează INFP.

Cutremur în Marea Negară, 9 martie 2023. Ce magnitudine a avut seismul, conform INFP

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat, pe site-ul oficial, că joi, 9 martie, a avut loc un cutremur în Marea Neagră.
Potrivit specialiștilor, seismul s-a produs la ora 7.01 la 10 kilometri adâncime. Acesta a avut magnitudinea de 3.8 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Cei de la Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) au raportat seismul din această dimineață cu o magnitudine de 3.9. Mișcarea telurică s-a produs la 160 de km nord-vest de Samsun și la 120 km nord-est de Sinop, ambele orașe din Turcia.

În urmă cu câțiva ani, în 2011, în Marea Neagră a mai avut loc un seism, de 4.2 magnitudine. La acea vreme, directorul științific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, spunea că aceste seisme din zona Marii Negre fac parte din activitatea normală a scoarței terestre din jurul țării noastre și nu anunță nimic special.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic cutremur din Marea Neagră, produs în 1901

În Marea Neagră, cel mai puternic cutremur a avut loc în 1901, cu o magnitudine de 7.2. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.

Seismul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Specialiștii spun că falia Shabla produce cutremure cam o dată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7.5

ADVERTISEMENT

Cutremurul din urmă cu mai bine de un secol a fost urmat de multe replici, cu magnitudini cuprinse între 5.5 și 6 grade pe scara Richter. Acestea au afectat zona Dobrogei până în anul 1905.

Cutremurul din 1901 a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse. De asemenea, seismul a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime. În București, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populației.

ADVERTISEMENT

Și provincia bulgărească Dobrici a fost grav afectată de valurile tsunami. În mai multe localități (printre care și Balcic) casele au fost luate de șuvoaiele de ape formate în urma mișcării telurice.

ADVERTISEMENT