Anul 2024 a venit cu schimbări masive în domeniul fiscal, atât la nivel de firme, cât şi la nivel individual. Categoriile cele mai defavorizate resimt pe propria piele tăierea ajutoarelor sociale şi alocaţiilor pentru susţinerea familiei, chiar dacă acestea vor fi înlocuite cu un alt sistem de sprijin lunar, venitul minim de incluziune.
Persoanele eligibile să beneficieze de venitul minim de incluziune trebuiau să se înregistreze în sistem, depunând o cerere la primăria locală, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2023.
Conform legii, pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei/persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
Sprijinul financiar lunar este ceva mai mare pentru vechii beneficiari ai alocaţiilor pentru susţinerea familiei, Legea nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare, stipulând că, pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.
Totuşi, cuantumul ajutorului pentru familiile cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat şi de numărul copiilor pe care familia îi are.
Un alt aspect important este acela că venitul minim de incluziune nu se rezumă doar la ajutoare în bani, ci sprijinul constă şi într-un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, precum ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate având rolul de a reducere riscul de sărăcie și excluziune socială.
Legea include o serie de bunuri mobile a căror deţinere atrage după sine excluderea acordării venitului minim de incluziune. Astfel, dacă solicitantul deţine o maşină a cărei vechime este mai nouă de zece ani el nu va beneficia de acest ajutor.
De asemenea, posesorii de terenuri de cel puţin 1.200 metri pătraţi în intravilan zona urbană sau 2.500 metri pătraţi intravilan în zona rurală nu sunt eligibili pentru venitul minim de incluziune.
De subliniat că persoanele apte de muncă beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. În caz contrar, ele pot pierde sprijinul acordat de stat.