Creaturile care produc miere, deși nu sunt albine. Pot fi mâncate întregi, având un gust foarte dulce care se aseamănă cu nectarul. Sunt întâlnite în mai multe regiuni din întreaga lume, însă nu se găsesc pe teritoriul României.
Furnicile de miere sunt singurele vietăți care fac miere în afară de albinele de la care apicultorii adună constant. Specia este una foarte interesantă prin faptul că e vorba de insecte care culeg nectar până când abdomenul se umflă foarte tare.
Stomacul lor poate ajunge la dimensiunile unui bob de strugure. Ele sunt de un real ajutor în timpul secetei când nectarul bogat în nutrimente le hrănește pe celelalte. Mai exact, ”stomacul” lor poate fi văzut ca un fel de cămară pentru întreaga colonie.
Așadar, sunt ”drenate” pentru a oferi hrană celorlalte. În plus, potrivit National Geographic, sunt destul de mari pentru a se mișca, motiv pentru care specialiștii ne spun că obișnuiesc să atârne de tavanul cuiburilor săpate adânc în pământul rece.
Furnicile de miere sunt întâlnite foarte des în deșert și în regiunile cu climă aridă din întreaga lume. Una dintre specii, cunoscută drept Myrmecocystus mexicanus, trăiește în special în sudul Statelor Unite ale Americii și în Mexic.
În aceeași notă, specialiștii spun că alte specii pot fi găsite în sudul Africii și în toată Australia. Mai mult decât atât, au o durată de viață destul de mare, de circa 9 ani în medie. Se pare că unele colonii au supraviețuit chiar și 23 de ani.
Au fost documentate pentru prima dată în 1881, de naturalistul american Henry McCook, unele dintre ele fiind comestibile. Printre acestea se află Melophorus bagoti și Camponotus care fac parte din dieta aborigenilor din Australia.
Regiunea Papunya, aflată în nordul țării, este numită după un mit al creației în care se face referire la furnicile de miere. În altă ordine de idei, doar unele furnici de miere devin „cămări vii”, aproximativ 50% din colonie.
„Du-te la furnică. Uită-te la căile ei şi fii înţelept. Deşi nu are nici comandant, nici supraveghetor, nici conducător, ea îşi pregăteşte hrana vara şi îşi face provizii la seceriş”, ne îndeamnă Biblia prin intermediul proverbelor 6:6–8.
Aceste mici viețuitoare speciale fac parte din casta „muncitoare” a insectelor. Alte caste includ soldați care au rolul de a proteja colonia de prădători sau trântori care se împerechează pentru a forma noi colonii.
Furnicile acestea fac parte dintr-un lanț trofic foarte bine pus la punct. ”Mierea” pe care o colectează provine în cea mai mare parte de la seva și nectarul arborilor de acacia. Mai exact, ele extrag o parte din excesul de substanță zaharoasă numită mană.
Aceasta este produsă de afide care sunt niște mici insecte care se hrănesc cu sucuri naturale. Viețuitoarele nu mănâncă foarte mult, motiv pentru care cea mai mare parte a produsului cules este depozitat într-o ”rezervă”.
Furnicile sunt descrise, în general, drept vietăţi harnice, foarte organizate şi cu spirit de echipă. Aceste lucruri apare și în numeroase poezii sau povești care ne arată că munca este foarte importantă pentru ele.