News

Tragedia de la Ferma Dacilor ar putea redeschide un dosar DNA. Sunt anchetate nereguli la ISU Prahova

DNA ar urma să redeschidă un dosar mai vechi ca urmare a incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Obiectul investigației ar fi nereguli la ISU Prahova
26.12.2023 | 18:22
Tragedia de la Ferma Dacilor ar putea redeschide un dosar DNA Sunt anchetate nereguli la ISU Prahova
DNA ar urma să redeschidă un dosar mai vechi Sursa foto: Facebook ISU Prahova
ADVERTISEMENT

Cel puțin cinci persoane au murit în incendiul care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din județul Prahova. Reprezentanții ISU au confirmat faptul că pensiunea nu avea autorizație de incendiu. Autoritățile au deschis un dosar penal, iar acum se pare că DNA va deschide un dosar mai vechi asupra ISU Prahova.

Tragedia de la Ferma Dacilor ar putea redeschide un dosar DNA

La nivelul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a fost deschis un dosar în cadrul căruia sunt cercetate infracțiuni de distrugere și ucidere din culpă. Surse din DNA, citate de Investigatoria,  susțin că ”procurorii anticorupție vor redeschide un dosar mai vechi, clasat în 2023, care arăta nu doar nereguli în activitatea ISU Prahova, cât și niște raporturi incorecte dintre această instituție și deținătorul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, catalogat la un moment dat drept unul dintre cei mai temuți interlopi ai României”.

ADVERTISEMENT

Conform dosarului DNA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) al Județului Prahova a efectuat un control la Ferma Dacilor în 2019. Dar, deși în urma acțiunii inspectorii ar fi constatat mai multe nereguli, ISU ar fi dat doar avertismente unității comerciale.

Dosarul, clasat în 2023

Dosarul, clasat în 2023 de Secția Militară a DNA, condusă la acel moment de Liviu Lascu, mai arată că, în 2019, la pensiunea mistuită de flăcări ar fi fost organizată o masă de protocol, oferită de conducerea ISU Prahova.

ADVERTISEMENT

”În data de 10.07.2019, cpt. Cristina CHELBA, împreună cu colonelul (r) Elisei-Tiberiu DUMITRU au desfășurat controlul, fiind identificate 6 nereguli, consemnate în nota de control nr. 4468421/12.07.2019, toate sancționate cu avertismente.

Obiectivul nu a putut face dovada deținerii unei autorizații de securitate la incendiu – 1.200 mp, în condiţiile în care amendă prevăzută era de 5.001-10.000 lei, conform art.45, pct IV, lit.d, Legea 307/2006.

ADVERTISEMENT

Ulterior la data de 07.08.2019 la FERMA DACILOR a fost organizată o masă de protocol oferita de conducerea ISUJ Prahova membrilor comisiilor de evaluare şi însoțitorilor de loturi la etapa națională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntar şi private pentru situații de urgență”, se arată în dosarul DNA, citat de Digi24.

În urma incendiului de Crăciun, procurorii DNA s-ar pregăti să redeschidă chiar miercuri dosarul, având în vedere că nesancționarea abaterilor de la prevederile legale a fost, și în acest caz, principala cauză a unei noi tragedii.

ADVERTISEMENT

Complexul turistic Ferma Dacilor, construit în zona Tohani din județul Prahova în 2013, îi aparține lui Cornel Dinicu, un om de afaceri prahovean al cărui nume apare în mai multe dosare controversate.

ADVERTISEMENT
Tags: