News

Cât îi costă pe români masa de Crăciun. Sumă de bani importantă pentru sarmale, cozonaci și alte produse

În 2023, masa tradițională de Crăciun îi costă o sumă de bani destul de importantă pe români. Scumpirile din ultimele luni se resimt la buzunar.
03.12.2023 | 14:36
Cat ii costa pe romani masa de Craciun Suma de bani importanta pentru sarmale cozonaci si alte produse
Câți bani plătesc românii pentru masa de Crăciun tradițională în 2023. Sumă mare necesară pentru cumpărături. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peste trei săptămânii, cetățenii români se adună alături de cei dragi la masa de Crăciun. În acest an, cumpărăturile îi costă mult mai mult decât în 2022 pe cetățeni, date fiind scumpirile pe bandă rulantă.

Câți bani plătesc românii pentru masa de Crăciun tradițională în 2023. Sumă mare necesară pentru cumpărături

Masa de Crăciun va costa mai mult în 2023 decât în urmă cu un an. Țara noastră se confruntă cu unele dintre cele mai mari prețuri din ultimii ani. Toate prețurile au crescut, în frunte cu cele ale alimentelor, cu mult peste rata inflației.

ADVERTISEMENT

Românii au început deja căutările pentru a găsi tot ce trebuie pentru o masă tradițională. Vestea proastă este că prețul cărnii de porc, de exemplu, a crescut considerabil. Pe de altă parte, producătorii vin cu explicații și se plâng şi de scumpirile la energie.

Cetățenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel pentru un coș de cumpărături care conține alimentele de bază. În medie, prețul alimentelor a crescut cu circa 20% față de anul trecut. Dacă vorbim de produsele tradiționale, acestea s-au scumpit cu aproximativ 30%.

ADVERTISEMENT

Indiferent de vremuri, de prețuri și de greutăți, de pe masa românilor nu vor lipsi produsele și preparatele tradiționale. Un loc fruntaș este ocupat de sarmalele în frunze de varză, cozonacul, salata de boeuf și cârnații.

Un calcul prezentat de cei de la Observator News arată că suma medie pe care o va cheltui o familie din România pentru masă de Crăciun este în jurul a 700 – 750 de lei.

ADVERTISEMENT

În acest an, majoritatea românilor, aproape 65%, spun că își vor petrece sărbătorile acasă. Doar 16% vor fi musafiri pentru rude. Sub 10%, mai exact 7%, spun că vor merge de Crăciun într-o stațiune montană, preferabil la noi în țară.

Românii plătesc mai mult și pentru încălzire

Iarna acestui an lovește crunt în buzunarele românilor din toate direcțiile. Milioanele de cetățeni din mediul rural, în special cei care folosesc lemnul de foc pentru încălzire, se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor. În 2023, costurile au crescut cu 15%.

ADVERTISEMENT

Scumpirile îi afectează pe cei mai vulnerabili: pensionarii și familiile cu venituri reduse, care se bazează pe lemnul de foc ca principală sursă de încălzire. Se estimează că, în curând, prețul unui metru cub de lemn ar putea depăși chiar și suma de 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: