Alegeri 2024

Proiect de lege: Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca persoanele cu handicap să nu mai fie nevoite să meargă la sediile DGASPC județene pentru a ridica documentele de transport gratuit.
01.05.2024 | 16:07
Proiect de lege Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu
Proiect de lege în favoarea persoanelor cu handicap Sursa foto: DGASPC Sector 6
ADVERTISEMENT

Proiectul depus la Senat de un grup de parlamentari PSD modifică legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Persoanele cu handicap ar putea ridica documentele de transport gratuit din localitatea de domiciliu

Astfel proiectul de act normativ prevede ca persoanele de handicap să nu mai fie nevoite să se deplaseze la sediile Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) judeţene pentru a-și ridica documentele pentru transport gratuit (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.).

ADVERTISEMENT

„Scopul este ca prin modificarea legislaţiei actuale, să creăm posibilitatea ca în baza unor convenţii / acorduri / protocoale încheiate între DGASPC (Direcțiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Judeţene şi autorităţile publice locale / Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, evitând astfel deplasările de zeci de kilometri în judeţ”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege urmărește completarea cadrului legal existent în ceea ce privește acordarea acestor beneficii.

ADVERTISEMENT

„Cu certitudine, dacă există un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor pe acest segment, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora ocupă printre primele locuri.

O persoană încadrată în grad de handicap este greu deplasabilă sau chiar imposibil de deplasat în anumite situaţii, ceea ce afectează semnificativ întreaga familie, raportat la dificultăţile întâmpinate în mobilitate şi acces, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport, prin acordarea acestor tipuri de facilităţi.

ADVERTISEMENT

A avea o persoană cu handicap sever în familie, care necesită îngrijire permanentă, duce la epuizarea şi izolarea însoţitorilor/familiei, care nu mai fac faţă dificultăţilor întâmpinate.

Este cunoscut faptul că din cauza suprasolicitării fizice şi psihice, profund resimţite de către persoanele care îngrijesc continuu persoane cu dizabilităţi, acestea au nevoie de momente de repaus.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, din cauza lipsei de servicii alternative şi complementare a acumulării oboselii, părinţii copiilor cu dizabilităţi se rup de viaţa lor anterioară, renunţând chiar şi la cele mai simple bucurii ale vieţii în afara îngrijirii propriului copil.

Drept pentru care, considerăm că orice suport care să le uşureze viaţa este binevenit”, se mai precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul este depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaților fiind forul decizional.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin...
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
O treime din buget se duce pe salariile mărite mereu ale bugetarilor
O treime din buget se duce pe salariile mărite mereu ale bugetarilor
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților