News

Un nou cutremur în Gorj, vineri dimineaţă. Oamenii au intrat în panică, prefectura a fost evacuată

În ultimele zile s-au înregistrat aproximativ 500 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5.7 produs marţi, în Gorj, cea mai importantă vineri dimineaţă, cu magnitudinea 4,3.
17.02.2023 | 11:44
Un nou cutremur in Gorj vineri dimineata Oamenii au intrat in panica prefectura a fost evacuata
Un nou cutremur semnificativ a avut loc în Gorj
ADVERTISEMENT

În ziua de 17.02.2023, 11:11:41 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 8.7 km, transmite INFP. Cutremurul s-a produs la 106km NV de Craiova, 112km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 181km SE de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 221km NE de Nis.

Locuitorii din Tg. Jiu au început să părăsească oraşul

Conform datelor înregistrate de seismografe, după cutremurul puternic de marţi, de 5,7, şi “dubletul” de miercuri, de 5,5, în zona Olteniei s-au produs peste 500 de replici. În urma cutremurului de vineri dimineaţa, sediul prefecturii Gorj a fost evacuat.

ADVERTISEMENT

Teama de un cutremur mai puternic i-a determinat pe mulți locuitori din Târgu Jiu să plece din oraș, măcar pentru câteva zile, mai ales că toată săptămâna în zonă s-au întregsitrat seisme. Conform publicaţiei locale pandurul.ro, în municipiu nu există bloc de unde să nu fi plecat măcar o familie în ultimele zile.

“Aici jumătate de bloc a plecat la țară. Și eu am făcut la fel. M-am mutat la Jupânești, în casa bunicilor. Am luat copilul și ne-am mutat aici de teamă. Decât să stăm la etajul patru, mai bine fac naveta zilnic la Târgu Jiu la serviciu decât să ne prindă un alt cutremur la bloc.

ADVERTISEMENT

Am simțit cutremurul de marți din apartament. Este înfricoșător sentimentul de neputință când vezi ca se mișcă totul în jur și nu știi ce să faci”, a declarat un rezident din Târgu Jiu, pentru sursa citată. După cutremurele puternice de marți şi miercuri şi replicile lor, mai multe imobile au fost afectate.

De asemenea, cutremurele au afectat mai multe unități scolare din Gor, iar pentru siguranța copiiilor Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj a decis ca în școli să nu înceapă cursurile luni, când ar fi fost programat, după vacanţa mobilă din această săptămână.

ADVERTISEMENT

Specialiştii ISU declară că numai la Târgu Jiu sunt probleme în 11 grădinițe, scoli și licee. La o evaluate vizuală, rezistența clădirilor ar fi fost afectată doar la o parte dintre acestea. În județ, sunt în evaluare alte unități de învățământ la care au fost raportate distrugeri mari, iar specialiștii în construcții încă nu au terminat evaluările.

Pentru a evita crearea panicii, Comitetul Judetean pentru Situații de Urgentă i-a cerut Inspectoratului Școlar Județean Gorj să nu înceapă cursurile săptămâna viitoare, care a propus ca Şcoala Altfel, care fusese programată de fiecare şcoală în altă perioadă a anului, să fie luată acum de toate unitățile școlare, evitându-se în felul acesta recuperarea orelor de curs.

ADVERTISEMENT

Pe lângă imobile, operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu urmează să fie supuse unei expertize care să stabilească dacă au fost afectate de cutremurele din ultimele zile. La o primă analiză, vizuală, niciuna dintre opere, respectiv Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului, nu ar fi suferit fisuri după cutremure.

ADVERTISEMENT
Tags: