News

Șeful Gărzii de Mediu vrea ca arderea ilegală a deșeurilor să fie pedepsită cu închisoarea: „Este un fenomen în România”

Andrei Corlan, șeful Gărzii de mediu anunță că incendierea deșeurilor ar trebui să atragă pedepse dure. Ce sancțiuni ar trebui aplicate
30.04.2024 | 15:29
Seful Garzii de Mediu vrea ca arderea ilegala a deseurilor sa fie pedepsita cu inchisoarea Este un fenomen in Romania
Combaterea arderilor ilegale de deșeuri s-ar putea face cu pedepse cu închisoarea pentru cei care practică astfel de fapte. Propunerea șefului Gărzii de Mediu. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro / Facebook / Garda Națională de Mediu
ADVERTISEMENT

Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a evidențiat că eliminarea nelegală a deșeurilor ar trebui sancționată cu închisoarea. El a menționat că, în ultimii trei ani, amenzi de sume semnificative au fost aplicate, dar problema persistă.

Propunere: arderea ilegală a deșeurilor, pedepsită cu închisoarea

Într-un interviu pentru emisiunea România Politică de la Prima News, Andrei Corlan a discutat despre „arderile ilegale de deșeuri”, care sunt procese ilegale de eliminare și valorificare a deșeurilor.

ADVERTISEMENT

„Este un fenomen care din păcate în România încă este de amploare şi Garda Naţională de Mediu desfăşoară, constant, acţiuni împotriva acestui fenomen”, a spus comisarul general al Gărzii de Mediu, potrivit G4Media. 

Corlan a evidențiat că Garda Națională de Mediu are un proces unic, fiind singura instituție care confiscă deșeurile cu valoare materială.

ADVERTISEMENT

„Nu adunăm gunoiul, adunăm exact ceea ce îi doare pe acei făptuitori, pentru a descuraja fenomenul”, a explicat Corlan, adăugând că au fost primii care au confiscat vehiculele care transportau deșeuri ilegale și au extins această practică la confiscarea deșeurilor cu valoare materială.

Amenzi de sute de milioane de lei

Anul trecut și în primele luni din 2024, au fost efectuate peste 200 de inspecții, cu amenzi de 6 milioane de lei. În același timp, au fost confiscate 350 de tone de deșeuri cu valoare materială, care au fost valorificate, conform șefului Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT

Garda de Mediu a fost implicată în 34 de mandate de percheziție, în colaborare cu forțele de ordine, o acțiune fără precedent până anul trecut.

Andrei Corlan a subliniat că arderea ilegală a deșeurilor reprezintă o formă de infracțiune la baza lanțului infracțional, cu persoane care primesc deșeurile, le ard și apoi valorifică materialele rezultate.

ADVERTISEMENT

„Aceste arderi ilegale de deşeuri, aceste fenomene infracţionale, se întâmplă de ani şi ani de zile. Au fost aplicate sancţiuni de sute de milioane de lei în decurs de trei ani. Unii plătesc, alţii nu, dar fenomenul continuă. De aceea odată am mers, odată, pe procedura aceasta de confiscare a deşeurilor, şi mai mult decât atât, o problemă de genul acesta va trebui să o abordăm în sferă penală, pentru că abordarea contravenţională a fenomenului nu a avut rezultate, este clar, încă se întâmplă, constant”, a mai precizat Andrei Corlan.

Oficialul a îndemnat orice observator al unei arderi ilegale de deșeuri să apeleze la numărul de urgență 112, deoarece doar pompierii pot interveni inițial. Garda de Mediu intervine ulterior la solicitarea pompierilor sau poliției pentru a documenta acțiunile penale.

Andrei Corlan a concluzionat că cine arde deșeuri să ajungă la închisoare, subliniind că emisiile din arderile ilegale afectează calitatea aerului. Senzorii care evaluează aerul în jurul Capitalei se înroșesc adesea, în special în zonele unde se ard deșeuri.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților