News

Război în Israel. Numărul morţilor se apropie de 6.500 / Israelul susține că are dovezi că Iranul a fost implicată în atacul Hamas. Update

Ultimele bilanţuri indică peste 4.700 de palestinieni şi 1.400 de israelieni ucişi în conflictul declanşat de Hamas în data de 7 octombrie.
23.10.2023 | 18:31
Razboi in Israel Numarul mortilor se apropie de 6500  Israelul sustine ca are dovezi ca Iranul a fost implicata in atacul Hamas Update
Gaza, după atacul israelian asupra taberei Nuseirat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
23-10-2023
15:42

Israelul spune că Iranul a fost implicat în atacul Hamas

Israelul are dovezi ale implicării Iranului în atacul terorist al Hamas, în care au fost ucise peste 1.400 de persoane și răpite peste 200, a declarat un ofițer militar israelian înalt. Generalul-maior Michael Edelstein, un veteran care lucrează cu Comandamentul de Sud al Forțelor de Apărare Israelului, a declarat că atacatorii sunt „bine antrenați, bine echipați”.

„Puteți vedea clar dovezile… Avem dovezi ale implicării iraniene”, a spus el într-un briefing de presă după ce armata israeliană a ecranizat o compilație de aproape 45 de minute de filmări ale masacrului din 7 octombrie. Comandantul nu a prezentat nicio dovadă concretă a implicării iraniene. De asemenea, a refuzat să detalieze care sunt dovezile. “Nu pot detalia prea mult, dar puteți înțelege ce vreau să spun. Nu doar despre echipament, ci mai mult decât atât”, a spus el.

Întrebat dacă dovezile strânse înseamnă că luptătorii Hamas au fost antrenați în străinătate, ofițerul israelian a spus: „Nu pot detalia. Îmi pare rău. Au construit niște baze de antrenament în interiorul Gazei și pot spune că se comportă foarte profesionist, din nefericire. Într-un mod foarte rău. Dar acesta este modul în care sunt antrenaţi să opereze”.

Ofițerul a mai spus că documentele găsite la militanții care au fost uciși în atac, precum și la zeci de luptători care au fost capturați, oferă dovezi ale instrucțiunilor specifice care le-au fost date. „Au venit cu ordin de sacrificare, ardere a cetățenilor – nu personal militar, pur și simplu civili”, a spus generalul-maior Edelstein.

Printre documentele despre care se spune că au fost găsite asupra atacatorilor se numără unul descris ca un „manual de deturnare” și altul despre care se spune că ar conține „planuri de operațiuni”.

Președintele Israelului declarase duminică, pentru Sky News, că militanții Hamas au primit instrucțiuni despre cum să producă arme chimice.

23-10-2023
14:03

Israel a folosit în premieră Iron Sting

Forțele Aeriene Israeliene (IDF) au folosit o nouă formă de armă, numită Iron Sting în timpul unui atac împotriva militanților Hamas, prima utilizare înregistrată în luptă a acestui tip de obuze de mare precizie.

Într-o postare pe X, fosta Twitter, IDF a distribuit imagini ale atacului efectuat de unitatea de comando Maglan și a adăugat că arma implicată este o „bombă inovatoare și precisă de mortiere”. Obuzele au vizat un post militar al Hamas folosit pentru a lansa atacul asupra Israelului, iar atacul a fost efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Generalul-maior Omer Cohen, comandantul brigăzii Maglan, a declarat: “Datorită preciziei, letalității și expertizei luptătorilor, unitatea Maglan, în cooperare cu Forțele Aeriene, a scos din luptă zeci de teroriști în diverse moduri, unul dintre acestea fiind chiar Iron Sting”.

Noua armă a fost prezentată pentru prima dată în martie 2021, după finalizarea testelor în sudul Israelului și începerea producției pentru IDF.

23-10-2023
11:15

Numărul morţilor din Gaza a trecut de 5.000

Ministerul Sănătății condus de Hamas a raportat luni că numărul morţilor din Fâșia Gaza a ajuns la 5.087, între care 2.055 de copii, 1.119 femei și 217 de bătrâni. În acelaşi timp, numărul răniţilor este de 15.273.

Zeci de palestinieni au fost ucişi luni dimineață, ca urmare a unui bombardament cu rachete efectuat de avioane de război israeliene asupra cartierelor rezidențiale din orașul Gaza, acestea fiind considerate cele mai violente atacuri de la începutul războiului.

De partea cealaltă, numărul israelienilor ucişi începând cu 7 octombrie este de aproximativ 1.400.

În paralel, IDF și Shin Bet au informat că în operațiunea extinsă și în curs împotriva organizațiilor teroriste din Iudeea și Samaria, care se desfășoară simultan cu luptele din sud și nord, peste 800 de persoane căutate au fost arestate în toată Iudeea și Samaria. Aproximativ 500 dintre acestea au fost identificate ca având legături cu Hamas.

23-10-2023
09:10

Hamas e pe cale să mai elibereze 50 de ostatici

Hamas ar putea elibera aproximativ 50 de ostatici – deținători de dublă cetățenie – deținuți în Fâșia Gaza, scrie The New York Times, citând un oficial militar israelian. Acesta a spus că acest acord ar urma să fie posibil ca urmare a negocierilor dintre reprezentanții Statelor Unite și Qatarului. 

CNN a transmis anterior că Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului pentru a întârzia începerea operațiunii la sol în Fâșia Gaza și pentru a asigura eliberarea ostaticilor. Forțele de Apărare Israelului au informații că Hamas ține ostatice aproximativ 222 de persoane.

Ministerul de Externe din Qatar a declarat pe 21 octombrie că șeful guvernului, ministrul de externe șeicul Mohammed bin Abdel Rahman Al Thani și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au discutat prin telefon problema eliberării ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza. Potrivit unei declarații a ministerului de externe, șeicul Mohammed, într-o conversație cu Blinken, „a reafirmat intenția Qatarului de a continua coordonarea cu Statele Unite și cu alți parteneri internaționali pentru a elibera ostaticii și a detensiona Fâșia Gaza”.

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în a 17-a zi de conflict, iar Ministerul Sănătății din Gaza spune că atacurile israeliene au ucis până acum 4.741 de palestinieni și au rănit 15.898 de când campania militară israeliană a fost lansată, pe 7 octombrie, ca răspuns la un atac surpriză al Hamas în Israel, care a ucis peste 1.400 de israelieni, majoritatea civili.

Israelul anunţă că ofensiva la sol poate dura şi trei luni

În acelaşi timp, criza umanitară se amplifică pe zi ce trece în regiune, deşi aproximativ 14 camioane au intrat duminică seară în Gaza cu medicamente de bază și alimente, dar și, mai important, patru camioane cu apă potabilă. Acesta este al doilea convoi de ajutor.

ADVERTISEMENT

Apa este adevărata problemă în Gaza, la spital fiecare pacient primind doar un litru de apă în fiecare zi. Aproximativ 35 de camioane au intrat în Gaza în ultimele două zile, acestea fiind considerate însă mai puțin de 8% din nevoile zilnice ale palestinienilor.

De asemenea, situația de la spitalul Al-Shifa, din Gaza, principalul centru medical al zonei, a devenit deosebit de dificilă. Un doctor de aici a vorbit cu BBC despre condițiile dificile cu care se confruntă. Interviul a fost realizat în urmă cu câteva ore înaintea unor explozii care au vizat zona.

ADVERTISEMENT

Spitalul a rămas fără bandaje pentru răni, precum și fără ace și tije pentru fracturi, s-a plâns dr. Ghassan Abu Sittah. Furnizarea de energie electrică este, de asemenea, o preocupare, mai ales pentru pacienții aflați la terapie intensivă. „Fără electricitate, acest spital este doar o groapă comună”, spune el.

Pe teren siuaţia devine şi mai haotică, în condiţiile în care unii oameni care au fugit din nordul Gazei după ce forțele israeliene le-au spus să plece au început se întorc acum, potrivit șefului agenției ONU pentru refugiați palestinieni. Thomas White a declarat pentru BBC Radio 4: „Este foarte periculos în nord, dar oamenii își pierd viața și în sud”. White a mai spus că 8.000 de oameni s-au refugiat în complexul de depozite al organizației sale și supraviețuiesc cu doar un litru de apă pe zi și cantități mici de pâine.

ADVERTISEMENT

Ministerul palestinian de Interne tocmai a anunțat luni dimineaţă că 17 persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în două atacuri separate israeliene din nordul Fâșiei Gaza. Într-unul din atacuri, spun ei, o casă din Jabalia a fost distrusă, în timp ce în cealaltă, districtul Al Faluga a fost avariată. Alți 10 au fost uciși în Deir Al Balah, în centrul Fâșiei Gaza, a adăugat ministerul.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că ofensiva militară din Gaza „ar putea dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas”. Gallant a făcut declarația după un briefing operațional la Centrul Operațional de Comandă și Control al Forțelor Aeriene Israeliene.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește aspectele operaționale ale manevrei, nimic nu va opri IDF (Forțele de Apărare Israelului). Aceasta ar trebui să fie ultima noastră operațiune de manevră în Gaza, pentru simplul motiv că după aceea nu va mai exista Hamas”, a mai afirmat acesta. Ministrul și-a exprimat recunoștința față de forțele aeriene și a spus că următoarea fază, mult așteptata operațiune la sol, „va veni în curând”. Cât de curând rămâne însă neclar.

ADVERTISEMENT
Tags: