News

De unde primesc partidele bani! Săraci lipiți pământului în declarațiile de avere, donații de miliarde

De unde primesc partidele bani pentru campanie electorală și cine sunt cei mai mari donatori.
28.05.2021 | 14:49
De unde primesc partidele bani Saraci lipiti pamantului in declaratiile de avere donatii de miliarde
Fanatik îți prezintă topul donatorilor în partide. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de mii, sute de mii și chiar milioane întregi au intrat în conturile partidelor în ultimii ani de zile sub formă de donații sau împrumuturi. Dacă au mai fost returnați vreodată, nimeni nu are de unde să știe și pentru că, în România, nu există vreo lege în acest sens.

În decembrie 2020, Registrul fiscal al partidelor politice conținea nu mai puțin de 189 de partide. Multe, puține? Trebuie să știți că în noiembrie 2008 erau 34 de formațiuni, iar în 2012 erau 28 de partide înregistrate la Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

De unde au partidele politice bani!

Un top al celor mai mari donatori din politica românească începe, în mod categoric, cu Dimitriu Ana Maria. Consilierul PNL al primăriei Focșani a trimis către partid în 2019, atenție, 1.400.000 lei.

Interesant este că pe numele acesteia nu regăsim mai nimic. Conform declarației de avere publicată pe site-ul Primăriei, Dimitriu Ana Maria nu are casă și nici vreun teren.

ADVERTISEMENT

Conduce un Volkswagen din 2003 și a câștigat 13.140 ca indemnizație pentru funcția de consilier și 1263 lei salariu ca director al unei firme. În total ar fi 14.403 lei, adică puțin peste 12 milioane vechi lunar. Declarația de avere o puteți consulta AICI

Nici în 2018, cu un an înaintea împrumutului, Dimitriu Ana Maria nu a avut câștiguri foarte mari. Aceasta a luat 62.539 lei ca dividente ale unei companii, 13.944 salariu ca director și 11.333 de lei de la primărie. De asemenea, a mai câștigat 1144 lei din funcția de consultant parlamentar.

ADVERTISEMENT

Topul celor mai mari donații făcute în politică

Rămânem în tabăra liberalilor și mergem la Minea Marius Dănuț, parlamentarul despre care s-a spus că s-a împrumutat de la socri pentru o casă, deși a dat 230.000 de euro partidului.

Acesta a făcut una dintre cele mai mari donații din România pentru o formațiune politică. A trimis banii PNL-ului în preajma europarlamentarele din 2019.

ADVERTISEMENT

Pentru că presa a intrat pe fir și a scos mai multe detalii la iveală, în cele din urmă, a fost declanșată o anchetă. Marius Minea a precizat atunci că a adunat bani de la mai mulți colegi de partid.

Culmea, la doar câteva luni după ce a împrumutat serios partidul, Minea Marius Dănuț a luat bani de la părinții soției pentru a-și cumpăra o vilă.

Interesant este că, în momentul împrumutului către liberali, în declarația de avere, acesta susținea că are un salariu de 1.000 de euro pe lună, nici măcar un leu în conturi și nu figura nici ca proprietar de casă sau mașină.

Oameni bogaţi, oameni săraci în PNL

Al treilea pe lista donatorilor PNL este Tabarac Adrian. Liberalul a împrumutat partidul cu 969.000 lei. Tânărul politician nu are case, nu are terenuri pe numele lui.

Deţine o maşină SEAT din 2002 şi în anul împrumutului a câştigat, atenţie, 13.944 lei, adică 1162 de lei lunar ca agent de vânzări.  Vezi declarația de avere AICI.

Presa locală a notat că Adrian Tabarac a uitat să treacă în declarație și indemnizația de consilier municipal din 2018, deși deținea această funcție încă din noiembrie 2017.

De asemenea, liberalul a împrumutat cele 9.6 miliarde de lei, care apar în dreptul său în raportul public al AEP,  dar a uitat să să noteze și acest „detaliu” în declaraţia de avere.

Cei mai mari donatori din PSD

Lista social democraților începe cu Alexandru Răzvan Cuc. Fostul ministru al transporturilor a dat partidului 95.570 lei. Este urmat de Bocea Alexandru Marian care a trimis 64.000 lei social democraților.

De altfel, acesta a ajuns și pe lista persoanelor fizice care au făcut în anul 2020 donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară.

Și declarația lui de avere este goală la capitolul case, terenuri și mașini și nu impresionează nici la salarii. Are însă dividende serioase de la două firme din Hunedoara.

Rasaliu Marian Iulian a dat PSD-ului 47.000 anul trecut. O serie de nu mai puțin de 15 oameni au trimis Partidului Social Democrat câte 445.000 lei anul trecut. Printre ei, Avram Silviu Răzvan, Batog Bujeniță Cezar, Vișan Nicoleta Mădălina și Ștefănescu Eugen.

Cine sunt oamenii care au donat sau împrumutat USR/Plus

Andrieș Ovidiu-Ioan este omul numărul 1 din punct de vedere al banilor trimiși în conturile USR-ului. În 2019 a împrumutat cu 235.000 pentru ca, un an mai târziu, să trimită alți 243.705 lei.

Rusu-Pleșescu Raluca a împrumutat Uniunea Salvați România ca persoană fizică cu 114.000. A revenit și a mai dat 91.000 de lei. În topul donațiilor de anul trecut se află și Cristian Ghinea cu 52.500.

Unul dintre cei mai bogați români, Talpeș Florin a împrumutat Plus-ul cu 250.000 lei. Micu Bogdan-Marian a trimis și el în repetate rânduri bani către platforma lui Dacian Cioloș. 257.636 de lei au intrat în conturi anul trecut de la cel care a lansat Inspectorul Pădurii.

Daniel Boaje, cel care a condus McDonald’s România și care a încasat anul trecut 12 milioane de euro pentru pachetul de 10% pe care îl deţinea în companie a sponsorizat și el formațiunea lui Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT