Fost primar al Capitalei, ministru al transporturilor și în două mandate președintele țării (2004-2009, 2009-2014), Traian Băsescu rămâne și astăzi un personaj politic important, fiind în prezent europarlamentar, funcție în care a ajuns după alegerile din iulie 2019.
Săptămâna trecută, Traian Băsescu și-a făcut timp și a bifat controlul medical anual, pe care îl face în mod tradițional la Spitalul Militar din București. Conform informațiilor FANATIK, rezultatele analizelor au fost mai mult decât satisfăcătoare, fostul președinte prezentându-se într-o formă fizică bună.
Încă din perioada în care era președinte al țării (2004-2014), Traian Băsescu obișnuia să își facă la Spitalul Militar controlul medical anual. Pe atunci, de dosarul medical al șefului de stat se ocupa o comisie formată din 13 medici specialiști, potrivit unei hotărâri a CSAT din 2007. De altfel, în ianuarie 2021, Băsescu a ales să se imunizeze împotriva Covid tot la Spitalul Militar din București.
Pentru Traian Băsescu urmează acum o săptămână foarte importantă, Înalta Curte de Casație și Justiție urmând să se pronunțe miercuri, 23 martie, în dosarul în care fostul președinte al României a fost declarat, în primă instanță, colaborator al Securității.
Și asta după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a a respins recent cererea lui Traian Băsescu de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care ar fi dus automat la suspendarea judecății până când Curtea Constituțională s-ar fi pronunțat pe o excepție ridicată de fostul preşedinte în dosar.
Dacă Traian Băsescu va pierde procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul președinte al țării nu va mai beneficia de privilegiile acordate unui fost șef de stat, potrivit unei legi intrate recent în vigoare.
”Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare”, acestea sunt privilegiile acordate foștilor președinți.
Fostul președinte Traian Băsescu (70 de ani) a avut o poziție tranșantă la adresa Rusiei, încă din prima zi în care guvernul de la Moscova a autorizat invazia Ucrainei, demarată pe 24 februarie. Astfel, demnitarul a publicat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook, prin care condamna atacarea vecinilor noștri.
”Rusia, un stat terorist!
“Bătăuşul de la Kremlin”, suferind grav de un sindrom al puterii discreţionare, crede că poate reface defunctul URSS, îngenunchind din nou popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene.
Republica Moldova are parte din teritoriu ocupat de “trupe de menţinere a păcii” ale Federaţiei Ruse, care de fapt susţin regimul separatist din Transnistria.
În Georgia, armata rusă a ocupat în 2008 provinciile Abhazia şi Osetia de Sud.
În Ucraina, armata rusă a ocupat încă din 2014 Crimeea şi parte din regiunile Donețk şi Lugansk unde Rusia susţine regimuri separatiste. Acum câteva zile, “Bătăuşul de la Kremlin” a anunţat şi a trimis “trupe de menţinere a păcii” sub bombele cărora sunt ucişi mii de ucraineni, copii, femei, bărbaţi iar zeci de mii de femei şi copii se refugiază în ţările vecine abandonându-şi căminele.
“Trupele de menţinere a păcii” trimise în Ucraina supun populaţia acestei ţări unui genocide ordonat de Putin. Putin a făcut din Federaţia Rusă un STAT TERORIST, iar el este şeful suprem şi autoritar al acestui stat”, a notat Traian Băsescu pe contul său de Facebook, pe 26 februarie anul curent.