News

Cutremure puternice au lovit Turcia și Siria. Numărul morţilor a depășit 40.000 de oameni / O mamă şi doi copii, salvaţi din ruine după 228 de ore

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia, luni dimineața, 6 februarie 2023, el fiind urmat după câteva ore de un altul de 7,6.
16.02.2023 | 11:26
Cutremure puternice au lovit Turcia si Siria Numarul mortilor a depasit 40000 de oameni  O mama si doi copii salvati din ruine dupa 228 de ore
Cutremure puternice au lovit Turcia și Siria. Clădiri prăbușite și mii de morți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-02-2023
09:35

Mama cu doi copii, salvaţi după 228 de ore

Salvatorii caută în continuare printre dărâmături în Turcia, în speranţa că vor mai găsi supravieţuitori după cutremurele devastatoare care au lovit această țară pe 6 februarie.

Una dintre minunile petrecut a fost că o mamă cu doi copii au fost scoşi de sub ruine în provincia Hatay, după 228, adică nouă zile şi jumătate de la cutremur.

Șansele de a mai găsi supraviețuitori scad cu fiecare minut care trece, dar salvatorii nu își pierd speranța, pentru că miercuri au găsit și scos mai multe persoane, printre care o bunica și un bunic care au petrecut mai bine de 210 ore sub ruine.

Între timp, autorităţile raportează că peste 40.000 de oameni au murit în cutremurele devastatoare din Turcia și Siria.

14-02-2023
10:10

Doi oameni salvați după 200 de ore de sub dărâmături

Un adolescent de 17 ani a fost găsit în viață printre ruine alături de un bărbat care nu a fost momentan identificat.

Tânărul în vârstă de 17 ani, pe numele său Muhammet, a fost găsit în provincia Kahramanmaras sub dărâmături, în mod miraculos, în viață.

Echipele de salvare au lucrat fără oprire toată noaptea, pentru a-i salva pe cei doi la 8 zile de la cutremur. Alte opt persoane au fost găsite în viață în cursul zilei de luni.

13-02-2023
14:36

Frica de cutremur a fost înlocuită cu cea de boală

Al Jazeera și CNN raportează că numărul morților a depășit 36.000. Un salvator care lucrează într-o zonă afectată de cutremur din Turcia a avertizat că “oamenii vor muri din cauza infecțiilor”, după ce infrastructura de bază a Turciei a fost distrusă în urma cutremurelor.

Vaccinurile împotriva rabiei și tetanosului au fost trimise în zonele afectate, a declarat Fahrettin Koca, ministrul Sănătății. Farmaciile mobile au început să lucreze acolo încă dim weekend, spune ministrul, dar supraviețuitorilor le este frică de boală.

“Dacă oamenii nu mor aici sub dărâmături, vor muri din cauza rănilor. Dacă nu din asta, vor muri din cauza infecțiilor”, a declarat Gizem, din Şanliurfa, pentru Sky News. “Nu există toalete aici, iar asta e o mare problemă”, a adăugat el. 

13-02-2023
09:58

Numărul morţilor a trecut de 35.000

Numărul morților continuă să crească. Oficial, numărul celor decedaţi a crescut la peste 35.000 în ambele țări. Turcia a înregistrat oficial 31.643 de morți, iar Siria 3553, totalul fiind acum de 35.196, în ambele țări.

În avcelaşi timp, minunile nu contenesc, la exact o săptămână după cutremur, o femeie în vârstă de 40 de ani fiind scoasă cu viață din ruine, la Gaziantep.

13-02-2023
08:48

Proprietarii golesc magazinele din cauza jafurilor

Proprietarii de afaceri din cartierul central al orașului turc Antakya își golesc magazinele în încercarea de a opri jefuitorii. Reuters l-a văzut pe Yuksel Uzun, proprietarul unui magazin de electronice, încărcând cutii cu bunuri, inclusiv încărcătoare și carcase pentru telefoane, în două camioane cu ajutorul altor câteva.

“Magazinul nostru este în ruine. Escrocii și hoții l-au jefuit. Au luat tot ce au putut”, a spus el.

Rezidenții și lucrătorii umanitari au vorbit şi ei despre înrăutățirea condițiilor de securitate din țară după cutremurul de luni, jafurile fiind o mare problemă.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că guvernul va trata cu asprime jefuitorii, menționând că a fost declarată stare de urgență. Anterior, ministrul Justiției Bekir Bozdag a declarat că 57 de persoane au fost arestate pentru tâlhărie.

Echipele de salvare din Turcia se confruntă cu tot mai multe conflicte care implică folosirea armelor de foc spune Sinisa Badovinac. El a adăugat că tot ce s-a putut fura din oraş a fost furat: au fost jefuite, farmacii, benzinării, magazine. “Colegii din Ucraina, cu care am împărțit zona de căutare, au fost atacați în timpul căutărilor, iar comandantul lor și-a retras toate forțele la bază”, a mai declarat acesta.

12-02-2023
23:03

Peste 34.000 de morți

Conform celui mai recent bilanț al cutremurelor care au devastat Turcia și Siria la începutul săptămânii trecute, numărul celor decedați a trecut deja de 34.000, transmite CNN. Astfel, în Turcia, au murit 29.605 oameni, în timp ce în Siria s-au înregistrat 4.574 decese. Operațiunile de salvare continuă.

12-02-2023
15:57

Bilanțul final al cutremurului ar putea trece de 50.000 de morți

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a informat că bilanțul provizoriu al cutremurului de luni indică 29.605 morți în Turcia și alte 3.575 de decese în Siria, adică 33.179 în total. Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a estimat că bilanțul final al seismului ar putea indicat în jur de 56.000 de morți, poate chiar mai mult, informează Agerpres.

Șansele de a mai găsi supraviețuitori sub ruine sunt minime, în timp ce numărul deceselor oficiale nu poate decât să crească. În condițiile în care operațiunile de salvare de apropie de final, accentul se pune mai mult pe ajutorarea sinistraților. Potrivit estimărilor ONU, cel puțin 870.000 de oameni au urgent nevoie de mese calde în Turcia și Siria. Numărul total al persoanelor afectate este de circa 26.000.000, dintre care 5.300.000 sunt sirieni care au rămas fără adăpost.

Griffiths a precizat că ONU nu a reușit până acum să ajute populația din Siria de nord-vest, zonă controlată de rebelii care luptă împotriva președintelui Bashar al-Assad. Siria a primit totuși 62 de avioane cu ajutoare umanitare, majoritatea provenind din Arabia Saudită.

12-02-2023
08:49

Numărul morţilor a trecut de 29.000

Numărul morților în Turcia a crescut duminică la 24.617, în timp ce peste 4.500 de persoane au murit în Siria. Astfel, în total, numărul persoanelor decedate în Turcia și Siria a trecut de 29.000.

În acelaşi timp, comunitatea internaţională continuă să se mobilizeze pentru ajutorarea sinistraţilor. Din Bucureşti, de pe Aeroportul Henri Coandă, a decolat duminică dimineaţă, la ora 7.13, o aeronavă cargo Boeing B777F, încărcată cu ajutoare umanitare, cu destinaţia Adana, Turcia, într-o misiune de sprijin pentru populaţia grav afectată de cutremure.

“De asemenea, Compania Națională Aeroporturi București a alocat resursele operaționale pentru îndeplini cu celeritate și a doua misiune umanitară, când o altă aeronavă cargo Boeing 777F este programată să decoleze în cursul zilei de duminică spre Turcia de pe Aeroportul Henri Coandă, pentru a transporta ajutoare”, se arată într-un comunicat emis de CNAB.

În SUA, un bărbat anonim a donat 30 de milioane de dolari victimelor cutremurului din Turcia și Siria, potrivit premierului pakistanez Shehbaz Sharif, care a anunțat știrea sâmbătă pe Twitter.

11-02-2023
18:16

Încă o mie de morți identificați în Turcia în numai 12 ore

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat un nou bilanț al cutremurului care a avut loc luni. Potrivit acestuia, 21.848 de oameni au fost uciși în Turcia din cauza seismului. Este o creștere de peste o mie de oameni față de bilanțul anunțat în cursul dimineții de sâmbătă, când erau menționate 20.665 de decese. 

Siria nu și-a actualizat datele față de dimineața acestei zile, când s-a spus că sunt 3.553 de decese provocate de cutremur. Dificultățile privind actualizarea datelor din Siria sunt legate de faptul că zona afectată de cutremur este divizată în două zone distincte: una controlată de către autoritățile de la Damasc, cealaltă sub controlul milițiilor rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Dintre cele 3.553 de decese din Siria, 2.166 au fost în zona controlată de rebeli. 

Situația devine complicată și în Turcia, unde echipele de salvatori venite din Austria și Germania la Hatay și-au suspendat temporar activitatea din cauza „unei situaţii de securitate din ce în ce mai dificilă”. Se pare că este vorba de jefuitori care amenință siguranța echipelor de salvatori, potrivit unei relatări a agenției Reuters.

11-02-2023
12:30

Bilanțul victimelor a trecut de 24.000 de morți

Un nou bilanț al cutremurului devastator care a avut loc luni a fost anunțat, sâmbătă dimineață, de către autoritățile turce și siriene. Astfel, în Turcia sunt înregistrate oficial 20.665 de morți, în timp ce în Siria au survenit 3.553 de decese, ceea ce înseamnă că bilanțul însumat este de 24.208 persoane care și-au pierdut viața. Alte 83.000 de persoane au suferit răni în urma seismului, iar numărul clădirilor complet distruse sau grav avariate este estimat la 12.500.

Autoritățile din cele două țări continuă acțiunile de salvare, însă șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime după scurgerea a cinci zile, mai ales că frigul pătrunzător a scăzut și mai mult șansele celor prinși sub ruine. În acțiunile de salvare și ajutorare au fost implicate 166.000 de persoane, iar din zonele afectate de cutremur au fost evacuați circa 93.000 de oameni. Activitatea seismică în zonă continuă, fiind înregistrate aproape 1.900 de replici de luni dimineață până acum.

O situație aparte este reprezentată de faptul că autoritățile turce nu pot identifica în jur de 260 de copii care au fost salvați. Unii dintre ei sunt prea mici pentru a oferi date care să ajute la identificarea lor, în timp ce alții sunt răniți sau în stare de șoc, chiar dacă sunt destul de mari pentru a oferi informații care să ajute la descoperirea aparținătorilor. Pe rețelele sociale din Turcia sunt numeroase postări prin care sunt anunțați copiii dispăruți, iar părinții lor îi caută cu disperare prin spitale sau alte locuri în care au fost adăpostiți supraviețuitorii.

10-02-2023
14:58

Mărturie dramatică din Turcia: ”Suntem zdrobiți”

Mai mulți cetățeni turci care locuiesc în New York erau în vizită la rude în Turcia când cutremurul a nimic întreaga familie. Rămasă în SUA, Salma Salazar a aflat că și-a pierdut sora, cumnatul și doi nepoți cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani.

”Suntem cu toții zdrobiți emoțional familia mea. Inimile noastre sunt frânte”, transmis femeia, menționând că sora sa era “foarte iubitoare. Era foarte pasionată de tot ceea ce făcea și, cu siguranță, a pus nevoile tuturor mai presus de ale ei”.

Burak Firik, un fost membru al consiliului de administrație al Consiliului pentru Relații Americano-Islamice New York Chapter (CAIR-NY), a fost ucis împreună cu soția sa Kimberly și fiii lor Hamza și Bilal.

Familia se afla într-un bloc de apartamente din regiunea Kahramanmaras, epicentrul cutremurului mortal, potrivit familiei și prietenilor, iar clădirea de apartamente s-a prăbușit în timpul cutremurului. “Era foarte altruist. Era extrem de inteligent. Și tot ce voia să facă era să ajute. Ajuta comunitatea”, a povestit Salazar, aducându-și aminte de cumnatul ei.

10-02-2023
13:25

Bilanţul provizoriu duce numărul morţilor la peste 22.300

Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia și Siria a crescut la 22.375. Dintre aceștia, 18.991 au murit în Turcia și 3.384 în Siria.

În acelaşi timp, Organizația Siriană de Protecție Civilă, Căștile Albe, care operează în nord-vestul Siriei, a descris situația de acolo ca fiind “absolut catastrofală”.

“Există o lipsă uriașă de echipamente, unelte și combustibil. Sunt oameni, sunt voluntari, sunt organizații care vor să intre în Siria, dar în acest moment este foarte dificil. Capacitatea de a oferi ajutor a fost perturbată”, au transmis Căştile Albe.

Pe de altă parte, Turcia a refuzat ajutorul din Cipru, pe care nu îl recunoaște ca stat. Ministerul de Externe al Ciprului a declarat că Turcia a “refuzat politicos” oferta sa de o echipă de salvare care să ajute la eforturile de căutare, în ciuda faptului că a acceptat inițial ajutorul. O echipă cipriotă formată din 15 salvatori, medici și paramedici era în așteptare de miercuri.  

10-02-2023
06:38

Salvatorii români au scos o femeie din ruinele unei clădirii cu 9 etaje

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că la solicitarea expresă a autorităților turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat inclusiv în afara sectorului repartizat echipei. 

La ultima misiune alocată, salvatorii români au identificat, în cursul serii de joi, prin căutare tehnică (senzori acustici), posibila prezență a unor supraviețuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbușită avea 9 etaje.

“Timp de câteva ore, operațiunile de salvare au fost continuate de structurile naționale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineață, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autoritățile locale pentru extragerea unui supraviețuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conștientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidențiale prăbușite. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a transmis IGSU.

Între timp, numărul deceselor în Turcia a crescut la 18.342, ducând numărul total al celor morţi la 21.719. Potrivit ultimelor informații din Siria, acolo şi-au pierdut viaţa 3.377 de persoane.

10-02-2023
04:44

Numărul morţilor a trecut de 20.000

Cutremurul care a lovit Turcia și Siria luni a ucis peste 20.000 de persoane, potrivit unui nou raport publicat de oficiali și salvatori. Numărul exact al morţilor este 20.511. Aceste cifre actualizate vin după ce Căștile Albe au anunțat că 2.030 de oameni au murit în părțile controlate de rebeli din Siria. Alte 1.347 de persoane au murit în zonele controlate de guvern.

Peste 53.000 de persoane au fost rănite doar în Turcia, în timp ce numărul deceselor în această ţară este de 17.134. 

Salvatorii duc o luptă contracronometru, dar cu fiecare oră care trece șansele de a găsi supraviețuitori sub dărâmături scad. Autoritățile spun că aproximativ 6.500 de clădiri din Turcia s-au prăbușit și multe au fost avariate în zona cutremurului, care afectează aproximativ 13 milioane de oameni.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se teme de o criză majoră de sănătate, în special din cauza răspândirii holerei în Siria. În plus, sute de mii de oameni au rămas fără adăpost în mijlocul iernii.
 

09-02-2023
14:13

Ultimul bilanț: 17.000 de morți în cutremure

Salvatorii au scos joi mai mulți supraviețuitori de sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, dar speranțele de  găsi alți oameni în viață la 3 zile de la cutremur au început să se estompeze. Cert e că 17.000 de oameni și-au pierdut deja viața în aceste cutremure.

Experții au transmis că fereastra de supraviețuire pentru cei prinși sub dărâmături sau în imposibilitatea de a-și procura produsele de bază se închide rapid. În același timp, au spus că este prea devreme pentru a abandona speranța.

”Primele 72 de ore sunt considerate a fi critice”, a spus Steven Godby, expert în pericole naturale. ”Rata de supraviețuire în medie în 24 de ore este de 74%, după 72 de ore este de 22% și în a cincea zi este de 6%”, a completat profesorul.

09-02-2023
10:15

Erdogan vizitează noi regiuni afectate de cutremur

În cursul zilei de joi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita încă trei zone din sudul Turciei care au fost grav afectate de cutremurul de luni, a informat postul de stat TRT Haber.

Liderul de la Ankara va vizita orașele Gaziantep, Osmaniye și Kilis, în apropiere de granița cu Siria. În urmă cu 24 de ore, Erdogan s-a deplasat și în Kahramanmaras, Hatay și Pazarcik, alte regiuni aflate aproape de epicentrul cutremurului.

09-02-2023
10:03

Peste 16.000 de morți în Turcia și Siria, după seismele de luni

Presa internațională scrie că bilanțul provizoriu al morților în Siria, furnizat de oficiali guvernamentali sirieni și de un grup de salvare în nord-vestul țării controlat de rebeli, a ajuns la 3.162.

Anterior, Agenția de dezastre din Turcia a anunțat că numărul persoanelor confirmate decedate a crescut la 12.873 peste noapte. Aceasta înseamnă că numărul total al deceselor provocate de cutremure din ambele țări a ajuns acum la 16.035. Peste 60.000 de persoane sunt rănite în Turcia și peste 5.000 în Siria, conform The Guardian.

09-02-2023
07:11

Numărul total al morților din Turcia și Siria se apropie de 16.000

Continuă să crească bilanțul victimelor cutremurului de la începutul săptămânii din Turcia. Autoritățile de la Ankara au anunțat că 12.873 de persoane și-au pierdut viața, relatează The Guardian.

În statul vecin, Siria, cel mai recent bilanț se ridică la 2.992 de morți. Astfel, numărul total al deceselor în cele două țări a ajuns la 15.865. Totalul este așteptat să crească pe măsură ce tot mai multe cadavre sunt scoase de sub dărâmături. 

09-02-2023
06:23

Echipele de salvare din România au scos de sub ruine 4 persoane

Cele două echipe de salvare din România trimise în Turcia și-au continuat în ultimele ore activitatea de căutare și recuperare a oamenilor prinși sub molozul clădirilor prăbușite din cauza cutremurelor.

Conform unui comunicat al IGSU, salvatorii români au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

”Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.
Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață”, informează IGSU.

La primele ore ale zilei de joi, 9 februarie, echipa din țara noastră se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbușită total, pentru executarea unei operațiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat sprijin.

De subliniat că țara noastră a trimis în Turcia 2 echipe de sprijin. Ele sunt alcătuite din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania și Câini de Salvare Gugulania.

09-02-2023
05:26

Turcia a raportat mai multe seisme de peste 4 magnitudine în primele ore ale zilei de joi, 9 februarie

În ultimele 24 de ore, Turcia a fost zguduită de un număr impresionant de cutremure. Nu au mai fost seisme de nivelul celor de luni, cele mai mari fiind două de peste 5 magnitudine. Iată lista lor: 

  • 2 cutremure cu magnitudinea de peste 5
  • 13 cutremure cu magnitudinea între 4 și 5
  • 19 cutremure cu magnitudinea între 3 și 4
  • 139 de cutremure cu magnitudinea între 2 și 3.

La primele ore ale zilei de joi, 9 februarie, au avut loc 5 seisme cu magnitudinea de peste 4, informează site-ul de specialitate al USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite – United States Geological Survey).

Cele mai importante dintre ele au fost două seisme de 4.4 magnitudine: primul, la ora 4.38 în estul țării, aproape de Diyarbakir, iar al doilea, la ora 4.44, la Golbasi.

09-02-2023
04:44

Bilanțul de joi dimineață anunță aproape 15.400 de morți

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria a crescut dramatic în ultimele ore. Conform celor mai recente informații, în cele două state, aproape 15.400 de oameni au murit.

Oficialii de la Ankara au confirmat 12.391 de decese. Potrivit oficialilor sirieni și a unui grup de salvare din nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, numărul morților din acest stat a ajuns la 2.992, ducând numărul total în cele două țări vecine la 15.383.

Experții au prezis că bilanțul din ambele țări va crește și mai mult în următoarele ore, poate mai mult decât dublu. În continuare, există sute de clădiri prăbușite din multe orașe. Acestea au devenit, la propriu, morminte pentru oamenii care dormeau când a avut loc primul cutremur, luni dimineața.

08-02-2023
15:57

Numărul morților a crescut la peste 11.700

Cele mai recente date arată că cel puțin 11.700 de oameni au murit în cutremurele din Turcia și Siria. În Turcia, numărul morților a crescut la 9.057. În zonele controlate de guvern din Siria, au fost confirmate 1 262 de decese, iar în zonele controlate de opoziție numărul morților a ajuns până acum la 1.400.

Între timp, pe lista celor care s-au oferit să ajute cele două ţări s-a adăugat şi Afghanistanul, talibanii anunţând că vor trimite ajutor Turciei și Siriei. Administrația talibană de la Kabul a anunţat că va trimite aproximativ 165.000 de dolari.

În Afganistan, sute de persoane au murit în ultimele săptămâni din cauza frigului extrem.

08-02-2023
15:45

UE va trimite Siriei un ajutor de 3,5 milioane de euro

UE a confirmat că va trimite miercuri un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria. Anunțul a fost făcut după ce Siria a solicitat oficial asistență în cadrul unei scheme menite să sprijine țările afectate de dezastre naturale prin activarea mecanismului de protecție civilă al UE.

Blocul comunitar a anunțat, de asemenea, un ajutor inițial de 3 milioane de euro pentru Turcia, după ce această țară a activat luni mecanismul de protecție civilă al UE. Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată decât în Turcia, deoarece controlul în nordul țării este împărțit între guvern și grupurile rebele.

08-02-2023
14:43

Mai multe zboruri cu ajutoare au ajuns în Siria

Potrivit relatărilor agenției de presă oficiale, în Siria sosesc zboruri cu ajutoare din Irak, Iran, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Egipt. Guvernul lui Bashar al-Assad a solicitat ajutor din partea comunității internaționale, inclusiv din partea Uniunii Europene.

Sana, agenția de știri de stat siriană, a acordat o acoperire proeminentă sosirii ajutoarelor, atât de la aliați, cât și de la țări considerate în mod tradițional mai puțin apropiate de guvern. Aducerea de provizii în națiunea fracturată de război era deja extrem de dificilă înainte ca cutremurul să decimeze comunitățile din nord-vestul țării.

Regimul Assad, care controlează cea mai mare parte a țării după 12 ani de război civil, a fost acuzat că a împiedicat ca ajutoarele să ajungă la ultimul bastion deținut de rebeli în provincia Idlib înainte de dezastrul din această săptămână. Regiunea, în care milioane de persoane strămutate trăiesc în sărăcie, a fost cel mai grav afectată de cutremur.

Guvernul nu permite aducerea ajutoarelor decât prin Turcia, pe un singur drum, punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa. Există rapoarte contradictorii cu privire la faptul că ajutoarele au reușit să treacă.

Comisia Europeană a declarat că încurajează membrii să trimită provizii medicale și alimente, dar a avertizat guvernul sirian că nu trebuie să încerce să deturneze aceste ajutoare din zonele grav afectate, care nu se află sub controlul său.

08-02-2023
13:49

Aproape 300.000 de persoane au fost strămutate în urma cutremurului din Siria

Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza cutremurului mortal din această săptămână, a anunțat presa de stat siriană. Numărul pare să se refere doar la părțile din Siria aflate sub controlul guvernului, nu și la cele deținute de alte facțiuni din nord-vestul țării, care este mai aproape de epicentrul cutremurului de luni.

Reuters a relatat că agenția de știri de stat Sana l-a citat pe Hussein Makhlouf, ministrul administrației locale și al mediului, care a declarat că statul a deschis 180 de adăposturi pentru persoanele strămutate.

Oficialii sirieni au mai declarat că trupurile a peste 100 de sirieni care au murit în timpul cutremurului din Turcia au fost aduse acasă pentru înmormântare prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa.

Associated Press relatează că Mazen Alloush, un oficial de pe partea siriană a frontierei, a declarat că alte 20 de cadavre sunt în drum spre graniță, adăugând că toți sunt refugiați sirieni care au fugit de războiul din țara lor.

08-02-2023
11:05

Bilanțul combinat al victimelor din Turcia și Siria a crescut la peste 11.200 de morți

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că bilanțul victimelor cutremurului de luni a ajuns la 8.754 de morți. Combinat cu cei 2.470 de morți cunoscuți în Siria, bilanțul oficial total al victimelor se ridică la 11.224 de morți.

Organizația Mondială a Sănătății a sugerat că bilanțul final ar putea ajunge până la 20.000. Un cutremur de dimensiuni similare produs în regiune în 1999 a ucis cel puțin 17.000 de persoane.

În remarcile sale, președintele turc a recunoscut că au existat unele probleme în ceea ce privește răspunsurile de urgență în primele ore după cutremur, dar a spus că acum este momentul pentru unitate și a denigrat “provocatorii”, îndemnând oamenii să asculte doar sursele oficiale de informații.

Poliția turcă a reținut mai multe persoane din cauza unor postări pe rețelele de socializare despre cutremur.

08-02-2023
10:57

Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE

Siria a activat mecanismul de protecție civilă al UE la două zile după cutremur, a declarat miercuri Janez Lenarcic, șeful Comisiei Europene pentru gestionarea crizelor.

“Mai devreme, în această dimineață, am primit o solicitare din partea guvernului Siriei pentru asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă”, a declarat Lenarcic presei, potrivit Reuters.

Lenarcic a precizat că statele membre sunt încurajate să contribuie cu asistență în funcție de cerere.

În octombrie 2001, Comisia Europeană a înființat mecanismul de protecție civilă al UE. Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență din partea programului.

Pe lângă cele 27 de state membre ale UE, în prezent mai sunt alte opt state participante (Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia). Pe site-ul Comisiei Europene se precizează că, de la înființarea sa, mecanismul a răspuns la peste 600 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.

08-02-2023
10:56

Președintele Turciei vizitează regiunea afectată de cutremur

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat în zona cea mai afectată de cutremur, relatează agențiile de presă. Acesta urmează să viziteze Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik, epicentrul cutremurului.

Mulți și-au exprimat furia față de aparenta lipsă de acțiune a guvernului, unii oameni susținând că ajutoarele nu au ajuns încă la ei.

O femeie, Arzu Dedeoglu, a declarat aseară unui reporter BBC în districtul Numune din Iskenderun, în sudul Turciei, că cele două nepoate ale sale au rămas blocate sub dărâmături și că de o zi nu a sosit niciun ajutor. “Avem doi copii sub dărâmături, Aysegul și Ilayda. Au dispărut acum, sunt sigură că au dispărut deja. De ce nu au putut să vină mai devreme?”

“Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare?”, a întrebat Melek, o altă supraviețuitoare din orașul Antakya din sudul țării, în vârstă de 64 de ani. 

Vorbind miercuri cu Reuters, ea a spus: “Nu am văzut nicio distribuție de alimente aici, spre deosebire de dezastrele anterioare din țara noastră. Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foamei sau a frigului de aici”.

Alții au afirmat pe rețelele de socializare că au existat neajunsuri grave în răspunsul guvernului, unii susținând că unele dintre cele mai afectate regiuni au fost neglijate.

08-02-2023
09:10

Numărul morților în Turcia și Siria a crescut la peste 9.500

Turcia raportează că numărul morților în țară a crescut la 7.108. În Siria sunt 2.470 de morți, astfel încât numărul total al morților este acum de 9.578. 

În total, peste 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de acest dezastru. 

08-02-2023
07:47

Numărul morților în Turcia și Siria trece de 8.700, conform ultimului bilanț

Agenția de dezastre din Turcia (AFAD) a crescut din nou numărul morților de pe urma cutremurului, relatează The Guardian. În Turcia, datele indică acum 6.234 de morți.

Numărul celor răniți aici a crescut la 37.011, a mai spus agenția, adăugând că peste 79.000 de oameni au fost implicați în operațiuni de căutare și salvare.

Dacă adăugăm numărul morților din Siria, care a urcat la 2.470, numărul total de persoane ucise în dezastru este în prezent de 8.704 și se preconizează că va continua să crească pe parcursul zilei.

08-02-2023
07:20

Noi misiuni de salvare ale echipelor din România. Bărbat de 40 de ani, scos de sub dărâmături în Antakya

Salvatorii români deplasați în Turcia și-au continuat misiunile de căutare-salvare și în noaptea de marți spre miercuri.

CNSU informează, într-un comunicat, că echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenție în partea de Nord-Vest a orașului Antakya.

 În urma acțiunilor de căutare desfășurate a fost identificată o persoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton. Victima a fost recuperată în viață, în jurul orei 05.45 (ora locală).

Din păcate, în această locație au mai fost identificate, până în prezent, încă 2 persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeași zonă, pentru extragerea unei persoane de sex masculin, de aproximativ 16 ani, prinsă sub elemente de construcție prăbușite.

Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă. Din informațiile primite, în această locație ar fi cel puțin 2 persoane decedate.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune a intervenției echipelor venite în sprijin”, a anunțat, miercuri dimineață, CNSU.

08-02-2023
07:05

România suplimentează ajutorul oferit Turciei. O nouă echipă de căutare-salvare mobilizată

Peste 8.400 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, arată cel mai recent bilanț.

Miercuri dimineață, România a decis să suplimenteze ajutorul acordat Turciei. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să trimită o nouă echipă de intervenții, bunuri de strictă necesitate din rezerva de stat pentru salvatori, patru medici și asistenți.

”Luând în considerare acțiunile autorităților române de monitorizare continuă a situației aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure și, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autoritățile turce, care solicită în continuare asistență internațională prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea președintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, transmit autoritățile.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

  • -Suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
  • -Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
  • -Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

08-02-2023
04:41

Cel mai recent bilanț al victimelor cutremurelor din Turcia și Siria: peste 8.000 de morți

Cel mai recent bilanț al cutremurelor de luni din Turcia anunță peste 8.000 de morți.

Vicepreşedintele turca Fuat Otkay a anunţat că numărul deceselor din cauza seismelor în țara sa a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.

Peste 5700 de clădiri s-au prăbuşit în urma seismelor de luni.

Situație gravă și în Siria. Aici, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets. Cele două entități ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

07-02-2023
20:29

Ultimul bilanț: Peste 7.000 de persoane au murit în urma cutremurului

Numărul morților continuă să crească după cutremurul de luni cu magnitudinea 7,8 din Siria și Turcia, cu peste 7.000 de persoane deja raportate decedate în cele două țări.

Cifrele vin în comparație cu alte cutremure mari din întreaga lume, cum ar fi cutremurul și tsunamiul din Japonia din 2011 – în care peste 22.000 de oameni au fost uciși sau dați dispăruți. Cutremurul de atunci a avut o magnitudine de 9.1.

Cu un an înainte, în 2010, se estimează că un cutremur cu magnitudinea 7,0 în Haiti a ucis între 220.000 și 300.000 de persoane. Alte 300.000 de persoane au fost rănite, iar milioane de oameni au fost strămutate.

În 2004, un cutremur cu magnitudinea estimată de 9,1 a lovit coasta Sumatra, Indonezia, provocând un tsunami care a provocat moartea a 227.898 de persoane sau listate ca date dispărute sau decedate.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată a fost cu magnitudinea 9,5 în Chile, în 1960, potrivit US Geological Survey.

07-02-2023
16:24

Salvatorii români au recuperat familia prinsă sub dărâmături. Din nefericire, copilul nu mai era în viață

Echipa de salvatori români și-a încheiat misiunea de recuperare de sub dărâmături a unei familii din orașul turc Antakya.

”Referitor la misiunea desfășurată de echipa de căutare-salvare RO-USAR, pentru identificarea și recuperarea unei familii (soț, soție și copil) surprinse sub dărâmături, în orașul Antakya, vă comunicăm faptul că toate cele trei persoane au fost extrase.

Cei doi adulți sunt în viață și au fost predați ambulanței, iar copilul este decedat și a fost predat familiei”, au informat reprezentanții Inspectoratului român pentru Situații de Urgență.

07-02-2023
15:54

Crește numărul morților din Siria

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în Siria după cutremurele din Turcia este de cel puţin 1.712. Potrivit autorităților și salvatorilor, citați de Reuters, alte câteva mii de persoane au fost rănite.

Agenţia de ştiri siriană SANA a relatat că 812 persoane au murit şi 1.449 au fost rănite în provinciile controlate de guvern Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous.

Cel puţin 900 de oameni au murit în teritoriile controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei şi 2.300 au fost răniţi, însă se aşteaptă ca bilanţul “să crească dramatic”, a precizat echipa de salvare a “Căştilor Albe”.

07-02-2023
14:43

Cel puțin 150.000 de persoane au rămas fără adăpost în Turcia

Cel puțin 150.000 de persoane din Turcia au rămas fără adăpost în urma cutremurului și a replicilor sale, care au provocat prăbușirea a aproximativ 6.000 de clădiri, a declarat un oficial al Federației Internaționale a Crucii Roșii pentru reporterii de la Geneva.

Oficialul, Ruben Cano, a declarat că agenția se concentrează pe salvarea supraviețuitorilor, precum și pe oferirea de adăposturi, inclusiv corturi, încălzitoare și pături pentru persoanele rămase acum fără adăpost, care se confruntă cu vremea severă de iarnă.

07-02-2023
13:33

Președintele Turciei declară stare de urgență pentru zona afectată de cutremur

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marți stare de urgență pe o perioadă de trei luni în cele 10 provincii din sudul Turciei afectate de cutremurele devastatoare și a numit-o zonă calamitată, într-o măsură menită să consolideze eforturile de salvare.

Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende drepturi și libertăți după cum consideră necesar.

“Am decis să declarăm starea de urgență pentru a ne asigura că operațiunile sunt desfășurate rapid”, a declarat Erdogan în al doilea său discurs de la primul cutremur care a avut loc luni dimineață, relatează Reuters.

El a precizat că starea de urgență va dura trei luni – ceea ce înseamnă că se va încheia cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai. De asemenea, ar putea fi prelungită.

Erdogan a declarat anterior o stare de urgență la nivel național în iulie 2016, în urma unei lovituri de stat militare eșuate.

De asemenea, Erdogan a declarat că 70 de țări și-au oferit ajutorul în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să deschidă hoteluri în centrul turistic din Antalya, situat în vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure.

El a spus că bilanțul morților din Turcia a crescut la 3.549 de persoane.

07-02-2023
12:01

Salvatorii români încearcă să scoată o familie de sub dărâmături în Turcia

Salvatorii români sunt în aceste momente în prima misiune în Turcia, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

”În aceste momente, echipa de căutare-salvare a României se află într-o misiune de identificare și recuperare a unei familii (soț, soție și copil) surprinse sub dărâmături, în orașul Antakya.

Din informațiile pe care le avem la acest moment, părinții răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbușită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut 9 etaje.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune a intervenției echipelor venite în sprijin”, se arată în comunicatul ministerului.

07-02-2023
08:55

Peste 5.000 de morți în Turcia și Siria. Noul bilanț al victimelor

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat că numărul morților în țară din cauza cutremurului se ridică acum la 3.419.

A crescut bilanțul victimelor și în Siria. Cel puțin 1.602 de persoane au fost ucise și alte câteva mii au fost rănite, potrivit DW.com.

Agenția de presă de stat SANA a raportat că cel puțin 812 persoane au fost ucise în zonele aflate sub controlul guvernului.

Echipa de salvare a Căștilor Albe care operează în teritoriul deținut de opoziție din nord-vest a raportat că au fost 790 de persoane ucise și 2.200 rănite. Numărul morților este de așteptat să crească în orele următoare. 

07-02-2023
07:13

Bilanțul deceselor în Turcia și Siria trece de 4.700

Agenția din Turcia pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD) a venit cu noi informații privind numărul victimelor.

Astfel, până acum s-a confirmat faptul că 3.381 de persoane au murit în urma cutremurelor devastatoare de luni. Acestora li se adaugă alte peste 1.400 de decese din Siria.

Într-o informare emisă marți dimineață, agenția de dezastre a mai informat că 20.436 de persoane au fost rănite, în timp ce eforturile de căutare și salvare continuă pentru persoanele prinse sub dărâmăturile și resturile clădirilor distruse.

AFAD a anunțat că 5.775 de clădiri s-au prăbușit, în timp ce 11.802 de imobile au fost avariate.

07-02-2023
04:51

Centrul Turciei, lovit marți dimineață de un nou seism: 5,6 magnitudine

Marți dimineață, la ora locală 5.13, un alt cutremur a lovit centrul Turciei , relatează BBC, citând Centrul Seismic Euro-Mediteranean, care anunță că seismul a măsurat 5,6. Se așteaptă ca și acest cutremur să aibă o serie de replici.

Conform scalei de magnitudine a cutremurului folosită de Universitatea Tehnologică din Michigan, magnitudinea de 5,6 este probabil să provoace ”daune ușoare clădirilor și altor structuri”.

07-02-2023
04:47

Numărul morților a trecut de 4.300. Aproape 3.000 sunt doar în Turcia

Cel mai recent bilanț al victimelor cutremurului din Turcia, de luni, indică peste 4.300 de morți.

Dintre aceștia,  2.921 de decese şi 15.834 de răniţi sunt doar în Turcia. Restul de peste 1.400 de morți au fost raportați de Siria. Ambele numere sunt de așteptat să crească în următoarele ore.

06-02-2023
22:14

Opt români, repatriați cu o aeronavă MApN

Opt cetăţeni români şi doi polonezi au fost îmbarcaţi, luni seară, într-o aeronavă militară, pentru a părăsi Turcia.

“În cursul acestei seri, opt cetăţeni români au fost îmbarcaţi cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, doi cetăţeni polonezi au fost îmbarcaţi la bordul aceleiaşi aeronave”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Cei opt cetăţeni români – cinci studenţi şi trei cadre didactice – se aflau în Adana şi au solicitat să fie repatriaţi, au mai precizat reprezentanții ministerului.

Odată ajunşi în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor şi transportul acestora către localităţile de domiciliu.

Potrivit aceleiași surse, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informaţii şi asistenţă consulară.

06-02-2023
22:04

Numărul deceselor crește constant

Bilanțul victimelor cutremurului catastrofal de astăzi este în continuă creștere, cu 2.379 de morți confirmați acum în Turcia. Numărul răniților a crescut, de asemenea, la 14.483.

Astfel, numărul total de decese se ridică la 3.823.

06-02-2023
21:41

Bilanțul morților a trecut de 3.500

Într-un bilanț publicat recent, Turcia a precizat că 2.316 persoane au fost ucise și 13.293 rănite în urma cutremurului devastator.

Ultimul bilanț al victimelor din Siria a fost publicat, cu 1.440 de morți confirmați.

Combinat cu cele 2.316 persoane despre care se știe că au murit în Turcia, acest lucru duce bilanțul actual la 3.756 de morți, deși se așteaptă ca acesta să continue să crească pe parcursul nopții, scrie The Guardian.

06-02-2023
20:51

Cel puțin 3.000 de persoane ar fi murit în Turcia și Siria

Ultimul bilanț al victimelor cutremurelor devastatoare din această dimineață a depășit 3.000 de morți în Turcia și Siria, potrivit unor rapoarte.

Aproximativ 2.316 persoane au murit acum în Turcia, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.

În Siria vecină, cel puțin 1.293 de persoane au murit, potrivit guvernului și grupurilor de salvare citate de agenția de presă AFP.

Aceasta relatează că în zonele controlate de guvern, Ministerul sirian al Sănătății afirmă că 593 de persoane au murit până acum.

În zonele controlate de rebeli din nord-vestul țării, cel puțin 700 de persoane au fost ucise, potrivit grupului de salvare Căștile Albe, citat de AFP.

06-02-2023
19:56

1.762 de morți în Turcia, cel puțin 1.000 în Siria

Bilanțul victimelor cutremurului din această dimineață din Turcia a crescut din nou la 1.762 de morți, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară.

Bilanțul combinat al victimelor cutremurului inițial din Turcia și Siria ar fi acum de peste 2.700 de morți, după ce cel puțin 1.000 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în Siria.

06-02-2023
18:49

Președintele turc a declarat șapte zile de doliu

Turcia a declarat șapte zile de doliu după ce cel puțin 1.650 de persoane au murit în urma a două cutremure care au lovit astăzi țara.

“O perioadă de doliu național a fost declarată pentru șapte zile. Drapelul nostru va fi arborat în bernă până la apusul soarelui duminică, 12 februarie 2023, în toate reprezentanțele noastre naționale și străine”, a scris pe Twitter președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Aceasta vine după ce oficialii guvernamentali turci au raportat alte 1.651 de morți, ridicând totalul combinat în Turcia și în Siria vecină la 2.651.

Zeci de națiuni au promis ajutor de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a avut loc în timp ce oamenii încă dormeau și pe o vreme geroasă care a îngreunat eforturile de urgență.

Clădiri de apartamente cu mai multe etaje pline de rezidenți s-au numărat printre cele 3.400 de structuri reduse la ruine în Turcia, în timp ce Siria a anunțat zeci de prăbușiri, precum și pagube la siturile arheologice din Alep.

06-02-2023
17:41

Turcia a anunțat un nou bilanț provizoriu: 1.541 de morți

Bilanțul victimelor cutremurelor de luni dimineață din Turcia a crescut la 1.541 de morți, potrivit vicepreședintelui țării. Fuat Oktay spune că peste 9.700 de persoane au fost rănite în urma celor două cutremure care au lovit luni sudul și sud-estul țării.

El nu a precizat câte victime au rezultat în urma celui de-al doilea cutremur.

06-02-2023
16:24

810 morţi anunţaţi în Siria

Numărul morților în Turcia și Siria este în creștere. Ultimele date spun că în total, cel puțin 2.300 de persoane au murit în cele două țări.

810 de persoane au fost confirmate decedate în Siria, ele adăugându-li-se celor 1.498 de morţi anunţaţi de Turcia.

06-02-2023
15:23

Turcia raportează 1.498 decese

Președintele Agenției Turcă pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD), Yunus Sezer, a anunțat că pierderile de vieți omenești în urma cutremurului au crescut la 1.498.

Într-o declarație, Sezer a spus: “Eforturile intensive de căutare și salvare continuă. Sunt 1.498 de morți, 8.533 de răniți. Toate resursele au fost trimise în zona dezastrului”.

El a reamintit că vremea rea îngreunează munca salvatorilor.

Celor aproape 1.500 de decese din Turcia li se adaugă cei 592 de morţi din Siria, un bilanţ de asemenea provizoriu. Astfel, numărul oficial al deceselor în momentul de faţă este de 2.090.

06-02-2023
14:35

Salvatorii români au plecat spre Turcia

Echipa de salvatori români a plecat spre Turcia.

06-02-2023
11:56

Numărul morților în Turcia și Siria a crescut la peste 1.800

Cel puțin 1.800 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite în urma a două cutremure puternice de 7,7 și 7,6 pe scara Richter.

Un total de cel puțin 592 de persoane au fost ucise în Siria, între care 371 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de știri de stat siriane SANA, care a raportat și 1.089 de răniți. Între timp, grupul Căștilor Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a raportat, de asemenea, cel puțin 221 de morți și 419 de răniți în zonele deținute de opoziție din nord-vestul Siriei.

În acelaşi timp Erdogan a revenit cu un bilanţ al cutremurlui şi a declarat că seismul a ucis peste 1.300 de oameni în Turcia și a distrus 2.818 clădiri. Salvatorii lucrează prin dărâmăturile clădirilor prăbușite pentru a localiza supraviețuitorii, în timp ce NATO, UE și 45 de țări au oferit ajutor în urma dezastrului.

06-02-2023
10:55

Replică de 7,6, în aceeaşi zonă

Un alt cutremur puternic a avut loc în Kahramanmaraş, zona unde s-a produs devastatorul seism cu magnitudinea de 7,8 de luni dimineaţă.

Observatorul Kandilli a anunțat magnitudinea acestei replici la 7,6. Acest ultim cutremur s-a produs la o adâncime de 16,4 km şi s-a înregistrat la ora locală 13.24 (12.24, ora României).

Apoi, la ora locală 13.32, a avut loc o replică de 5,5, iar la ora 13.35 una cu magnitudinea de 5,6.

06-02-2023
10:37

România trimite 58 de salvatori

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, după cutremurul devastator de luni dimineaţă şi trimite o echipă complexă formată din:

  • modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;
  • echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;
  • medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);
  • ofițeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

 

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române pleacă luni în Turcia, una urmând să-i aducă în ţară pe cei nouă studenți român și pe profesorul lor coordonator, aflați în Turcia, şi care au solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

06-02-2023
10:24

Erdogan: Sunt 912 morţi şi peste 5.000 de răniţi

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat luni la prânz că s-a confirmat moartea a 912 persoane numai în Turcia, în timp ce 5.383 au fost rănite în urma cutremurului.

În acelaşi timp, şeful statului turc spune că acesta este cel mai mare dezastru cu care se confruntă ţara după anul 1939.

În acelaşi timp, bilanţul provizoriu anunţat de Siria este de 476 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi, ceea ce duce bilanţul total provizoriu al deceselor la 1.388.

06-02-2023
09:45

Numărul morților continuă să crească. Cel puțin 670 de oameni şi-au pierdut viaţa

Cel puțin 670 de persoane au murit în Turcia și Siria. Dintre acestea cel puțin 386 de persoane au decedat în Siria, dintre care majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a transmis televiziunea de stat siriană.

Grupul Căștilor Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a raportat, de asemenea, cel puțin 147 de morți în zonele deținute de opoziție din nord-vestul Siriei.

Câteva sute de persoane, în jur de 650, au fost rănite în Alep, Hama, Latakia și Tartus, a informat televiziunea de stat siriană. Alți 340 de oameni au fost, de asemenea, răniți, în zonele controlate de opoziție, au adăugat Căștile Albe. În Turcia, cel puțin 284 de persoane au fost ucise și peste 2.323 de persoane au fost rănite, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

06-02-2023
09:06

Numărul total de morți în Turcia și Siria a crescut la cel puțin 640

Cel puțin 641 de persoane au murit în puternicul cutremur cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei și nordul Siriei, iar bilanţul este de așteptat să continue să crească, sute de oameni fiind încă blocați sub dărâmături.

Associated Press relatează că Agenția Turcă pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor a transmis că cel puțin 284 de persoane au murit în șapte provincii turcești. Agenția precizează, de asemenea, că 440 de persoane au fost rănite.

Numărul morților în zonele controlate de guvernul sirian a crescut la 237, iar peste 630 de oameni au fost răniți, potrivit presei de stat siriene. În plus, cel puțin 120 de oameni au murit în zonele controlate de rebeli, potrivit Căștilor Albe.

06-02-2023
07:32

Bilanțul victimelor se apropie de 600. România trimite salvatori în Turcia

În urma apelului internațional făcut de autoritățile de la Ankara, România s-a solidarizat și a anunțat că trimite ajutor Turciei.

Decizia a fost luată, luni, dimineață, după consultări între președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și șeful DSU, Raed Arafat.

”Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, informează IGSU.

Între timp, bilanțul morților se apropie de 600, dintre care 284 sunt în Turcia. Alte circa 2.500 de persoane sunt rănite, informează BBC.

06-02-2023
07:07

Continuă să crească bilanțul victimelor după seismul din Turcia: peste 360 de morți

Autoritățile turce și siriene continuă să actualizeze bilanțul victimelor cutremurului produs luni dimineață. Numărul morților trece de 360, dintre care 237 de victime sunt numai în Siria, notează Sky News.

Alți peste 1.500 de oameni sunt răniți. La această oră, circa 1.000 de voluntari sunt trimiși din Istanbul în regiunile afectate de cutremur, pentru căutarea și salvarea victimelor, potrivit guvernatorului din Istanbul, citat de The Guardian.

În altă ordine de idei, autoritățile din Italia au anulat alerta de tsunami emisă în urmă cu puțin timp.

06-02-2023
06:00

Italia a emis alertă de tsunami după seismul din Turcia

Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe zona de coastă a țării.

Oficialii de la Roma le-au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zonele mai înalte și să aștepte mai multe informații de la autoritățile locale.

”Pe baza datelor prelucrate de Centrul de Alertă la Tsunami (CAT), Departamentul Protecției Civile a emis o alertă pentru posibile valuri de tsunami care s-ar putea produce pe coasta Italiei, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 cu epicentrul său între Turcia și Siria.

Este recomandat să vă îndepărtați de zonele de coastă, să ajungeți în zona mai înaltă din apropiere și să urmați indicațiile autorităților locale”.

06-02-2023
05:58

Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Turcia. Aproape 200 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului devastator din Turcia crește de la o oră la alta. Cele mai noi informații spun că cel puțin 195 de oameni au murit.

Autoritățile din Turcia au anunțat 76 de decese, în timp ce presa din Siria vorbește de 119 morți, notează Sky News.

Un cutremur devastator a fost raportat în Turcia, luni dimineață. Seismul, urmat de o replică puternică, a fost resimțit în întreaga regiune, dar și în Siria și Liban.

Cutremur devastator în Turcia. Aproape 100 de morți în statul turc și în Siria

Cutremurul a avut magnitudinea de 7,8 grade și a zguduit centrul Turciei la ora locală 4.17. El a fost urmat de o replică puternică, doar câteva minute mai târziu.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, seismul s-a produs la o adâncime de 18 kilometri, în localitatea Nurdagi, la o distanţă de aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, un oraş important şi capitală de provincie.

La nicio oră de la producerea seismului, autoritățile din Turcia anunțat că cel puțin 10 persoane au fost ucise, dintre care 5 doar în provincia Osmaniye. Guvernatorul de aici a declarat că 34 de clădiri s-au prăbușit.

ADVERTISEMENT

Treptat, bilanțul victimelor a început să crească. Primarul din Sanliurfa din Turcia spunea că că alte cinci persoane au murit și 16 clădiri din regiune s-au prăbușit.

La 10 minute de la seismul de 7.8 a avut loc și o replică extremi de puternică, cu magnitudinea 6,7, în centrul Turciei, la ora 04.28 (01.28 GMT). Aceasta s-a raportat la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

ADVERTISEMENT

Ambele seisme au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Bilanțul cutremurului din Turcia continuă să crească: 53 de morți raportați de Ankara și 42 în Siria

După ora 6.00, oficialii locali turci au anunțat că cel puțin 53 persoane au murit, dar numărul morților este așteptat să crească. Ministrul turc de interne Suleymon Soylu spune că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

ADVERTISEMENT

Potrivit BBC, care are un corespondent la Diyarbakir, la nord-est de Gaziantep, un centru comercial din oraș s-a prăbușit.

În statul vecin, Siria, mass-media de stat a declarat că 42 de persoane au murit și 200 rănite. Au fost afectate aici Alep, Hama și Latakia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o primă reacție, pe Twitter, după tragedia de luni dimineață.

”Transmit gânduri de bine tuturor cetățenilor noștri afectați de cutremur. Toate unitățile relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”, a scris liderul de la Ankara pe site-ul de socializare.

La doar 9 minute după puternicul seism din Turcia, un cutremur de magnitudine 4.5 a fost raportat și în România, în Zona Seismică Vrancea, Buzău, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT