Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este folosit destul de frecvent.
20.04.2024 | 19:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu gresit si nul pronunta corect Il auzi si tu de multe ori
Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect l-ai auzit și tu probabil destul de des. Chiar și așa, puține persoane știu care este forma corectă.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect

Limba Română, deși este o limbă frumoasă, poate fi și destul de complicată. Gramatica are un rol esențial, iar de cele mai multe ori, românii ajung să facă greșeli destul de mari, fără ca măcar să își dea seama.

ADVERTISEMENT

Uneori poate uităm formele de plural ale anumitor cuvinte. De asemenea, forma lor poate fi transmisă în mod eronat. Tocmai din acest motiv, este important să fim atenți atunci când rostim anumite cuvinte într-o frază.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este ”tăceți”. Care este forma corectă a acestui cuvânt? Cum se scrie și cum se pronunță, de fapt?

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, fix varianta greșită este des utilizată. Înainte de toate trebuie să știm faptul că “tăceți” este forma corectă pentru a doua persoană plural a verbului “a tăcea” la imperativ.

Eroarea pe care multe persoane o fac

Trebuie menționat faptul că modul imperativ se folosește în anumite situații. El exprimă practic o poruncă, o rugăminte, ori o sugestie pentru persoanele din jur. Astfel, poate fi folosit în diferite fraze.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, dacă vorbim despre o rugăminte, spunem “vă rog să tăceți în timp ce vorbesc.” Dacă este vorba despre o poruncă vom spune “tăceți imediat!”, iar dacă este vorba despre o sugestie ”tăceți și ascultați-mă!”

Pentru că forma la persoana întâi singular a acestui verb este ”tac”, ”tăceți” este forma la persoana a doua plural a verbului la imperativ. Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect ajunge însă să fie tranformat.

ADVERTISEMENT

Poate și tu ai auzit la un moment dat ”taceți” în loc de ”tăceți”. Este important însă să cunoaștem aceste reguli gramaticale clare, astfel încât să nu mai repetăm aceste greșeli și să vorbim corect limba română.

ADVERTISEMENT