News

Primele explicații ale specialiștilor, după cutremurul de 5,2 de la Arad. Cât de neobișnuit a fost acest seism

Primele explicații ale specialiștilor privind cutremurul produs, marți, în Arad. Ce spun reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului
07.06.2023 | 11:31
Primele explicatii ale specialistilor dupa cutremurul de 52 de la Arad Cat de neobisnuit a fost acest seism
Primele explicații ale specialișilor, după cutremurul de 5,2 de la Arad. Colaj Fantik.ro/ Sursa foto: INFP/ MAI
ADVERTISEMENT

Primele explicații ale specialiștilor, în urma cutremurului de 5,2 grade, produs marți, în Arad. Directorul INFP, Constantin Ionescu, a făcut declarații de presă, miercuri cu privire la acest seism.

Primele explicații ale specialiștilor în legătură cu seismul din Arad

Acesta a precizat că efectele cutremurului nu au fost foarte mari, deoarece „accelerațiile în zonă au fost mici”. De asemenea, reprezentantul INFP spune că până la ora actuală au avut loc 13 replici.

ADVERTISEMENT

„Până acum s-au produs 13 replici, cea mai mare replică având magnitudinea de 3,2 grade. Ultima replică a fost de dimineață, având magnitundea de 2,2 grade”, a transmis Constantin Ionescu, director INFP.

Cu privire la sesizările făcute de oameni, Ionescu a precizat că va fi efectuată o analiză referitoare la pagubele din zonă. Totodată, reprezentantul INFP spune că regiunea este cunoscută pentru activitatea seismică.

ADVERTISEMENT

„În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5. Acest lucru arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a adăugat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

În ce orașe a fost resimțit cutremurul

Seismologul Mihai Diaconescu a ținut să precizeze că „magnitudinea-moment este întotdeauna mai mică decât magnitudinea locală”. De aceea, acest cutremur este găsit pe site-urile internaționale la magnitudinea de 4,7 sau 4,8.

ADVERTISEMENT

„Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V S-E și un alt sistem de falii S-V N-E. Mai sunt local prezente și niște falii cu orientare E-V.

Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie în așa fel încât ne face misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial. Ne vom ghida foarte mult după răspunsul populației, ca să ne putem da seama pe ce direcție s-a propagat preferențial cutremurul”, a transmis seismologul.

ADVERTISEMENT

Cutremurul de marți, 6 iunie, s-a produs la adâncimea de 5,6 km, având o magnitudine de 5,2. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe, precum Oradea, Cluj, dar și în zona de sud a României. Activitatea seismică a fost resimțită și în Ungaria, Croația și Serbia, potrivit INFP.

ADVERTISEMENT