Dacă ai încercat să faci cozonac, dar nu ți-a crescut aluatul, nu te descuraja. Există mai multe trucuri pentru a pregăti un desert delicios pentru masa de sărbători. Toți invitații vor fi încântați.
Cozonacul este delicios și nu lipsește de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Deși, uneori în magazine și patiserii prețul unuia singur este destul de piperat, mulți aleg să-l cumpere.
Motivul este că, adesea, aluatul nu crește sau cozonacul este tare. Însă, există mai multe motive pentru care se întâmplă asta, iar dacă remediezi aceste greșeli vei obține cel mai pufos și delicios cozoanc.
Un rol important îl joacă faina. Sub nicio formă, aceasta nu trebuie să fie rece. Mai mult de atât, trebuie cernută și ținută la cald timp de 2-3 zile înainte de frământare. Testul se face în felul următor: strânge făina în pumn, dacă atunci când desfaci, se împrăștie, atunci este uscată și poate fi folosită. În caz contrar, dacă rămâne cocoloș, se mai lasă la uscat.
De altfel, toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, din frigider. Chiar și aluatul trebuie să fie cald atunci când este introdus în cuptor. Cât despre coacere, ușa cuptorului nu trebuie deschisă deloc pe parcurs.
Pe de altă parte, aluatul pentru cozonac nu crește nu este frământat suficient. Este bun abia atunci când se desface în fâșii, iar pentru a ajunge în acest punct trebuie să îl frămânți de trei ori, cu pauză de 30 de minute după fiecare repriză.
Prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minte, iar a doua și a treia 5-10 minute. În acest mod se dezvoltă rețeaua de gluten și, în același timp, se reactivează drojdia. Totodată, repetarea acestui proces va duce la încălzirea aluatului.
Pentru un cozonac pufos și delicios, temperatura în camera în care este pregătit nu trebuie să fie prea rece. Altfel, aluatul va crește greu, fiind posibil ca procesul de dospire să dureze chiar și 12 ore.
Ca să crească mai repede, vasul cu aluat poate fi introdus în cuptor, la o temperatură de 40 de grade, timp de 15 min. După aceea, oprește focul, dar mai lasă aluatul în interior încă un sfert de oră.