Life

De ce să nu îți faci patul dimineața imediat cum te trezești. Greșeala pe care multe persoane o comit

De ce să nu îți faci patul dimineața imediat cum te trezești? Multe persoane fac această greșeală fără ca măcar să își dea seama.
15.11.2023 | 11:57
De ce sa nu iti faci patul dimineata imediat cum te trezesti Greseala pe care multe persoane o comit
De ce să nu îți faci patul dimineața imediat cum te trezești. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Obișnuiești să îți faci patul dimineața imediat cum te trezești? Nu mai fă acest lucru. Un dermatolog a vorbit despre pericolul la care ne expunem atunci când avem un astfel de obicei.

De ce să nu îți faci patul dimineața imediat cum te trezești

Fiecare persoană în parte are tabieturile sale dimineața. Iar unul dintre ele este chiar făcutul patului. Mulți consideră că în acest mod aerisesc practic lenjeria și scapă și de o grijă în plus. Adevărul este cu totul altul.

ADVERTISEMENT

Dermatologul Alok Vij, MD, a vorbit despre motivul pentru are nu e bine să îți faci patul dimineața imediat cum te trezești. Totodată, el a prezentat și riscurile la care ne expunem. Potrivit acestuia, ar fi mai bine să îți lași patul nefăcut dimineața, măcar pentru puțin timp.

În acest mod, cearșaful se usucă, având în vedere că în perioada nopții, mulți dintre noi transpiră. Totodată, umiditatea este și ea redusă. Menționăm că umiditatea crează un mediu propice pentru acarienii de praf, dar și pentru bacterii.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă alegi să nu îți faci patul dimineața, vei scăpa mai ușor de ei, arată Cleveland Clinic. Un alt sfat venit din partea dermatologului este legat de spălatul lenjeriei. Tu știi cât de des e bine să îți speli pernele? Dar lenjeria de pat? Unele persoane o spală prea des, altele mult prea rar.

Astfel, pernele și păturile trebuie spălate mai rar. Asta nu însemnă însă că trebuie să le neglijăm. În ele pot ajunge acarienii de praf dacă nu le curățăm pe o perioadă îndelungată de timp.

ADVERTISEMENT

“Păturile și pernele nu trebuie să fie spălate atât de des, dar celulele de piele, bacteriile și acarienii de praf pot călători și trăi pe pernă sau în pătură, deci asigură-te că acestea fac parte din rutina ta de curățenie”, a dezvăluit Dr. Vij.

Cât de des trebuie să îți schimbi lenjeria de pat

În ceea ce privește lenjeria de pat, aceasta trebuie spălată mai des. Și aici contează însă anumiți factori. Astfel, dacă ai animale de companie, ai grijă să îți speli lenjeria de pat o dată pe săptămână.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă ești bolnav, trebuie să speli lenjeria de pat mai des. În cazul în care transpiri mult în somn, ori suferi de alergii, tot o dată la cinci zile e bine schimbi așternuturile și să le speli.

Dacă însă dormi singur, iar camera ta este controlată climatic, poți spăla lenjeria o dată la două săptămâni. Important este să fim conștienți de acarienii din patul nostru, dar și de pericolul la care ne putem expune, avertizează medicul dermatolog.

ADVERTISEMENT