Life

De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu Nicolae Ceaușescu

De ce scârțâie metroul atunci când ajunge în stația de la Gara de Nord. Puțini știu că acest lucru este, de fapt, din vina lui Nicolae Ceaușescu.
03.05.2024 | 22:00
De ce scartaie de fapt metroul cand ajunge in Gara de Nord Are legatura cu Nicolae Ceausescu
De ce scârțâie metroul când ajunge în Gara de Nord. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Motivul real pentru care scârțâie metroul atunci când ajunge la Gara de Nord. Totul are legătură cu o dorință a lui Nicolae Ceaușescu și la mijloc a fost muncă titanică. Ce s-a întâmplat.

De ce scârțâie metroul când ajunge în Gara de Nord

Magistrala 1 (M1), prima linie de metrou din România, a fost inaugurată pe data de 16 noiembrie 1979. Aceasta făcea legătura între Timpuri Noi și Semănătoarea, iar lungimea totală era de 8,63 kilometri.

ADVERTISEMENT

Magistrala era formată din șase stații. Ulterior, a fost dată în funcțiune și al doilea tronson, în decembrie 1981. Drumul a fost continuat spre est, iar numărul stațiilor s-a dublat.

În 1984 și respectiv 1987, linia inițială a fost prelungită. Prima dată, până la Crângași (0,97 km), apoi până la Gara de Nord (2,83 km). Iar cei care au mers măcar o dată cu metroul este posibil să fi auzit scârțâitul deranjat al vagoanelor în apropierea acestei stații.

ADVERTISEMENT

Stația Gara de Nord are o poveste aparte. Motivul pentru care metroul scârțâie nu are, de fapt, legătură cu trenurile, ci cu o dorință a lui Nicolae Ceaușescu, care nu a fost de acord cu planurile inițiale.

„A forțat curba”

De fapt, la Gara de Nord ar fi trebuit să existe două stații de metrou. „Inițial, Magistrala 1, trebuia să se termine la Gară și să înceapă o altă magistrală de la Gara de Nord spre Basarab. Tovarășul nu înțelegea de ce la Gara de Nord să fie două stații suprapuse.

ADVERTISEMENT

‘Nu, tovarăși, să treacă trenurile în continuare. Facem o singură stație. Să nu se oprească la gară. Eu am fost și cu mașina și pe jos și se poate’”, a povestit Octavian Udriște, considerat „Părintele Metroului Bucureștean”,  conform shtiu.ro. 

ADVERTISEMENT

Munca pentru umplerea celei de-a doua stații a fost una titanică, a adăugat Octavian Udriște. „De aceea, în Gara de Nord, noi avem o gară umplută cu pământ. A cerut ieşirea din Gara de Nord pe strada Polizu. A forţat curba.

E o rază mică acolo, dacă auziţi că scârţîe când intră metroul în Gara de Nord şa ştiţi că de la curba aceasta forţată e. O soluţie chinuită. O muncă titanică făcută acolo”.

Cât despre motivul pentru care la Piața Romană peronul este atât de îngust, acesta are legătura cu soția dictatorului. Când i s-a prezentat proiectul, ea a vrut să știe ce obiective industriale sunt în zonă.

„Cei de acolo i-au spus că nu este zonă industrială, însă este ASE-ul. Când a auzit de studenți: ‘Studenții? Au făcut burtă, să meargă pe jos! Fără stație la Romană! Să meargă pe jos!’”, a spus Octavian Udriște. Ulterior, a aprobat proiectul, dar planurile nu au fost respectate, iar peronul a ieșit foarte îngust.