Life

Orașul din România care a fost distrus de teama lui Nicolae Ceaușescu. Totul s-a întâmplat după cutremurul devastator din 1977

Orașul din România care a fost distrus în proporție de 80% de teama lui Nicolae Ceaușescu. S-a întâmplat după marele seism din 1977.
27.12.2022 | 19:37
Orasul din Romania care a fost distrus de teama lui Nicolae Ceausescu Totul sa intamplat dupa cutremurul devastator din 1977
Ce a ordonat Ceaușescu când a văzut acest oraș distrus. Sursa foto: facebook, Cronica de Teleorman
ADVERTISEMENT

Un oraș din România, situat în punctul cel mai sudic al țării, a fost distrus aproape în totalitate, de teama fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu. S-a întâmplat după marele cutremur din 1977, care a ruinat multe zone, însă în acest oraș oamenii au contribuit și ei la distrugere.

Ce oraș din țară a fost distrus intenționat, după cutremurul din 1977, de teama lui Ceaușescu

În 1977, la scurt timp după ultimul mare seism de la noi din țară, activiștii de partid din Zimnicea au raportat pagube într-un procent de 80%. Însă, cifra era una ireală, iar Ceaușescu a vrut să vadă cu ochii lui dacă lucrurile stau așa cum i s-a comunicat.

ADVERTISEMENT

Dându-și seama de faptul că raportarea falsă le-ar putea aduce consecințe neplăcute, se spune că activiștii ar fi trecut rapid la acțiuni, astfel încât Zimnicea să arate ruinată. Au dărâmat mai multe clădiri.

Casele oamenilor din Zimnicea, distruse intenționat de teama liderului comunist

Un localnic a dezvăluit cum locuința i-a fost dărâmată de activiști, deși casa nu i-a fost distrusă de cutremurul care a zguduit-o extrem de puternic.

ADVERTISEMENT

”Niște stâlpi la intrare, niște coloane și se apucaseră să demoleze. Și trageau de ei cu niște sufe legate de buldozer. Nu a avut nimic la cutremur casa. Nimic”, a declarat pentru Digi 24 un localnic.

Atunci când dictatorul a sosit, a rămas uimit de ceea ce a găsit în orașul de la malul Dunării. Nicolae Ceaușescu a văzut că Zimnicea era prăbușit în proporție de 80% și a ordonat ca 12 județe din țară să se implice în reconstruirea zonei, ceea ce s-a și întâmplat.

ADVERTISEMENT

După pagubele provocate de cutremur și cele intenționate ale activiștilor, în Zimnicea s-au ridicat noi clădiri și blocuri, însă unele au rămas incomplete și astăzi.

Șase ani a durat refacerea Zimnicei, dar nu au fost suficienți. Lucrările s-au oprit brusc după această perioadă, iar oamenii povestesc triști cum casele lor au fost date uitării.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a mai făcut nimic. Exact cum au fost atunci, așa au rămas”, a mai transmis un localnic.

Scurt rezumat al cutremurului din 1977, ultimul mare seism din România

Marele seism din 1977 a avut o magnitudine de 7, 4 pe scara Richter și a durat 56 de secunde. Acestea au fost suficiente încât să moară oameni și să se producă distrugeri materiale semnificative.

În jur 1570 de persoane au decedat în urma cutremurului devastator din 1977, dintre care 1391 doar în București.

ADVERTISEMENT