News

De ce pierd românii o zi liberă de la stat. Sunt afectați cei care s-au vaccinat după încetarea stării de alertă

Juriștii atrag atenția asupra faptului că persoanele care s-au vaccinat după 9 martie nu pot beneficia de o zi liberă plătită din partea statului român.
22.04.2022 | 11:30
De ce pierd romanii o zi libera de la stat Sunt afectati cei care sau vaccinat dupa incetarea starii de alerta
Românii care s-au vaccinat după încetarea stării de alertă nu mai beneficiază de o zi liberă din partea statului. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Decizia autorităților de a nu mai prelungi starea de alertă a dus la ridicarea restricțiilor, dar și a unor beneficii acordate de-a lungul acestei perioade. Astfel, din acest motiv românii pierd o zi liberă de la stat, notează Antena 3.

Cum sunt afectați românii care s-au vaccinat după încetarea stării de alertă?

Guvernanții au stabilit prin legea 221/2021 că persoanele salariate, care s-au vaccinat, aveau dreptul de a cere câte o zi liberă plătită de la angajator pentru fiecare doză de vaccin pe care o făceau.

ADVERTISEMENT

Mai exact, dacă un angajat își făcea schema completă de vaccinare, două doze, la care se adaugă și boosterul, putea beneficia, din partea statului român, de trei zile libere plătite.

Trebuie subliniat faptul că această prevedere face parte din pachetul de măsuri adoptate de autorități pentru a combate și preveni răspândirea cazurilor de Covid-19 printr-un alt act legislativ, legea 55/2020.  Această lege a stat la baza măsurilor luate de Guvern și DSU în cei doi ani de stare de urgență și, ulterior, de alertă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, odată cu decizia autorităților de a nu mai prelungi starea de alertă, începând cu data de 9 martie 2022, a făcut ca prevederile celor două acte legislative să nu se mai aplice, chiar și în cazul vaccinării.

Mai exact, persoanele care s-au imunizat începând cu încetarea stării de alertă, 9 martie, nu mai pot beneficia de o zi liberă din partea angajatorului, acest lucru având loc pe fondul ieșirii din vigoare a legislației care prevedea acest lucru.

ADVERTISEMENT

După cum arată articolul 1 al legii 55/2020, “prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-10, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”.

În acest context, Inspecția Muncii a venit cu o clarificare care arată că cei care s-au vaccinat în ultima zi a stării de alertă: 8 martie 2022. Astfel, aceștia pot beneficia de o zi liberă, dar trebuie să stabilească detaliile cu angajatorul.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie subliniat faptul că dreptul de a beneficia de o zi liberă în urma imunizării împotriva Covid-19 este valabil pentru o perioadă de trei ani de la momentul vaccinării.

ADVERTISEMENT