Interviu

„Darren Cahill îi spune Simonei Halep adevărul în față și asta o deranjează!”

26.06.2018 | 16:05
Darren Cahill ii spune Simonei Halep adevarul in fata si asta o deranjeaza

Ilie Năstase vorbeşte în a doua parte a interviului pentru FANATIK despre relaţia agitată dintre Darren Cahill şi Simona Halep.

Fostul număr 1 ATP, care în prima parte a explicat ce înseamnă trofeul de la Roland Garros pentru cariera lui Halep, consideră că românca poate domina circuitul WTA câţiva ani, realizând o analiză dură a adversarelor acesteia.

Cât de mult a contat aportul lui Darren Cahill în ascensiunea Simonei Halep?
– Ea era o jucătoare care aștepta întotdeauna să greșească adversara. Acum nu mai e așa. Vorbește și cu băiatul ăla, e foarte bun! Ea e cea care domină jocul! Când stă și o lasă pe cealaltă să fie agresivă, să dea tare, pierde ca în primul set din finala cu Stephens. Jocul acesta dominant trebuie ea să și-l păstreze și chiar să și-l îmbunătățească, dacă poate. A mai venit și la fileu, lucru care înainte nu se întâmpla niciodată. Darren e un băiat foarte bun. Am înțeles că la un moment dat a vrut să îl lase. El e australian, e mai calm și, din ce am văzut eu, îi mai spune și adevărul în față.

Credeți că ei nu îi place să i se spună, uneori, adevărul în față?
– Cred că nu îi place. M-a deranjat, și i-am zis și ei, că nu se uita în ochii lui când venea pe teren acolo, se uita parcă în vid. I-am spus și am sesizat că acum se uită. I-am spus: „Simona, omul ăla vine acolo să te ajute! Nu îți vrea răul!”. Nu era normal. Și Țiriac i-a zis același lucru: „Pe băiatul ăla, dacă îl chemi, fii atentă la el! Dacă nu te interesează ce spune, nu îl mai chema!”. Mai ales că, în majoritatea situațiilor când Darren a fost la ea, Simona a câștigat apoi. El a fost un foarte bun jucător de dublu. E foarte bun pedagog. El nu se enervează, nu se răstește. Are tot timpul același nivel în discurs și spune lucruri corecte. Dar, după ce el pleacă de acolo, Simona trebuie să poată să pună în aplicare ce spune ea.

„Cred că e orgolioasă și nu vrea să facă mereu așa cum îi zice Darren!”

Este prea orgolioasă?
– Nu am stat prea mult în preajma ei ca să știu asta. Bănuiesc că e. Uneori, poate că e ambițioasă și nu vrea să facă așa cum îi zice Darren. Se gândește probabil că știe ea mai bine… Sunt multe situații, dar e important e că el îi spune adevărul și înainte, și după. Mai sunt antrenori mai drăguți, mai buni. Nu merge așa! Darren e constant, nu se lasă.

Ați vorbit de primul set. A părut că va fi un nou coșmar.
– Da, pentru că era miza mare și presiunea și mai mare. Toată lumea vorbea că nu a luat niciun Grand Slam. Acum, presiunea aia s-a dus. Ea trebuie să fie de aici încolo gurmandă. Să „mănânce” tot ce e posibil. E numărul 1! Dacă mai ia unul, două, trei Grand Slam-uri, e foarte bine. Dar, dacă nu ia, nu mai e problemă! Atunci, ea o să joace foarte relaxată. Nu mai are ce pierde, are doar de câștigat!

„Cu Serena și Șarapova în formă, nu știu dacă mai ajungea Simo aici!”

A ajutat-o și conjuctura din circuitul WTA, cu Serena și Șarapova în umbră?
– Au plecat unele, e drept. Te ajută că e una mai puțin pe circuit, darămite două! Contează acest lucru. Serena e super-jucătoare, dar s-a dus și ea, săraca. A avut și Șarapova acele probleme, a stat mult în afara turneelor. Nu știu dacă mai ajungea Simona aici dacă ele erau în formă maximă, dar în tenis orice este posibil. La Turneul Campioanelor, ea a bătut-o pe Serena în grupe, rău, iar în finală a mâncat bătaie. Îmi place de Federer, că e băiat deștept. Joacă trei, patru turnee, câștigă două dintre ele și rămâne acolo.

Realist, poate Halep să câștige și celelalte trei turnee de Grand Slam?
Wimbledonul e mai greu. Nu știu pe iarbă, dar pe ciment știu că poate să câștige. Pe iarbă o dezavantajează puțin înălțimea și serviciul al doilea, cu toate că și l-a îmbunătățit. A început să riște și ea mai mult pe al doilea, dă mai lung, mai dă și câteva duble greșeli, dar e mai bine acum. Pe iarbă e mai greu. Dacă nu ai serviciu… Bine, la fete, șansa este că ele nici nu prea merg la fileu.

„Va domina tenisul mondial! Muguruza riscă prea mult, Ostapenko nu e zdravănă la cap”

Are Simona Halep capacitatea de a domina tenisul feminin mondial în următorii ani?
– La ora actuală, pe circuit nu sunt jucătoare despre care să spui că o să îi facă probleme. Tenisul e un joc de încredere, iar încrederea o capeți câștigând! Ea a câștigat acum, ea e în față și ea trebuie să le domine pe alea. Dacă va juca și la alte turnee cum a jucat la Roland Garros va câștiga sigur. Ea poate să fie prima din lume până când vine una înaltă, care dă tare în minge, care are serviciu puternic… Nu vezi punctele și la revedere!

Cine ar putea să o detroneze?
– Din ce e acum în circuit, în afară de Wozniacki, care e o mare luptătoare și cu care va avea mereu meciuri grele, nu văd nicio jucătoare care să îi pună probleme reale. Muguruza riscă prea mult, Ostapenko aia nu e zdravănă la cap, Garcia e prea fragilă. Nu e una care să zici că poate să o bată pe Halep când vrea ea! Nu mai e Serena și nici măcar Serena nu ar mai fi putut să o învingă oricând! Din spate nu vine vreun mare talent, așa că încă doi, trei ani ea va sta sigur în frunte, ceea ce ar fi fantastic! Ea a zis foarte frumos: „Dacă va fi să fiu vreodată numărul 1, voi fi. Când? Nu știu”. Mi-a plăcut acest mod de a vedea lucrurile. Nu și-a pus presiune pe ea, mai mult noi, cei din exterior, am făcut asta. Sponsorii, antrenorii, părinții… Ea a zis că are 26 de ani și are timp să ia Grand Slam și uite că a luat acum. Eu am jucat cel mai bun tenis al meu la 26 de ani, dar asta și pentru că noi nu am putut pleca mai devreme.

„Banii nu sunt totul! Când ești în față, vrei să rămâi acolo!”

Dintre jucătoarele străine nu vedeți vreun mare talent. Din România, vine cineva în spatele Simonei Halep?
– Nu știu dintre puștoaice, dar Cîrstea joacă bine, Buzărnescu… are 29 de ani, dar nu contează. Datorită lor și lui Halep, multe copilițe se apucă acum de tenis și, probabil, în 10-15 ani va ieși o campioană. Hai să vă spun cea mai frumoasă treabă pe care am făcut-o eu cu Țiriac în 1972… Atunci, eram la modă, toți copiii jucau tenis și doreau să fie ca noi. În față la Operă, jucau tenis patru copilași de câțiva anișori, cu niște bâtace în mână. Ei jucau pe un trotuar, fără fileu. Mergeam cu Miliția în față și îi zic securistului care era cu noi să le spună să oprească! Ce ai, ești nebun?! Apoi, ne-am dat jos și am jucat două minute cu ei! Aia a fost cea mai tare treabă pe care am făcut-o împreună cu Țiriac. Nu le venea să creadă! Se întâmpla cu câteva zilei înaintea finalei Cupei Davis…

Halep are acum tot ce își poate dori: e celebră și are milioane de euro în cont! Cât de greu îi e să își păstreze aceeași motivație?
– Când ești acolo în față, vrei să rămâi în față! Înainte, ea voia să le bată pe alea de sus, acum toate vor să o bată pe ea. Nu te mai gândești la câți bani ai, la ce viață de lux duci. Ca să reziste acolo, trebuie să fie și mai ambițioasă. Bătălia e pe titluri, iar dacă titlurile aduc bani e cu atât mai bine!

Cum a „spart” cu Țiriac 250.000 de lire la Londra, pe vremea lui Ceauşescu!

Pentru dumneavoastră cum a fost să fiți primul număr 1 mondial din istoria ATP?
– Nu era presiunea de acum. Până în anii ’70 nu erau clasamente făcute de computere, ci de jurnaliști. În funcție de turneele pe care le câștigai, la finalul anului, zece ziariști, din mai multe țări, stabileau care e cel mai bun. Se puneau toate rezultatele la un loc și aia era. Apoi, pe 23 august 1973, am fost desemnat primul număr 1 mondial din istoria ATP! Vă dați seama? Ce coincidență: de ziua României, că pe vremea aia atunci se sărbătorea…

Apropo de perioada comunistă. Partidul vă dădea din banii pe care îi câștigați la turnee?
– Toți banii din Cupa Davis, unde jucam pentru România, îi lua Statul. În schimb, ne lăsau să luăm banii din turneele individuale. Dacă ni i-ar fi luat și pe ăia, la revedere! Nu mă mai vedeau ei pe aici! Munceam degeaba, ce naiba?

Despre ce sume era vorba?
– La Cupa Davis era cam un milion de dolari o partidă. La meciul cu SUA, sigur. Se televiza în toată lumea, iar Statul lua banii. Dar le-am făcut și noi figura. În general, trebuia să stăm la hoteluri care erau de rahat ca să nu cheltuim bani. Și la meciul cu Anglia, din semifinală, Țiriac a zis „Dă-i mă dracu’, să stăm la cel mai luxos hotel din Londra!”. Și ne-a costat vreo 250.000 de lire pentru că am stat vreo două săptămâni. Eram mulți, o delegație de peste 20 de persoane. Era unul Lăzărescu, omul care răspundea de tot, și ne-a zis că îl băgăm la pușcărie. „Spune-le că am câștigat meciul pentru că am avut condiții bune”. Am stat la Cavendish, era cel mai tare atunci. Noi nu prea beam la timpul ăla, dar mai veneau unii din delegație… Că beau și ei o bere, o șampanie… Bine, mă, semnați pe camera mea și a lui Țiriac!

„M-a deranjat, și i-am zis și ei, că nu se uita în ochii Darren când venea pe teren acolo, se uita parcă în vid. I-am spus și am sesizat că acum se uită. I-am spus: <Simona, omul ăla vine acolo să te ajute! Nu îți vrea răul!>. Nu era normal. Și Țiriac i-a zis același lucru: <Pe băiatul ăla, dacă îl chemi, fii atentă la el! Dacă nu te interesează ce spune, nu îl mai chema!>.”

„Nici măcar Serena nu ar fi putut să o învingă oricând! Din spate nu vine vreun mare talent, așa că încă doi, trei ani Simona va sta sigur în frunte, ceea ce ar fi fantastic! Ea a zis foarte frumos: <Dacă va fi să fiu vreodată numărul 1, voi fi. Când? Nu știu>. Mi-a plăcut acest mod de a vedea lucrurile. Nu și-a pus presiune pe ea, mai mult noi, cei din exterior, am făcut asta. Sponsorii, antrenorii, părinții…”

„În sport, ai și unii care sunt contra ta și unii care sunt pentru tine. Nu se poate să fie toți de partea ta. Am învățat din asta. Când am jucat în 1972 finala de la US Open, era un stadion mare, frumos, de 15.000 de locuri. Eu, în afară de soție și de un prieten, nu am avut pe nimeni acolo. Toți au fost împotriva mea și înveți din asta! Cu cât strigau mai tare, cu atât le dădeam și eu degetul mai mult! La final, când arbitrul a vrut să dea mâna cu mine l-am ignorat. M-au întărit aceste situații”

În ultima parte a interviului cu Ilie Năstase puteţi afla dezvăluiri incredibile despre “The Donald” Trump sau cum îl alinta Martina Navratilova pe cel mai puternic om din lume, actualul preşedinte SUA!