Life

De ce au fagurii formă de hexagon. Ce fac albinele, de fapt

Din ce motiv fagurii au formă de hexagon. Albinele lucrează în propriul stil, cu un anumit scop. Care este acela, potrivit apicultorilor?
29.03.2024 | 18:58
De ce au fagurii forma de hexagon Ce fac albinele de fapt
Cum produc miere albinele. Sursa foto: honeycolonia
ADVERTISEMENT

Mierea de albine este un aliment extrem de sănătos, iar apicultorii se bucură de ea culegând-o de pe fagurii plini cu albine. Acestea lucrează de zor și dau fagurilor forme de hexagon. V-ați pus vreodată întrebarea ”de ce?”, căci nu este întâmplător.

Motivul din care fagurii de miere au formă de hexagon

Fagurii îi găsești întotdeauna în stupuri, dar sunt cazuri în care grupuri de albine își creează un loc propriu pentru a produce miere și, astfel, nu este exclus să mai dai peste un astfel de produs prin scorburi de copaci, de exemplu, podurile vechi ale caselor sau prin stânci montane.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor în sănătate, fagurii de miere sunt bogați în vitamine, dar și în lăptișor de matcă, propolis, polen și, nu în ultimul rând, în ceară. Totodată, dacă vă confruntați cu probleme respiratorii, nu ezitați să consumați din produs.

Sinuzite, bronșite, rinite, gâtul iritat sunt printre afecțiunile pe care le tratează fagurii de miere. De asemenea, și bolile de stomac, alergiile, anemiile pot fi combătute, respectiv tratate prin acest produs foarte natural, având în vedere că este făcut de albine.

ADVERTISEMENT

Mestecatul fagurelui de miere ar contribui la curățarea dinților de tartru, la reglarea metabolismului și la întărirea imunității. Masticația este recomandată mai ales persoanelor care au parodontoză și sângerare gingivală.

Este necesar un tratament cu fagure pe o perioadă de șapte zile pentru vindecarea celor enumerate. Patru celule pe zi ar fi de ajuns, a câte 15-30 de minute, atât primăvara, când sezonul este încă friguros, cât și toamna și iarna.

ADVERTISEMENT

Forma de hexagon, utilă pentru cantitatea de miere pe care albinele o produc

Cât despre forma de hexagon, aceasta are legătură cu dorința albinelor de a economisi material de construcție (ceară) și a lărgi spațiul dinăuntrul fagurelui de miere. Așadar, hexagonul permite acestor insecte să facă mai multă miere.

”La urma urmei, hexagonul , ca și sfera, este forma care poate umple mai bine o anumită zonă decât alte soluții, cum ar fi, de exemplu, triunghiul sau pătratul. Albinele vor putea apoi să stocheze cea mai mare cantitate de miere sau polen și să ofere mai mult spațiu de locuit larvelor în creștere, folosind cea mai mică cantitate posibilă de ceară. La nivel mecanic, o structură de acest tip arată ca o construcție foarte solidă și este menținută în timp, fără a se prăbuși sau a se rupe.

ADVERTISEMENT

În funcție de funcția fiecărei celule, albinele le construiesc în dimensiuni diferite. Cele mai mici sunt destinate albinelor lucrătoare , în timp ce cele puțin mai mari sunt destinate albinelor masculine și, prin urmare, dronelor . În ceea ce privește celula albinei regine , aceasta are o formă complet diferită de celelalte, deoarece este mult mai încăpătoare și arată ca o cupolă alungită cu un aspect comparabil cu cel al unui degetar”, potrivit apicolturalaterza.com

ADVERTISEMENT
Tags: