News

Primăria Sectorului 4 a depus cererea de finanţare a metroului dintre Gara de Nord şi Gara Progresul. Proiectul prevede 14 stații noi şi costă 2,5 miliarde de euro

Cererea de finanţare a metroului dintre Gara de Nord şi Gara Progresul a fost depusă. Stațiile vor avea sisteme de protecție a călătorilor
19.02.2024 | 17:07
Primaria Sectorului 4 a depus cererea de finantare a metroului dintre Gara de Nord si Gara Progresul Proiectul prevede 14 statii noi si costa 25 miliarde de euro
Metroul dintre Gara de Nord şi Gara Progresul. colaj Fanatik/ Foto Primăria Sectorului 4
ADVERTISEMENT

O nouă linie de metrou M4 va fi construită, proiectul fiind demarat de Primăria Sectorului 4, împreună cu Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Județean Ilfov șoi Sectorul 5. Cererea de finanțare a fost deja depusă.

Cererea de finanţare a metroului dintre Gara de Nord şi Gara Progresul, depusă

Vorbim de metroul dintre Gara de Nord și Gara Progresul, iar proiectul este în valoare de 2,5 miliarde de euro. Investiția este făcută din bani europeni nerambursabili, accesați prin „Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului de presă transmis de Primăria Sectorului 4, semnarea contractului de finanțare va fi făcută în cel mult 60 de zile. Se așteaptă ca procedurile specifice, derulate înainte de începerea construcției, să fie finalizate rapid.

Procedura de licitație publică pentru proiectare și execuție va fi lansată până la finalul acestei luni. Câștigătorul va avea opt luni la dispoziție pentru derularea primei etape de proiectare. Apoi vor fi realizate procedurile de proiectare și de construire în termen de 60 de luni.

ADVERTISEMENT

Noua magistrală de metrou va avea 14 stații, urmând să fie realizate pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Va traversa sectoarele 1, 4 și 5 ale Capitalei, dar și comuna Jilava din județul Ilfov. Traseul a fost prezentat în comunicatul primăriei.

Care va fi traseul

Plecarea se va face de pe strada Gării de Nord, traversând intersecţia cu strada Berzei, strada Vasile Pârvan, strada Bogdan Petriceicu Haşdeu. Va continua pe Calea 13 Septembrie, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu și pe Şoseaua Viilor.

ADVERTISEMENT

Trenul de metrou va ajunge în intersecţia de la Eroii Revoluţiei și va urma traseul pe Şoseaua Giurgiului. La intersecţia cu strada Bercenarului, va continua spre Gara Progesul, ultima stație fiind în fața Gării Progresul. Ulterior, trenul va merge într-un depou ce urmează să fie construit, fiind deservit de o parcare park&ride.

Metroul dintre Gara de Nord şi Gara Progresul.
Metroul dintre Gara de Nord şi Gara Progresul. Foto Primăria Sectorului 4

Noile stații vor fi moderne și adaptate solicitărilor pentru securitate la incendiu și pentru accesul facil al oamenilor cu dizabilități. Mai mult, acestea vor fi prevăzute cu sisteme de protecție, precum panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

ADVERTISEMENT

Cele 14 stații sunt: Gara de Nord 2 – Ştirbei Vodă – Bogdan Petriceicu Haşdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluţiei 2 – George Bacovia – Toporaşi – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Progresul.

Metroul dintre Gara de Nord şi Gara Progresul
Metroul dintre Gara de Nord şi Gara Progresul. Foto Primăria Sectorului 4

„Sectorul 4 şi-a asumat acest proiect deosebit de important şi sunt convins că, alături de partenerii noştri, vom putea oferi oamenilor încredere şi predictibilitate. Încredere că lucrările se vor desfăşura fără să le afecteze semnificativ modul de viaţă şi speranţa că, într-un interval de timp rezonabil, toţi cei care intră zilnic în Bucureşti dinspre localităţile învecinate Sectorului 4 pot ajunge mai uşor, mai repede şi mai ieftin în centrul oraşului folosind metroul, un mijloc de transport ecologic şi nepoluant”, a transmis Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

 

ADVERTISEMENT
Tags: