Anul 2024 vine cu creșteri ale alocațiilor pentru copii, de 13,8%, indexate cu rata inflației, începând cu luna aceasta. Astfel, alocația va crește la 292 de lei și la 719 lei pentru copii până la doi ani. Aceeași sumă o vor primi și copiii și adolescenții cu handicap, până la 18 ani.
Anul 2024 aduce măriri ale alocațiilor pentru copii, indexate cu 13,8%, rata inflației în 2022. Începând cu această lună, alocațiile vor crește, potrivit secretarului de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.
Pentru copii cu vârste de până la doi ani, alocația va crește la 719 lei (majorare cu 88 de lei). Aceeași sumă o vor primi și copiii și tineri cu vârstă de până la 18 ani, care au dizabilități.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, potrivit Legii nr. 61 din 1993, scrie Edupedu.ro.
Potrivit sursei citate, în anul ce tocmai s-a încheiat alocațiile au înregistrat o creștere de 5,1% față de anul anterior (indexate cu rata medie a inflației pentru 2021), la 255 de lei (de la aproximativ 242).
Tot începând cu acest an, se va mări indemnizația de creștere a copilului, mai exact din luna martie, la pachet cu mărirea și a altor opt forme de ajutor social.
Potrivit legii, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Beneficiază de alocație de stat pentru copii toți copiii în vârstă de până la 18 ani.
Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestor.
Alocația se acordă și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții. La nivelul întregii țări, aproximativ 3,5 de copii primesc alocații de stat.