News

De câți bani ai nevoie, de fapt, ca să fii fericit. Românii ar putea strânge suma mai repede

Câți bani trebuie să ai ca să fii fericit. Studii recente făcute în Statele Unite și în Europa arată cât de legați sunt oamenii de conturile din bancă
10.12.2023 | 14:35
De cati bani ai nevoie de fapt ca sa fii fericit Romanii ar putea strange suma mai repede
În ciuda proverbelor, noi studii confirmă că banii aduc într-adevăr fericirea / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Răspunsul la această întrebare veche poate varia de la o persoană la alta, dar studii recente din Europa și Statele Unite au arătat că banii pot cumpăra într-adevăr fericirea.

Milenialii, generația X și generația Z

În Statele Unite, 6 din 10 persoane cred acest lucru, potrivit unui sondaj al companiei de servicii financiare Empower, realizat de Harris Poll. Milenialii americani (generația născută între 1981 și 1996) ar avea nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a se considera fericiți din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

Între timp, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari (261.172 de euro) pe an pentru a fi fericit. Generația Z vrea 128.000 de dolari (117.609 euro), generația X 130.000 de dolari (119.458 de euro), iar baby-boomerii spun că 124.000 de dolari (113.945 de euro) pe an ar fi de ajuns.

Dacă fericirea financiară are un preț, americanul mediu estimează că acesta este echivalent cu o avere netă de 1,2 milioane de dolari (1,1 milioane de euro), scrie Euronews.

ADVERTISEMENT

Europenii se mulțumesc cu mai puțin

Europenii s-ar mulțumi cu mai puțin: locuitorii din Europa de Vest și din Scandinavia consideră că 100.000 de dolari (91.561 de euro) pe an reprezintă un punct de cotitură în evaluarea vieții lor și în satisfacția lor în viața reală.

A avea mai mult de atât ar putea să le schimbe în mod pozitiv viziunea asupra vieții, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Universitatea Purdue din Statele Unite. În Europa de Est, suma a fost mult mai mică, de 45.000 de dolari (41.202 euro).

ADVERTISEMENT

Euronews Business a ajustat aceste cifre în funcție de inflație și a constatat că suma ar fi acum de aproximativ 58.205 euro pentru europenii din vestul Europei și de 40.690 euro pentru estul Europei.

Ce este fericirea financiară?

Potrivit studiului american, fericirea financiară aduce libertate, siguranță și ușurare persoanelor intervievate. Mai exact, sondajul a constatat că fericirea financiară se traduce prin faptul că 67% dintre respondenți pot plăti facturile la timp, 65% nu au datorii, 54% își pot permite luxul de zi cu zi fără griji și 45% dețin o casă.

ADVERTISEMENT

Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuirea banilor pentru experiențe cu cei dragi a fost, de asemenea, importantă, în timp ce pensionarea în propriile condiții a fost un factor important pentru 37% dintre ei.

Ar renunța și la social-media

Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au recunoscut că fericirea financiară le poate îmbunătăți sănătatea și poate stimula productivitatea și creativitatea la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă aceasta le-ar permite să fie fericiți din punct de vedere financiar.

73% dintre americani spun că sunt supuși unui stres financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni se află într-o situație financiară precară sau trebuie să fie atenți la modul în care își cheltuiesc banii.

Ce spun cei bogați?

A avea mulți bani nu aduce fericirea în sine, dar contribuie la ea. 81% dintre cei mai bogați europeni, cu un venit personal de 100.000 de euro pe an, sunt fericiți, dar și 75% dintre cei care câștigă mai puțin de această sumă (dar care sunt totuși bogați) se declară, de asemenea, fericiți.

Cu toate acestea, cei mai bogați oameni sunt mult mai mulțumiți de locul de muncă (73%) decât cei care câștigă mai puțin de 100.000 de euro pe an (65%).

Vârsta contează: potrivit studiului, persoanele bogate de vârstă mijlocie sunt mai satisfăcute de viață decât omologii lor sub 35 de ani. Persoanele bogate din Europa de Vest sunt mai fericite decât cele din Europa de Est, iar practicarea sportului crește, de asemenea, nivelul de fericire, deși acest lucru este probabil valabil pentru toată lumea.

Unde costă cel mai mult să fii fericit?

Cifrele studiului de la Universitatea Purdue, ajustate în funcție de ratele puterii de cumpărare, arată că venitul necesar pentru a fi fericit este cel mai ridicat în Iran (219.837 de euro pe an), Norvegia (107.969 de euro) și Elveția (106.154 de euro)  În Londra, este nevoie de echivalentul a 94.490 de euro, potrivit studiului.

Banii aduc fericirea

Un studiu realizat în 2023 co-realizat de Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel, a constatat că fericirea se poate îmbunătăți odată cu venituri mai mari, de până la 500.000 de dolari pe an, confirmând previziunile respondenților mileniali , scrie TVA Nouvelles.

„Pur și simplu, acest lucru sugerează că, pentru majoritatea oamenilor, veniturile mai mari sunt asociate cu o fericire mai mare”, a declarat Matthew Killingsworth, cercetător senior la Wharton School din cadrul Penn și coautor al studiului, într-un interviu acordat Business Insider.

„Excepție fac persoanele care sunt înstărite financiar, dar nefericite. De exemplu, dacă ești bogat și nefericit, mai mulți bani nu te vor ajuta. Pentru toată lumea, mai mulți bani sunt asociați cu o fericire mai mare în grade oarecum diferite”.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred...
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată