News

Peste 13.000 de cazuri de rujeolă. Ultimul deces a fost înregistrat în Giurgiu, o femeie de 34 de ani a murit

Peste 13.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în România, până la data de 21 aprilie 2024. Crește și numărul deceselor.
23.04.2024 | 23:47
Peste 13000 de cazuri de rujeola Ultimul deces a fost inregistrat in Giurgiu o femeie de 34 de ani a murit
Peste 13.000 de cazuri de rujeolă, în România. Foto copilul.ro
ADVERTISEMENT

În România s-au înregistrat peste 13.000 de cazuri de rujeolă de la începutul perioadei de raportare, din 1 ianuarie 2023, până la data de 21 aprilie 2024. Totodată, numărul morților continuă să crească, ajungându-se la cel de-al 14-lea deces cauzat de această boală.

13.113 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în țară

Anunțul a fost făcut, marți, de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, la Medika TV, potrivit News.ro. Ultimul deces a fost raportat în județul Giurgiu, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 34 de ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialistului în sănătate publică, pacienta prezenta comorbidităţi, fiind infectată cu HIV, tuberculoză pulmonară și hepatită. Nu se știe dacă femeia era vaccinată antirujeolic.

De altfel, Ioana Stăncel a ținut să atragă atenția asupra faptului că și în cazurile anterioare nu au existat date exacte referitoare la vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, privind oamenii care au murit. Prin urmare, expertul a vorbit despre importanța vaccinării.

ADVERTISEMENT

„Cred că trebuie să atragem din nou atenţia asupra beneficiilor vaccinării, necesităţii vaccinării şi siguranţei vaccinării pentru acele vaccinuri pentru care există schemă de vaccinare şi cred că trebuie să subliniem că România este într-o situaţie favorabilă faţă de multe alte state.

Programul naţional de vaccinare acoperă marea majoritate a vaccinurilor, acoperă toate vaccinurile care sunt benefice, necesare, atât serul propriu-zis, cât şi administrarea prin medicii de familie”, a transmis Ioana Stăncel.

ADVERTISEMENT

România era „campioană la vaccinare” în 1990

La nivel internațional, rata vaccinării a scăzut de la 86%, din 2019, la 81%, în 2021. În ceea ce privește România, rata de acoperire este puțin peste 80 la sută din populația generală, conform specialistului.

Însă, Ioana Stăncel spune că în anul 1990, țara noastră se număra printre „statele campioane ale vaccinării”, cu 97%. „În populaţia generală avem din ce în ce mai multe persoane care refuză vaccinarea şi ceea ce este din nou îngrijorător este că o parte din aceste persoane sunt cele care nu pot să decidă pentru sine.

ADVERTISEMENT

Vorbim de situaţia copiilor pentru care părinţii, deşi provin din cohorte vaccinate care au beneficiat de protecţia vaccinului în copilăria şi viaţa lor adultă, sunt în situaţia de a refuza acest beneficiu pentru copii. Şi acest lucru este îngrijorător pentru că aceşti copii devin vector, devin sursă de virus”, a adăugat expertul în sănătate publică.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, în intervalul 1 ianuarie 2023-21 aprilie 2024, în România au fost confirmate 13.113 cazuri de rujeolă. De asemenea, au fost înregistrate 14 decese. Patru au fost raportate în județul Brașov, alte patru în București, două în județul Argeș, două în Giurgiu, și câte un deces în județele Mureș și Sibiu.

ADVERTISEMENT
Tags: