News

Decizia Tribunalului Prahova în cazul Ferma Dacilor. Ce a hotărât instanța în legătură cu cererea DNA de redeschidere a dosarului privind controlul ISU

Hotărâre în dosarul privind redeschiderea de DNA a urmăririi penale în cazul controalelor efectuate de ISU la pensiuni și restaurante.
23.01.2024 | 17:18
Decizia Tribunalului Prahova in cazul Ferma Dacilor Ce a hotarat instanta in legatura cu cererea DNA de redeschidere a dosarului privind controlul ISU
Incendiul de la Ferma Dacilor. Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Decizia Tribunalului Prahova în cazul Ferma Dacilor. Cererea DNA privind redeschiderea dosarului referitor la controlul efectuat de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova la pensiunile și localurile din județ a fost trimisă la Tribunalul Militar.

Cazul Ferma Dacilor, decizie privind cererea DNA de redeschidere a dosarului referitor la controlul ISU

Acest lucru s-a întâmplat după ce Tribunalul Prahova a amânat, luni, decizia în acest caz. Prin urmare, marți, 23 ianuarie, instanța dimn Prahova și-a declinat competența cu privire la soluționarea cererii.

ADVERTISEMENT

În acest context, dosarul, care are drept obiect „confirmare redeschidere urmărire penală”, va fi înaintat Tribunalului Militar București. Hotărârea este definitivă, arată portalul instanțelor de judecată.

Reamintim că cei vizați de cercetări sunt Dumitru Elisei, cel care a deținut funcția de prim-adjunct al inspectorului-şef în cadrul ISU Prahova, dar și Cristina Chelba, fost inspector de prevenire. Totul s-a întâmplt în urma tragediei de la Ferma Dacilor, când opt oameni au murit într-un incendiu devastator.

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost clasat în luna martie 2023

Dosarul a fost clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe. Procurorii au susținut că fostul colonel Dumitru Elisei s-ar fi implicat în activitatea angajaților aflați în subordinea sa. Mai exact, el le-ar fi cerut să nu sancționeze mai multe restaurante și pensiuni din Prahova, după ce au fost constatate abateri privind securitatea la incendiu.

Printre acestea se afla și Ferma Dacilor. În anul 2019, ISU Prahova a efectuat verificări la pensiunea din Tohani, care îi aparține lui Cornel Dinicu. Cu toate că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu, autoritățile au dat un simplu avertisment.

ADVERTISEMENT

În 2021, după ce au ieșit la iveală bănuielile referitoare la faptul că au fost trecute cu vederea nereguli descoperite la pensiuni și restaurante din Prahova, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său, Elisei Dumitru, au ieşit la pensie.

Inclusiv șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spunea la finalul anului trecut, că problemele de la ISU Prahova erau cunoscute. „Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu. Nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme. Motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere.

ADVERTISEMENT

Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, declara Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: