Life

De ce nu crește aluatul pentru cozonac. Unde trebuie să ții făina cu trei zile înainte să o folosești

Motivul pentru care aluatul pentru cozonac nu crește. Trebuie să faci asta cu făina timp de trei zile înainte să frămânți.
04.12.2023 | 23:01
De ce nu creste aluatul pentru cozonac Unde trebuie sa tii faina cu trei zile inainte sa o folosesti
Cum să faci aluatul pentru cozonac să crească. Sursa foto: colaj Fanatik/ Freepik
ADVERTISEMENT

Dacă ai încercat să faci cozonac, dar nu ți-a crescut aluatul, nu te descuraja. Există mai multe trucuri pentru a pregăti un desert delicios pentru masa de sărbători. Toți invitații vor fi încântați.

Unde să ții făina ca să iasă pufos aluatul de cozonac

Cozonacul este delicios și nu lipsește de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Deși, uneori în magazine și patiserii prețul unuia singur este destul de piperat, mulți aleg să-l cumpere.

ADVERTISEMENT

Motivul este că, adesea, aluatul nu crește sau cozonacul este tare. Însă, există mai multe motive pentru care se întâmplă asta, iar dacă remediezi aceste greșeli vei obține cel mai pufos și delicios cozoanc.

Un rol important îl joacă faina. Sub nicio formă, aceasta nu trebuie să fie rece. Mai mult de atât, trebuie cernută și ținută la cald timp de 2-3 zile înainte de frământare. Testul se face în felul următor: strânge făina în pumn, dacă atunci când desfaci, se împrăștie, atunci este uscată și poate fi folosită. În caz contrar, dacă rămâne cocoloș, se mai lasă la uscat.

ADVERTISEMENT

De altfel, toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei, nu reci, din frigider. Chiar și aluatul trebuie să fie cald atunci când este introdus în cuptor. Cât despre coacere, ușa cuptorului nu trebuie deschisă deloc pe parcurs.

Alte greșei frecvente

Pe de altă parte, aluatul pentru cozonac nu crește nu este frământat suficient. Este bun abia atunci când se desface în fâșii, iar pentru a ajunge în acest punct trebuie să îl frămânți de trei ori, cu pauză de 30 de minute după fiecare repriză.

ADVERTISEMENT

Prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minte, iar a doua și a treia 5-10 minute. În acest mod se dezvoltă rețeaua de gluten și, în același timp, se reactivează drojdia. Totodată, repetarea acestui proces va duce la încălzirea aluatului.

Pentru un cozonac pufos și delicios, temperatura în camera în care este pregătit nu trebuie să fie prea rece. Altfel, aluatul va crește greu, fiind posibil ca procesul de dospire să dureze chiar și 12 ore.

ADVERTISEMENT

Ca să crească mai repede, vasul cu aluat poate fi introdus în cuptor, la o temperatură de 40 de grade, timp de 15 min. După aceea, oprește focul, dar mai lasă aluatul în interior încă un sfert de oră.

ADVERTISEMENT