News

Cutremur în România, miercuri, 8 noiembrie 2023. Seism la mică adâncime în vestul țării

Un nou cutremur a avut loc în România, miercuri seară, 8 noiembrie. Seismul, de intensitate II, a fost unul la mică adâncime.
08.11.2023 | 23:56
Cutremur in Romania miercuri 8 noiembrie 2023 Seism la mica adancime in vestul tarii
Cutremur în România, miercuri, 8 noiembrie 2023. Seismul, raportat în Arad. Sursa foto: Facebook / INFP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremur în România, miercuri, 8 noiembrie 2023. Un seism la foarte mică adâncime a fost raportat în zona de vest a țării. Conform celor de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), mișcarea telurică a avut magnitudinea de 2.7.

Cutremur în România, miercuri, 8 noiembrie 2023. Seismul, raportat în Arad

După seria mai lungă de cutremure din Zona Seismică Vrancea și din Gorj, un cutremur este raportat și într-o zonă mai puțin obișnuită cu astfel de fenomene: Crișana.

ADVERTISEMENT

Miercuri seara, la ora 22:57, un cutremur slab cu magnitudinea de 2.7, la adâncimea de 7.4 km, a fost consemnat în zona Aradului. Din datele INFP, cutremurul s-a produs la 23 km SE de Arad, 47 km NE de Timișoara, 75 km SE de Bekescsaba și 91km N de Reșita.

Într-o primă fază, specialiștii au anunțat că seismul are magnitudinea de 2.5 și este produs la 15 km. A fost apoi modificată intensitatea, din păcate în sus, și încadrată de 2.7.

ADVERTISEMENT

Tot în această săptămână, un cutremur de mică intensitate a avut loc și zona Transilvaniei, Brașov. Conform celor de la INFP, magnitudinea acestuia a fost de 2.2, fiind raportat la adâncimea de 10 km.

Cutremurul, care a avut loc marți, 7 noiembrie, la ora 11.08, s-a produs la 44 km V de Sfântu-Gheorghe, 47 km NV de Brașov, 71 km E de Mediaș, 80 km SE de Târgu-Mures și 86 km E de Sibiu.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic cutremur din Arad în 2023: 5.3 magnitudine

Zona Crișanei, Arad, este una cu destul de puține cutremure. Cu toate acestea, în vara acestui an, un alt cutremur cu magnitudinea 5.3 a avut loc în această zonă de vest a României.

Institutul Național pentru Fizica Pământului anunța, pe 6 iunie, că seismul s-a produs în Crişana, judeţul Arad, la mai puțin de 10 kilometri adâncime. A fost panică destul de mare la acea dată, fiind înregistrate 18 apeluri la 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme.

ADVERTISEMENT

Pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit cu o autospecială de salvare la înălțimi și o autospecială cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (înlăturarea unor elemente de construcție de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal și Bulevardul Revoluției.

ADVERTISEMENT