News

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. Cutremur la vârful Poliției după fuga primarului din Baia Mare. Update

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost prins în Germania. Edilul a fost localizat în Augsburg, potrivit unui anunț al Poliției.
28.11.2023 | 20:53
Catalin Chereches a fost prins in Germania Cutremur la varful Politiei dupa fuga primarului din Baia Mare Update
Fuga lui Cătălin Cherecheș aduce un cutremur la vârful Poliției: Șeful Poliției de Frontieră și șefii IPJ și DIPI Maramureș, demiși. Sursa foto: MAI / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-11-2023
19:00

Cătălin Cherecheș, prins în Germania

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost prins în Germania. Edilul ar fi fost localizat în Augsburg, în urma colaborării autorităților române cu polițiștii din Germania. Anunțul a fost făcut, marți, de Poliția Română.

Amintim că primarul a fost dat în urmărire internațională, după ce a reușit să fugă din țară, pe 24 noiembrie, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, înainte să primească decizia instanței privind condamnarea la 5 ani de închisoare.

„În urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, a transmis Poliția Română.

Cutremur la vârful Poliției Române după fuga din țară a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Șeful Poliției de Frontieră și șeful IPJ din Maramureș, demiși de MAI.

Fuga lui Cătălin Cherecheș aduce un cutremur la vârful Poliției: Șeful Poliției de Frontieră și șefii IPJ și DIPI Maramureș, demiși

Cum era de așteptat, fuga lui Cătălin Cherecheș din țară, chiar în ziua condamnării sale definitive la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a cutremurat Poliția Română și Poliția de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat măsuri drastice după ce ”oamenii legii” l-au ”ratat” și pe acest inculpat. Duminică noapte, MAI a anunțat, într-un comunicat, că a fost eliberat din funcție Inspectorul General al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu.

A avut de suferit și IPJ. Șeful Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș nu va mai fi condus de ofițerul desemnat, iar IGPR va efectua un control la această instituție. În plus, MAI a mai decis înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Pe aici, primarul condamnat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a reușit să fugă din țară. S-a întâmplat asta deși edilul era dat în urmărire iar ofițerii forțelor de ordine erau notificați de aceasta.

”Poliţia Română, prin structurile sale competente, va continua să investigheze, inclusiv în cadrul cooperării potrivit legii cu unităţile de parchet competente, până la lămurirea completă a tuturor posibilelor împrejurări care ar fi putut să conducă direct sau indirect la părăsirea teritoriului naţional prin PTF Petea a condamnatului penal Cherecheş Cătălin şi prin aceasta zădărnicirea temporară a aplicării legii române şi a hotărârii judecătoreşti definitive a instanţei penale române”, precizează comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

Lista completă a deciziilor MAI în scandalul fugii lui Cătălin Cherecheș

  • Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.
  • Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei.
  • Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic.
  • Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.
  • Încetarea măsurii asigurării conducerii de către ofițerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și împuternicirea în funcția de Inspector Șef a comisarului șef Constantin Ilea.
  • Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.
  • Inspectoratul General al Poliției Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară.
  • Pentru consolidarea capacității instituționale a structurilor de suport operativ de pe raza Curții de Apel Cluj, înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii.
  • Înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.

Cum a explicat Poliția de Frontieră ”ratarea” prinderii lui Cătălin Cherecheș

Sâmbătă, într-o conferință de presă, Poliția de Frontieră a explicat cum a ”reușit” să-l ”rateze” pe Cătălin Cherecheș, primarul condamnat din Baia Mare. În ciuda faptului că au controlat traficul în mai multe puncte de trecere a frontierei, polițiștii au stabilit că primarul a ieșit din țară prin vama Petea, într-un taxi, folosindu-se de actul de identitate al unei rude din străinătate.

ADVERTISEMENT

Chiar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a spus că edilul Cătălin Cherecheș a trecut granița în Ungaria vineri dimineață, la ora 07:49, prin vama Petea. Primarul a ieșit din țară cu doar câteva ore înainte ca judecătorii să-l condamne definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07,49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta”, a spus inspectorul general al IGPF.

ADVERTISEMENT