News

Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare. Edilul a fugit din țară folosind buletinul unei rude. Update

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.
25.11.2023 | 11:53
Primarul Catalin Chereches condamnat la 5 ani de inchisoare Edilul a fugit din tara folosind buletinul unei rude Update
Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat la închisoare. Foto captură Facebook
ADVERTISEMENT
25-11-2023
10:10

Edilul a fugit din țară folosind buletinul unei rude. Polițist de frontieră, cercetat

Autoritățile au confirmat sâmbătă dimineața că primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare, a fugit din țară. Acesta a trecut granița în Ungaria, pe la Vama Petea, la ora 07.49, vineri dimineața, într-un taxi, prezentând actele de identitate ale unei rude, un verișor din partea mamei, reușind astfel să-i păcălească pe polițiștii de frontieră.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat sâmbătă că edilul, care se afla sub control judiciar și nu avea voie să părăsească țara, a ieșit din țară cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. El a reușit să-i păcălească pe vameși, un polițist de frontieră român și unul maghiar, prezentând un act de identitate al unei rude, cu care semăna foarte mult.

Șeful Poliției de Frontieră, chestorul Victor Ivașcu a spus că acest lucru nu scuză eroarea agentului, în cazul căreia a fost demarată o cercetare disciplinară. „Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări”, a spus acesta.

„Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (…) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a mai spus acesta.

24-11-2023
15:28

Cătălin Cherecheș ar fi fugit din țară. Polițiștii vor cere mandat european de arestare

Condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, o decizie definitivă, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost de negăsit vineri. În acest moment, autoritățile au indicii tot mai clare că edilul a reușit să fugă din țară.

S-ar fi întâmplat vineri dimineață, pe la Vama Petea, înainte să fie condamnat definitiv, potrivit G4Media. Edilul se afla sub control judiciar și nu avea voie să iasă din țară fără încuviințarea poliției. În aceste condiții, polițiștii vor cere mandat european de arestare pentru primarul municipiului Baia Mare.

 

Primarul Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este cercetat pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată. Decizia magistraților este definitivă.

Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat la închisoare

Curtea de Apel Cluj i-a respins apelul, iar sentința din luna februarie 2022 a fost modificată. De asemenea, instanța i-a majorat pedeapsa complementară privind posibilitatea de a fi ales în funcții publice, de la patru la cinci ani.

ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Cluj a menținut măsura sechestrului asigurător privind o mașină marca Porsche Cayenne și unor terenuri deținute de acesta. Sechestrul asigurator va garanta și cheltuielile de judecată, în valoare de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel).

„Admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva Sentinţei penale nr. 41/2022 din data de 24 februarie 2022. Pronunţată de către Tribunalul Cluj în dosar nr. 2537/117/2016, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul temeiniciei acesteia, cu privire la duratei pedepsei complementare aplicate inculpatului CC şi rejudecând cauza în aceste limite:

ADVERTISEMENT

Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC. Constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar), de la 4 ani la 5 ani.

Pedeapsa complementară se execută potrivit art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., respectiv după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate” se precizează în decizia instanței.

ADVERTISEMENT

Primarul din Baia Mare a fost dat în urmărire generală

Până la această oră, primarul din Baia Mare nu a fost găsit. El a fost căutat de polițiști inclusiv la domiciliul său și la Primăria Baia Mare. Prin urmare, a fost dat în urmărire generală de oamenii legii.

„Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș au primit de la instanța competentă un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani. (…) Polițiștii efectuează verificări, în vederea depistării bărbatului”, a transmis IPJ Maramureș.

ADVERTISEMENT
Catalin Chereches urmarire generala
Primarul Cătălin Cherecheș, dat în urmărire generală

Amintim că socrii edilului au fost arestați preventiv. Ei au încercat să ofere bani judecătoarei care urma să pronunțe sentința definitivă în dosarul în care era judecat Cherecheș. Soacra primarului a fost prinsă în flagrant.

ADVERTISEMENT