Life

Care este pluralul cuvântului ”trafalet”. Mulți români fac o eroare gramaticală și îl folosesc greșit

Care este, de fapt, pluralul cuvântului “trafalet”. Mulți români îl utilizează greșit în vorbire și în scris. Care este forma corectă?
02.02.2024 | 14:57
Care este pluralul cuvantului trafalet Multi romani fac o eroare gramaticala si il folosesc gresit
Care este pluralul cuvântului “trafalet”. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Multe persoane folosesc greșit pluralul cuvântului “trafalet”. Sunt mai multe variante utilizate în vorbire, dar una singură este cea corectă. Află din rândurile de mai jos care este aceasta!

Care este pluralul cuvântului “trafalet”. Mulți români îl utilizează greșit

De multe ori, se poate întâmpla să folosim greșit formele de plural ale anumitor cuvinte, fără să ne dăm seama de acest lucru. O astfel de dilemă există și în cazul cuvântului “trafalet”, unealta de zugrăvit care se găsește, în general, în magazinele de bricolaj.

ADVERTISEMENT

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, trafalet este definit ca “unealtă de zugrăvit manual, constând dintr-un rulou confecționat dintr-un material spongios, prevăzut cu un mâner”.

În cazul cuvântului “trafalet”, sunt folosite mai multe forme de plural. Poate ai auzit, de mai multe ori, variantele “trafalete”, “trafaleți” sau “trafaleturi”. Dintre acestea, o singură formă este utilizată corect.

ADVERTISEMENT

Conform celei mai recente versiuni a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), există o singură variantă corectă pentru “trafalet”.

Astfel, forma corectă pentru cuvântul menționat este doar “trafaleți”. Deși în anumite versiuni ale DEX-ului variantele “trafalete” și “trafaleturi” apar ca fiind corecte, acestea nu sunt acceptate în DOOM 3.

ADVERTISEMENT

Forma corectă de plural a cuvântului “zăpadă”

În perioada sezonului rece, zăpada este prezentă în multe regiuni, însă forma de plural a acestui substantiv i-ar putea induce pe mulți în eroare, chiar dacă este vorba de un cuvânt atât de cunoscut.

Potrivit DEX, zăpada înseamnă o “precipitație atmosferică solidă, sub formă de fulgi albi, alcătuiți din cristale de apă înghețată”. Stratul de zăpadă provine din aglomerarea fulgilor, atunci când temperatura solului este mai mică de 0°C.

ADVERTISEMENT

Forma de plural a acestui cuvânt se formează prin schimbarea terminației. Astfel, “ă” este înlocuit cu “i”, iar pluralul este “zăpezi”. Este singura formă acceptată în actuala versiune DOOM.

Un alt cuvânt a cărui formă de plural este utilizată greșit este “mălai”. Formele folosite sunt “mălaie” sau “mălaiuri”, dar care este cea corectă, de fapt? Ei bine, cea dintâi este singura formă corectă de plural.

Există multe alte cuvinte care le pot da bătăi de cap românilor. De exemplu, forma corectă de plural pentru cuvântul “macrou” este “macrouri”. Pentru substantivul “gem”, pluralul este “gemuri”.

ADVERTISEMENT