News

Cutremur în România, duminică, 3 decembrie. Cel mai important seism din debutul iernii

Cutremur în România, duminică, 3 decembrie. În a treia zi a acestei ierni, în Zona Vrancea a fost raportat cel mai important seism din debutul lunii.
03.12.2023 | 16:27
Cutremur in Romania duminica 3 decembrie Cel mai important seism din debutul iernii
Cutremur în România, duminică, 3 decembrie. Primul seism de peste 3 magnitudine al lunii. Sursa foto: hepta.ro / INFP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică, 3 decembrie, în România s-a produs cel mai important cutremur din acest început calendaristic de iarnă. Ce magnitudine a avut seismul produs în Zona Seismică Vrancea.

Cutremur în România, duminică, 3 decembrie. Primul seism de peste 3 magnitudine al lunii

Din datele oferite de reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul de duminică a fost unul slab, cu o magnitudine de 3.2 pe scara Richter. S-a produs la adâncimea de 146.1 km.

ADVERTISEMENT

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 54 km nord-vest de Buzău, 58 km est de Brașov, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 62 km nord de Ploiești, 72 km vest de Focșani şi 90 km nord-est de Târgoviște.

De notat că, până în prezent, în acest debut de iarnă nu s-a raportat niciun cutremur de peste 3 magnitudine în țara noastră. De altfel, un singur seism au anunțat cei de la INFP până în prezent, chiar sâmbătă, 2 decembrie, în Gorj, Oltenia.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost unul mult mai slab decât cel de azi, de 2.1 magnitudine. Produs la o adâncime de 13.3 km, el s-a resimțit în apropierea următoarelor orașe: 19 km NV de Târgu Jiu, 62 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 71 km S de Hunedoara, 85 km S de Deva, 93 km E de Reșita.

Cel mai semnificativ seism din ultimele zile în Vrancea, unul de 4.2 magnitudine

Cel mai important cutremur din ultimele zile în România a avut loc pe 26 noiembrie. La finele lunii trecute, un seism cu magnitudinea de 4.2 pe scara Richter și intensitatea de II grade pe scara Mercalli, a avut loc în Zona Seismică Vrancea.

ADVERTISEMENT

Mișcarea tectonică din urmă cu 7 zile a fost înregistrată pe raza județului Vrancea. Ea s-a produs la adâncimea de 142,8 kilometri. Potrivit INFP, cutremurul a fost consemnat la 48 km V de Focșani, 63 km E de Sfântu-Gheorghe, 64 km N de Buzău, 74 km E de Brașov, 93 km NE de Ploiești, 97 km S de Bacău.

Peste doar o zi, tot în zona Vrancea, avea să se producă un cutremur slab cu magnitudinea de 3.4, la adâncimea de 114.1km. Era resimțit în apropierea următoarelor orașe: 31 km V de Focșani, 72 km N de Buzău, 79 km E de Sfântu-Gheorghe, 82 km SV de Bârlad, 85 km S de Bacău, 94 km E de Brașov.

ADVERTISEMENT

Reamintim că cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5.7, a avut loc în data de 14 februarie. S-a produs în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, notează INFP.

ADVERTISEMENT