News

Cutremur în România, 18 februarie 2023. Magnitudinea seismului i-a speriat din nou pe oameni

Activitate seismică deosebit de intensă în zona județului Gorj, acolo unde în ultimele zile au avut loc mai multe cutremure.
18.02.2023 | 18:10
Cutremur in Romania 18 februarie 2023 Magnitudinea seismului ia speriat din nou pe oameni
Sute de replici au avut loc în zona Gorj / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-02-2023
16:16

Sâmbătă, 18 februarie 2023, ziua cutremurelor

Nu mai puțin de 13 cutremure au avut loc în această zi în România. Toate s-au produs în Oltenia, Gorj. Ultimul dintre ele, cel de la ora 18.04 a fost și cel mai mare. 

Cutremurul cu magnitudinea ML 3.6 i-a speriat iar pe oameni. Acesta s-a simțit în mai multe zone. S-a produs la 106km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 140km V de Pitesti

De asemenea, în urmă cu două ore a avut loc un alt cutremur. De data aceasta, seismul a fost unul slab, magnitudinea ML 2.4

Cutremur în România, 18 februarie 2023, la ora 09:51:09. Seismul s-a produs tot în Oltenia, Gorj. Discutăm despre un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.7, la adâncimea de 5 km.

540 de replici după cutremurul din Gorj

Seismul a avut loc  la 108km NV de Craiova, 108km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 203km V de Brasov, 211km E de Belgrade, 215km E de Zemun, 224km NE de Nis.

ADVERTISEMENT

Specialiștii nu au reușit să înțeleagă până acum cauzele acestor mișcări tectonice. În zona Gorj, au avut loc sute de replici după cele două cutremure de la începutul săptămânii.

După cele două cutremure cu magnitudine mai mare de cinci, în zona Gorj s-au înregistrat sute de replici, unele dintre ele destul de serioase. Patru dintre ele au avut loc doar în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Specialiștii apreciază că până acum s-au produs nu mai puțin de 540 de replici, dintre care trei au depășit magnitudinea 4. Un astfel de comportament este extrem de rar observat în zona respectivă.

Activitate seismică susținută în zona Gorj

”Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML (…).

ADVERTISEMENT

În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au arătat specialiștii INFP, potrivit News.ro.

Cele patru seisme care au avut loc în noaptea de vineri nu au avut intensități mari, însă au fost înregistrate pe aparatele instalate recent de seismologi în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltioara. Aici este considerat epicentrul seismic.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au montat aparate în zona epicentrală

Se pare că această activitate intensă nu se va opri în zilele următoare și că va continua cel puțin o lună.

”Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.

Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, au mai arătat specialiștii pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: