News

De ce nu e bine să te dai cu nămol la Techirghiol pe caniculă. Mulți turiști fac această greșeală, avertismentul medicilor

Medicii atrag atenția turiștilor care fac tratamente cu nămol, la Techirghiol , pe vreme caniculară. La ce riscuri se supun.
20.07.2023 | 08:20
De ce nu e bine sa te dai cu namol la Techirghiol pe canicula Multi turisti fac aceasta greseala avertismentul medicilor
De ce nu e bine să te dai cu nămol la Techirghiol pe caniculă. Sursa foto Facebook
ADVERTISEMENT

De ce nu e bine să te dai cu nămol la Techirghiol pe vreme caniculară. Tratamentul cu nămol este benefic în diverse afecțiuni ale pielii, precum și în ameliorarea problemelor sistemului osos.

De ce nu e bine să te dai cu nămol la Techirghiol. Tratamentul nu este recomandat pe caniculă

Mulți turiști vin special la Techirghiol pentru a-și face această terapie cu nămol, care poate avea și un efect cosmetic, datorită detoxifierii cutanate, exfolierii sau stimulării circulației.

ADVERTISEMENT

Însă, există anumite perioade din zi când nu este recomandat acest tratament. Mai exact, medicii sugerează oamenilor să nu se dea cu nămol, iar apoi să stea la soare, pe timp de caniculă.

Specialiștii explică riscul la care se expun turiștii care fac această greșeală. Potrivit acestora, beneficiile pe care tratamentul cu nămol le oferă organismului dispar atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate.

ADVERTISEMENT

„În momentul acesta avem 23 – 24 de grade dimineaţa. În miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres. Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește.

În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat. Este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru. Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară”, a atras atenția dr. Olga Surdu, la Radio Constanța.

ADVERTISEMENT

Când este recomandată terapia cu nămol

Totodată, riscul este și mai mare pentru pacienții care au și alte afecțiuni, precum cele cardiace. Acestea sunt influențate și de temperaturile mari, dar și de umezeală. „La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă”, adaugă medicul.

Activitatea cardiacă pe vreme caniculară poate fi comparată cu un efort fizic intens, potrivit specialistului. „Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne. Ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor. Atunci pacientul nu se simte bine, este obosit, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult.”, punctează dr. Olga Surdu.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, când temperaturile depășesc 30 de grade, specialiștii recomandă ca terapia cu nămol să fie făcută dimineața, în intervalul orar 08:00-10:00, ori seara, între orele 17:00-19:00.

ADVERTISEMENT