News

Cutremur important în Ungaria, aproape de România. Seismul, resimțit la Arad: ”S-a mișcat patul”

Un cutremur important, cu magnitudine de peste 4, a avut loc, sâmbătă, în Ungaria, aproape de România. Seismul s-a resimțit și la Arad.
19.08.2023 | 13:54
Cutremur important in Ungaria aproape de Romania Seismul resimtit la Arad Sa miscat patul
Ungaria, zguduită un cutremur de peste 4 magnitudine. Seismul, resimțit la Arad: ”S-a mișcat patul”. Sursa foto: EMSC / INFP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cutremur important, de peste 4 magnitudine, a fost consemnat sâmbătă, după ora prânzului, în Ungaria, foarte aproape de România. Seismul a fost resimțit și la Arad.

Ungaria, zguduită un cutremur de peste 4 magnitudine. Seismul, resimțit la Arad: ”S-a mișcat patul”

Sâmbătă, 19 august 2023, în interval de doar 3 minute, estul Ungariei a fost zguduit de două cutremure importante. Primul, produs la ora 12.13, a avut magnitudinea de 4.0, conform INFP.

ADVERTISEMENT

A fost consemnat la adâncimea de 28.7 km. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 41 km NV de Bekescsaba, 48 km SE de Szolnok, 70 km E de Kecskemet, 76 km NE de Szeged, 92 km NV de Arad.

Apoi, la ora 12.16, a avut loc o altă mișcare telurică resimțită serios și în România. Cu o intensitate de 4.1, la o adâncime de 29.5 km, acest seism s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 37 km NV de Bekescsaba, 52 km SE de Szolnok, 74 km E de Kecskemet, 74 km NE de Szeged, 87 km NV de Arad și 99 km V de Oradea.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul oficial al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), locuitorii din vestul României spun că au resimțit cutremurul de 4.1.

La etajul 4 s-a simțit. S-a mișcat patul cu mine, slab dar s-a simțit”, scrie pe site-ul INFP, un locuitor din municipiul Arad. În mediul online, și alți locuitori din acest oraș au raportat seismul.

ADVERTISEMENT

Vestul României, zguduit în iunie de un cutremur de peste 5 magnitudine

O panică mult mai mare au trăit locuitorii din județul Arad în debutul verii. Pe 6 iunie, un cutremur de 5,2 grade a avut loc, la ora 20:26:51, în Arad. S-a produs la o adâncime de 5,6 kilometri. Epicentrul a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad.

Seismul din urmă cu două luni a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepartate: Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Imediat, cei de la INFP anunță că fost înregistrate 14 replici ale cutremurului. Dintre ele, 5 au avut o magnitudinea de peste 2, cea mai mare replică fiind de 3,2, cu intensitatea III pe scara Mercalli.

ADVERTISEMENT
Tags: