News

Ce spun specialiștii despre cutremurul de 5,2 magnitudine din Gorj. Reacția lui Gheorghe Mărmureanu

Specialiștii în seismologie din România și-au exprimat opiniile în legătură cu cutremurul de 5,2 magnitudine din Gorj. Ce spune Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific INFP.
13.02.2023 | 20:06
Ce spun specialistii despre cutremurul de 52 magnitudine din Gorj Reactia lui Gheorghe Marmureanu
Ce spun specialiștii despre cutremurul de 5.2 magnitudine din Gorj. Reacția lui Gheorghe Mărmureanu. Sursa foto: jurnalul.ro / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter s-a produs luni în România, potrivit datelor Institutului National pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 16 km, mai anunță instituția abilitată.

Sunt motive de îngrijorare după cutremurul de 5,2 grade din Gorj? Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu

Cutremurul de luni, aparent unul destul de neobișnuit, a fost resimțit în mai multe județe din sudul, sud-vestul și chiar centrul țării. Seismologii au venit cu explicații după producerea acestui seism și dau asigurări că nu sunt motive de îngrijorare pentru țara noastră.

ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut specialist în domeniu din România, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, dă asigurări că mișcarea telurică din Oltenia nu are legătură nici cu ce se întâmplă în Turcia și nici nu poate provoca efecte în Zona Vrancea.

Zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, în sensul că se produc des cutremure aici. Însă, în această zonă nu au loc seisme mai mari de 4-5 grade pe scara Richter. Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul.

ADVERTISEMENT

Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a afirmat Mărmureanu, pentru Libertatea.

Seismologul mai adaugă faptul că singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. ”Aici activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

Directorul INFP liniștește și el populația: ”Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari”

Mihai Diaconescu, directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat, luni seară, la Antena 3, că seismul de 5,2 petrecut în Gorj este cel mai mare pe care și-l amintește în acea zonă a țării.

”E cel mai mare cutremur pe care-l știu eu, de care îmi aduc aminte în acest moment. Mai la sud-vest de Târgu Jiu, în zona Tismana, acolo au fost și unele cutremure de 6 (pe scara Richter), dar nu este o zona populată, nu sunt probleme”, a spus Diaconescu.

ADVERTISEMENT

Și șeful INFP liniștește populația. El spune că seismul produs în Oltenia nu are legătură cu cel din Turcia. Diaconescu mai adaugă faptul că regiunea de aici ”nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum”.

ADVERTISEMENT