News

De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe în fiecare an pe 23 aprilie

22.04.2020 | 21:20
De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe în fiecare an pe 23 aprilie
De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe în fiecare an pe 23 aprilie. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea de Sfântul Gheorghe nu se mai sărbătorește pe 23 aprilie în fiecare an în România. În 2020 data este cea tradițională, însă pot exista situații în care această zi importantă din calendarul creștin ortodox să fie mutată de Biserică.

De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe în fiecare an pe 23 aprilie

Una dintre cele mai importante sărbători religioase din cursul unui an, ziua de Sfântul Gheorghe, celebrată în mod normal pe 23 aprilie, poate fi mutată din cauza Săptămânii Patimilor.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, în 2019, sfântul a fost pomenit în data de 29 aprilie, la o zi după Paște, căci, în mod normal, pe 23 aprilie, anul trecut, a picat în Săptămâna Patimilor, astfel că sărbătoarea a fost mutată a doua zi după Înviere.

Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui este motive de sărbătoare și bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor.

ADVERTISEMENT

În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, a explicat BOR decizia din 2019.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ocrotește Armata Română (a cărei zi, 23 aprilie, coincide, în general, cu sărbătorirea sfântului).

Totodată, acesta este ocrotitorul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este considerat protector al animalelor, iar în unele zone din Spania, de ziua Marelui Mucenic se organizează mese bogate și se aduc daruri.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului. Cu toate acestea istoria vieții sale este foarte puțin cunoscută și multe legende avându-l că erou, au apărut de-a lungul timpului.

Sfântul Gheorghe este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Româno Catolică (fiind totodată patronul Angliei), imaginea să fiind întotdeauna asociată cu vitejia nemărginită și credință în biserica creștină până la sacrificiu suprem.

Tradiția ortodoxă este că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creștină, tatăl sau fiind general român, iar la vârstă de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la rândul sau general în armata lui Dioclețian.

ADVERTISEMENT

De numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost legată o întreagă istorisire care dovedește cât de puternică a fost credință Mucenicului, atât de pusă la încercare prin nenumărate și groaznice torturi fizice și psihice.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri