News

De ce sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai. Cum a fost aleasă data

De ce sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai și cum a fost aleasă această dată. Ce semnificații istorice mai are ziua și ce înseamnă, de fapt, declarația Schuman
09.05.2022 | 07:57
De ce sarbatorim Ziua Europei pe 9 mai Cum a fost aleasa data
De ce sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai în fiecare an. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai este unul cât se poate de simplu. Data a fost aleasă ca o zi în care toți cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte din aceeași familie, una care se bazează pe valori egale.

Cum am ajuns să sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai

Anul acesta se împlinesc nu mai puțin de 77 de ani de la încheierea ultimului mare război mondial, război care a cutremurat din temelii continentul european. Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, însă omenirea se află din nou în fața unui posibil conflict în care să fie angrenată întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Rusia a atacat Ucraina și liniștea Europei după doi ani de pandemie este din nou la un pas să fie spulberată. NATO și UE s-au poziționat de partea oamenilor lui Zelenski, dar situația nu a picat deloc bine pentru Rusia.

Cu toate acestea, ]n fiecare an, la 9 mai, este marcată, așadar, Ziua Europei și la fel se va petrece și în acest an. Astfel, în 2022 continentul va celebra pacea şi unitatea.

ADVERTISEMENT

Interesant este că decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano. Mai mult decât atât, 9 mai a devenit și ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”.

Declaraţia Schuman şi cum s-a format Uniunea Europeană

Mai exact, într-un discurs memorabil ţinut chiar în capitala Franței, la Paris, în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman nu a ezitat o clipă și a solicitat plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune.

ADVERTISEMENT

Ceea ce ministrul francez a propus a însemnat, de fapt, crearea unei instituţii europene supranaţionale care să gestioneze industria cărbunelui şi oţelului.

Vă reamintim că vorbim despre un sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, la data de la 18 aprilie 1951 avea să fie semnat Tratatul de la Paris. Documentul instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. Câțiva ani mai târziu, în 1957, toate statele enumerate mai sus au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Încet, dar sigur, acestui amplu proiect i s-au alăturat încă 22 de state europene. Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013)

Ce semnificaţii istorice mai are ziua de 9 mai

De la ideile pur economice s-a avansat destul de rapid la o organizaţie care acţionează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecţia mediului şi sănătate, la relaţii externe, securitate, justiţie şi migraţie.

Ceea ce a făcut ca CEE să se transforme în Uniunea Europeană la 1 noiembrie 1993 prin tratatul de la Maastricht.

Interesant este că pe lângă Ziua Europei, 9 mai să marcheaze şi Ziua Independenţei României, dar şi a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT