News

Cutremurul care a provocat un tsunami în Marea Neagră. Mai multe sate din Dobrogea, distruse de un val de 4 metri

În urmă cu mai bine de o sută de ani, un cutremur puternic a provocat un tsunami în Marea Neagră, iar evenimentul nu a fost uitat nici măcar până în ziua de azi.
25.02.2023 | 08:05
Cutremurul care a provocat un tsunami in Marea Neagra Mai multe sate din Dobrogea distruse de un val de 4 metri
Cutremurul care a provocat un tsunami în Marea Neagră. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultima perioadă discuțiile din spațiul public se învârt în jurul cutremurelor. La începutul lunii februarie, o parte din Turcia, dar și din Siria au fost afectate grav de un cutremur puternic, iar mii de persoane și-au pierdut viața, numărul total al victimelor afectate de seism fiind unul extrem de mare.

Cutremurul din Marea Neagră care a provocat un tsunami

Mai apoi, la câteva săptămâni distanță, mai multe cutremure s-au produs în zona orașului Târgu Jiu, care de asemenea au stârnit un val de temeri în rândul populaților, în special după dezastrul din Turcia. Dacă acum cutremurele din România sunt unele cât se poate de mici, iată că în urmă cu mai bine de 100 de ani, un seism puternic a rămas în istorie.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cutremurul din Marea Neagră care s-a produs în anul 1901. Acesta a fost cel mai puternic cutremur care s-a înregistrat vreodată în Marea Neagră, iar magnitudinea sa a fost de 7,2 pe scara Richter. Cel mai grav a fost însă epicentrul seismului, care a fost localizat în nord-estul Bulgariei, la Cap Caliacra, zonă aflată în apropierea graniței România.

Cutremurul din Marea Neagră a fost atât de puternic încât s-a resimțit în Bulgaria, dar și în Oltenia, Dobrogea, Muntenia și chiar și în sudul Moldovei. Seismul din 1901 a fost atât de puternic încât replicile au fost de-a dreptul devastatoare. Alte seisme independente s-au produs, ale căror magnitudini au fost cuprinse între 5,5 și 6 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Deși cutremurul din Marea Neagră s-a produs în 1901, replicile acestuia au ținut până în anul 1905, conform wikipedia, iar cei care au avut cel mai mult de suferit au fost cei care locuiau în sudul Mangaliei, oraș aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Bulgaria.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele din Marea Neagră

Din cauza seismului puternic, mai multe sate au fost distruse, iar cutremurul a mai generat și un tsunami a cărui înălțime a fost de 4-5 metri. Au fost dislocate malurile, au fost distruse locuințe, iar întreaga populație a intrat la rândul ei în panică la acel moment după toate cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

Se mai pot produce astfel de cutremure și în viitor? Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit la un moment dat despre tragedia din 1901, dar și despre șansele ca un astfel de eveniment să se repete în următorii ani. Acesta dezvăluia că în orașul Mangalia pot apărea valuri tsunami în continuare din cauza cutremurelor din zonă.

“În Mangalia pot să apară valuri tsunami, în urma unor cutremure în zonă. Există o falie seismica în Marea Neagră care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901, aici fost un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter care a produs valuri tsunami de patru metri înălțime”, declara seismologul Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

Declarațiile acestuia au fost făcute în 2008 atunci când a fost inaugurat observatorul seismic din Eforie Nord. Acesta are ca scop oferirea unor date despre producerea unui tsunami cu mult înainte ca un astfel de val să ajungă la mal, oferit astfel o siguranță populației din zonă. Amintim că în 1977 un alt cutremur devastator s-a produs în România, cel mai afectat fiind atunci Bucureștiul. 

ADVERTISEMENT