News

În mintea celui de-al doilea om de la Kremlin. Teoriile halucinante ale șefului spionilor ruși, care crede că SUA vrea să cucerească Siberia

Nicolai Patruşev, despre care se spune că este cel mai puternic om din Rusia, după Vladimir Putin, promovează o serie de teorii care sunt şocante şi după standardele Kremlinului.
30.04.2024 | 13:34
In mintea celui deal doilea om de la Kremlin Teoriile halucinante ale sefului spionilor rusi care crede ca SUA vrea sa cucereasca Siberia
Putin şi Patruşev, la o reuniune din 2002 Foto: Wikimedia
ADVERTISEMENT

Când va erupe supervulcanul Yellowstone, din statul american Wyoming, acesta va distruge toată viața de pe continentul nord-american, Siberia va rămâne unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ, iar acesta este încă unul dintre motivele pentru care “elitele anglo-saxone” vor să pună mâna pe regiunea rusă Siberia. Aceasta este teoria halucinantă dezvoltată de cel considerat a fi cel de-al doilea cel mai puternic om de la Kremlin, Nikolai Patrușev.

Traume vechi de 500 de ani

În vârstă de 72 de ani, Nikolai Patrușev este în prezent șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Îl cunoaște pe Vladimir Putin încă din anii ’70, adică de pe vremea când ambii lucrau în biroul Comitetului pentru Securitate de Stat (KGB) din Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Fost general în armata rusă și fost director al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), succesor al KGB-ului, Patrușev supraveghează de facto restul serviciilor secrete ale Rusiei. În plus, i se permite să vorbească în numele lui Putin despre probleme strategice, arme nucleare, războiul din Ucraina și pozițiile Rusiei față de SUA, Europa și NATO, după scrie The Atlantic.

Patrușev este un critic acerb al Occidentului și al SUA, iar teoriile conspirației pe care le promovează sunt șocante chiar și după standardele Kremlinului. El crede că Occidentul abuzează Rusia de 500 de ani și, de exemplu, susține că istoricii occidentali “rusofobi” l-au denigrat pe primul cneaz moscovit autointitulat “ţar”, Ivan al IV-lea cel Groaznic, de altfel un autocrat notoriu și crud, care într-un acces de furie și-a ucis propriul fiu, care trebuia să-i succeadă la tron.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, el spune că dacă Occidentul secolului al XX-lea a marginalizat Rusia din cauza comunismului şi al Războiului Rece, “SUA au făcut tot posibilul ca să-i determine pe ruşi să renunţe la suveranitate, conștiință națională, cultură, independenţă şi politică internă”. Potrivit teoriilor lui Patruşev, americanii doreau să dezmembreze Rusia, să interzică limba rusă, să scoată Rusia de pe harta geopolitică a lumii și să reducă țara, cel puțin din punct de vedere al granițelor, la cele din epoca Marelui Ducat al Moscovei.

Ucraina, ca teren de antrenament

În mintea lui Patruşev, americanii fac arme biologice în laboratoare pentru a le folosi apoi ca să atace popoarele “națiunilor neeligibile”. El merge până într-acolo încât să susţină că Departamentul Apărării al SUA, marile companii farmaceutice multinaționale și fundații fondate de fostul președinte american Bill Clinton, filantropul și investitorul maghiar-american George Soros, actualul președinte american Joe Biden și soția sa Jill și Fundația Rockefeller au fost cei care au creat coronavirusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Patruşev este în prezent obsedat de Ucraina, mai scrie The Atlantic. După el, conflictul dintre ruși și ucraineni ar fost conceput la Washington, SUA fiind responsabilă pentru Revoluția Demnității (Euromaidan), iar scopul acesteia era ca ucrainenii să “renunţe la tot ce este rusesc”. Patruşev crede că Ucraina este un teren de testare pentru armele americane învechite și că Occidentul ar fi bucuros să-i fure resursele naturale.

Patruşev își exprimă public în mod regulat opiniile, care între timp au devenit și părerile partidului politic Rusia Unită, un partid pe care Putin îl conduce chiar dacă nu este oficial membru al acestuia. De curând, acest mod de gândire al lui Patruşev i-a costat însă pe ruşi. Astfel, în mai 2023 el spunea că serviciile secrete occidentale antrenează teroriști și sabotori să comită crime în Rusia, iar cu câteva săptămâni înainte ca membri ai Statului Islamic să atace o sală de concerte din suburbiile Moscovei, serviciile americane anunțaseră guvernul rus că locația ar putea fi atacată. În baza teoriilor lui Patruşev, Putin a caracterizat avertismentul drept “o încercare de a speria și destabiliza societatea rusă”.

ADVERTISEMENT

The Atlantic mai scrie că Patruşev modelează şi politica rusă. Al doilea cel mai puternic om de la Kremlin îl înlocuiește pe Putin în întâlnirile cu aliații cheie. Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, participă din ce în ce mai mult la ceremonii nesemnificative și semnează contracte lipsite de o importanţă strategică reală. Jurnalistul rus Maksim Glikin spune că Patruşev reprezintă legătura dintre politica externă și război. În noiembrie 2022, Patrushev a călătorit la Teheran pentru a aranja achiziția de drone iraniene. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, și cu președintele statului Nicaragua, Daniel Ortega. A discutat despre “revoluțiile” orchestrate de Washington și despre activitățile “distructive” ale organizațiilor neguvernamentale cu președintele cubanez Miguel Díaz-Canel şi, de asemenea, a aranjat sosirea soldaților cubanezi în Belarus, astfel încât aceștia să poată se poată antrena acolo.

Se bănuieşte că Patruşev ar fi implicat și în treburi mai murdare, bănuindu-se că ar fi fost implicat în otrăvirea fostului ofițer FSB, Alexander Litvinenko, și că probabil a trebuit să aprobe tentativa de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal. Este posibil ca Patrușev să fi fost implicat și în uciderea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, iar politicianul de opoziție și marele critic al Kremlinului, Alexei Navalny, nu ar fi ajuns în starea care i-a adus moartea dacă asta nu ar fi fost aprobată de Patruşev.

“Ameninţarea” Yellowstone

Ca urmare a sfaturilor sale Putin ar fi schimbat după 2009 doctrina nucleară a Rusiei. Patruşev mai crede că Occidentul este în declin și că Europa nu are viitor. De asemenea, se îndoiește că SUA va supraviețui şi este de părere că se va fărâmiţa, fiind chiar consemnată o declaraţie cum că Mexicul ar putea recupera părți din pământul pe care SUA i l-a luat în 1848.

Dar poate cea mai halucinantă teorie a sa este cea publicată de ziarul Izvestia, în care a declarat că pentru a înțelege ce se întâmplă în Ucraina și în lume ar trebui să ne uităm la supervulcanul Yellowstone Caldera, din Wyoming. Geologii arată că ultima erupție a vulcanului a avut loc acum mai bine de 600.000 de ani şi a avut consecinţe catastrofale în toată America de Nord. Patruşev crede că “o erupție a Yellowstone, care a dat în ultima vreme semne tot mai mare de activitate, ar declanșa o reacție în lanț cu erupția altor vulcani, cutremure, tsunami și ploi acide, care ar afecta cea mai mare parte a populației planetei”.

Din acest motiv, spune Patruşev, “unii din SUA și Europa cred că Europa de Est și Siberia ar fi cele mai sigure locuri pentru a se refugia în cazul unei potențiale erupții”. Acesta este motivul pentru care „anglo-saxonii”, cum îi numeşte el, vor să ia în stăpânire Ucraina și ulterior Siberia, pentru a se refugia aici după ce Yellowstone va erupe.

Pamenii de ştiinţă îl contrazic însă pe Patruşev, iar Observatorul Vulcanului Yellowstone, care monitorizează Caldera în fiecare lună, a răspuns în mod repetat articolelor tabloide și teoreticienilor conspirației spunând că nici măcar mișcările ascendente ale vulcanului nu înseamnă că o erupție, cu atât mai puțin o “super-erupție”, care să fie așteptată într-un viitor previzibil. În plus, acum există tehnologie pentru a prezice o astfel de posibilitate cu mult timp în avans și pentru a răci camera de magmă, reducând astfel erupția la una relativ inofensivă.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
SIMONA HALEP a RECUNOSCUT! ANUNȚUL ZILEI: Vă mulțumesc celor care mă susțineți
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Exclusiv: Florin Spătaru întâlnire de taină în Capitală. Ce face fostul ministru al...
Exclusiv: Florin Spătaru întâlnire de taină în Capitală. Ce face fostul ministru al economiei când nu îl vede nimeni
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori