News

Legenda Sfântului Gheorghe. De ce apare în icoane ucigând un balaur

22.04.2020 | 18:50
Care este legătura dintre Sfântul Gheorghe și balaur. Legendele din jurul Marelui Mucenic Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Legenda Sfântului Gheorghe este una îndelung dezbătută și povestită din generație în generație. Acesta este prăznuit în fiecare an la 23 aprilie atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică.

Legenda Sfântului Gheorghe

Se știe că imaginea acestui sfânt este asociată cu vitejia nemărginită şi credinţa în biserica creştină, până la sacrificiul suprem. Totuși, istoria vieţii sale este una destul de puţin cunoscută, drept pentru care au apărut multe povești țesute în jurul său.

ADVERTISEMENT

“Numele Sfîntului Gheorghe este onorat de credincioşii de pretutindeni, dar adevăratele sale fapte sunt ştiute numai de Dumnezeu”, spunea despre Sfântul Gheorghe, Papa Gelasius, în anul 495.

De ce apare în icoane ucigând un balaur

Cercetarile istorice par să indice că Sf. Gheorghe a murit ca martir în Palestina, la Diospolis, lîngă Lydda, cu puţin timp înaintea domniei lui Constantin. Scrieri datând din secolele VI-VIII ale lui Teodosius, Antonius şi Arculphus vorbesc despre Diospolis ca loc de venerare a Sf. Gheorghe.

ADVERTISEMENT

Faptul că Eusebius menţionează un martir necunoscut atunci când relatează despre Consiliul de la Nicomedia, i-a făcut pe unii teologi să creadă că este vorba despre Sf. Gheorghe. De asemenea, unii teologi l-au confundat pe Sf. Gheorge cu episcopul Capadociei, Gheorghe, care a trăit mult mai tîrziu.

Totuși despre sfântul Gheorghe se știe în tradiția ortodoxă că la vârsta de 30 de ani a devenit general în armata lui Dioclețian.

ADVERTISEMENT

În credinţa populară, Sf. Gheorghe este asociat adesea cu omorîrea balaurului. Trebuie specificat că această legendă datează din secolul XII-lea şi una din variantele sale este “Legendă Aurea” în care se povesteşte cum un balaur imens a apărut lîngă oraşul Selena din Libia.

Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cînd nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe faţă împăratului şi atunci un viteaz creştin s-a oferit să răpună balaurul. În unele icoane timpurii fata împăratului este înfăţişată în gură balaurului, în timp ce un viteaz cu o suliţa se luptă cu acesta.

ADVERTISEMENT

După ce a străpuns balaurul cu suliţa, tînărul a dus-o pe prinţesă la palatul împăratului, care i-a oferit mînă ei şi jumătate din împărăţie, dar viteazul a refuzat, avea multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii şi pentru ajutorarea săracilor şi a celor nedreptăţiţi.

Le-a spus că numele lui este Gheorghe şi a plecat. Misterul şi legendă care învăluie pe Sf. Gheorghe nu vor dispărea niciodată, la fel cum cauza sa nobilă va genera întotdeauna admiraţie şi respect.

Aproape 900.000 de cetăţeni români îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

ADVERTISEMENT
Tags: