Noul an vine la pachet și cu multe presiuni pentru majoritatea oamenilor. Obiectivele neatinse, planurile care nu pot fi puse în practică și dorința de a avea succes fac, cumva, ca ianuarie să fi considerată cea mai deprimantă lună. Totul este încununat de blue monday (lunea albastră), cea mai tristă zi a anului. Specialiștii au explicat cum pot fi evitate toate aceste gânduri și temeri.
Ana Maria Ducuță, consilier relațional, a explicat în emisiunea Vorbește lumea care sunt cauzele care au condus la concluzia că ianuarie este cea mai deprimantă zi din an.
Mai multe studii au fost realizate în acest sens, iar specialistul le conferă credite, asta pentru că oamenii tind să pună mai multe presiune pe ei în această perioadă.
„Vorbim de o stare de dezamăgire emoțională, pentru că după perioada sărbătorilor în care totul pare că este mult mai frumos, vine această lună ianuarie în care trebuie să ne întoarcem la muncă, în care revenim cu picioarele pe pământ și în care toate problemele pe care tu le-ai amânat de sărbători, la care nu te-ai mai gândit, vin din nou peste tine și trebuie să le confrunți.
De asemenea, pentru că există această idee universal valabilă, că: an nou, un nou eu, oamenii ajung să-și pună niște obiective conform nerealiste de la începutul lui ianuarie și chiar din primele zile se dezamăgesc pe sine.
Pentru că așa se întâmplă în general când nu ești conectat cu cine ești tu și cu ceea ce, în mod real, poți să faci pentru viața sa”, a spus consilierul, la Pro TV.
Anxietatea este considerată boala secolului și tot mai multe persoane, inclusiv celebre, susțin că au suferit sau se confruntă chiar în acest moment cu depresia.
Lili Sandu, prezentatoarea emisiunii Vorbește lumea, a explicat că de fiecare dată când își stabilea obiective la început de an, ajungea în scurt timp să fie dezamăgită.
„În viață extraordinar să țintești un pic mai mult decât poți, însă trebuie ai grijă cât de sus și dacă acel sus este un grad de perfecționism care ție nu-ți servește la nimic. Lucrurile foarte mari și problemele grave din viață se rezolvă luând măsuri la scară mică, făcând totul pas cu pas.
Este foarte important că odată ce ai pus obiectivul, tu să-ți pui ție la dispoziție și niște mijloace practice pe care le identifici acum în viața, casa, mintea ta, prin care tu poți să-ți duci la îndeplinire obiectivul”, i-a explicat Ana Maria Ducuță.
Totodată, consilierul relațional a mai precizat că toate țelurile trebuie să se întindă pe o perioadă mai mare de timp și că dacă planul este de mare anvergură, un an ar putea însemna prea puțin timp pentru a-l îndeplini.
Ce poate pune bețe în roate este comparația. Ana Maria Ducuță a dezvăluit că nimeni nu trebuie să analizeze ce fac ceilalți, ci să-și aprecieze propriul progres.
„Succesul este starea ta de bine și bucuria cu care ești prezent în fiecare zi din viața ta. Este important să măsurăm succesul în trepte.
Eu nu pot să mă compar cu versiunea aia a mea slabă, vulnerabilă, neputincioasă, care eram atunci când m-am hotărât să încep procesul de schimbare, dar nu pot să mă compar nici cu versiunea mea din viitor”, a mai spus consilierul.
A treia zi de luni din ianuarie a primit titlul de „lunea albastră” sau cea mai tristă zi din an, iar acest lucru se întâmplă din cauza unui cumul de factori: magia sărbătorilor a trecut, nopțile lungi, reci și întunecate sau facturile neplătite din decembrie care se acumulează.
Un profesor universitar a calculat data în care fenomenul se produce, după o formulă specifică, iar în 2023, cea mai depresivă zi din an va fi pe 16 ianuarie, conform awarenessdays.com.
Vremea, datoriile, timpul care a trecut de la Crăciun, timpul în care nu au fost îndeplinite obiectivele de la Anul Nou, nivelurile motivaționale scăzute și nevoia de acționa se acumulează pe această dată.