News

De ce au fost mobilizați rezerviștii din România. Instrucție obligatorie pentru zeci de mii de oameni

Reprezentanții MApN au anunțat luni că anumiți rezerviști din județele Dolj și Vâlcea vor participa la exercițiul de mobilizare ”MOBEX DJ-VL-22”
17.10.2022 | 23:59
De ce au fost mobilizati rezervistii din Romania Instructie obligatorie pentru zeci de mii de oameni
MApN continuă mobilizarea rezerviștilor. Foto: facebook.com/mapn.ro
ADVERTISEMENT

În comunicatul de presă se arată de ce au fost mobilizați rezerviștii din România. De asemenea, s-a explicat că un astfel de exercițiu a mai fost organizat în acest an, în județele Bihor și Sălaj.

Încă două județe în care au fost mobilizați rezerviștii

Exercițiul de mobilizare MOBEX DJ-VL-22 pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare se desfășoară pe raza județelor Dolj și Vâlcea, între 17-21 octombrie. Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în 2022 în județele Bihor și Sălaj, în iunie.

ADVERTISEMENT

Pe durata evenimentului de instruire, doar o parte din rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire.

(…) În antrenament sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale”, se precizează în comunicatul postat pe site-ul MApN.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în organizarea exercițiului MOBEX DJ-VL-22 este implicată și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Anunțul MApN cu privire la rezerviștii voluntari

Totodată, mobilizarea rezerviștilor se desfășoară în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forţelor armate şi al stării de război. În acest sens a fost menționat și art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a completat că MOBEX DJ-VL-22 face parte dintre exercițiile din domeniul mobilizării. Acestea sunt organizate periodic, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de CSAT în 2021.

Altfel, amintim că în urmă cu doar trei zile, MApN a lansat o nouă campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Campanie vizează ocuparea locurilor rămase neîncadrate în 2022 și va fi organizată în intervalul 24 octombrie-11 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Au rămas disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari. Printre locurile disponibile se numără cele pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: