News

Cererea DNA de redeschidere a dosarului penal privind controlul ISU de la Ferma Dacilor, depusă la Tribunal

DNA solicită redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind modul în care au fost făcute verificările ISU. Cererea a fost depusă.
08.01.2024 | 16:53
Cererea DNA de redeschidere a dosarului penal privind controlul ISU de la Ferma Dacilor depusa la Tribunal
Incendiul Ferma Dacilor/ Foto Inquam Photos / Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA cer redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind modul în care au fost făcute verificările ISU la mai multe pensiuni din Prahova, inclusiv Ferma Dacilor. În acest sens, a fost depusă o cere la Tribunalul Prahova.

A fost depusă cererea DNA de redeschidere a dosarului penal privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

Inițial, dosarull a fost clasat în luna martie. Însă, tragedia care a avut loc în a doua zi de Crăciun la pensiunea Ferma Dacilor, în urma cărora au murit opt oameni, a scos la iveală o serie de nereguli. Pensiunea ar fi trebuit să fie închisă încă din anul 2019.

ADVERTISEMENT

Însă, deși ISU Prahova a efectuat controale la fața locului, nu a dispus această măsură. Mai mult, s-a stabilit că prim-adjunctul șefului ISU Prahova a verificat pensiunea, deși nu avea atribuții. El ar fi schimbat planurile de control în funcție de interese.

Prin urmare, pe 11 ianuarie, judecătorii ar urma să anunțe o decizie în dosarul care are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală”. Vizați sunt fostul prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Dumitru Elisei, şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova.

ADVERTISEMENT

De altfel, la finalul anului 2023, după producerea incendiului devastator, șeful DSU, Raed Arafat, declara că era cunoscut faptul că la ISU Prahova existau anumite probleme. Din această cauză, foștii șefi de aici s-au pensionat, acum aproximativ doi ani.

„La ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme”

Este vorba de fostul inspector-șef de la ISU Prahova, Mihai Drăgan și Elisei Dumitru. Aceștia ar fi trecut cu vederea valul de nereguli descoperite la mai multe pensiuni și crame din județul respectiv. Printre acestea se număra și Ferma Dacilor, care a ars în a doua zi de Crăciun, provocând moartea a opt oameni.

ADVERTISEMENT

„Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu. Nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme. Motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere.

Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, spunea Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

La finalul săptămânii trecute, vineri, a fost identificată și cea de-a opta victimă. Este vorba despre un băiat de 11 ani, care și-a găsit sfârșitul alături de tatăl și fratele lui. Printre cei morți se numără și fiul patronului de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu.

ADVERTISEMENT
Tags: