News

Decizie finală în Camera Deputaților: pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Propunerile coaliției, votate în plen

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat. Decizia finală a fost luată miercuri, prin vot, în plenul Camerei Deputaților.
05.04.2023 | 12:29
Decizie finala in Camera Deputatilor pragul pentru abuzul in serviciu eliminat Propunerile coalitiei votate in plen
Abuzul în serviciu, fără prag. Modificările la Codul Penal, votate în plenul Camerei Deputaților. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat de Camera Deputaților. Propunerile coaliției PNL – PSD – UDMR au fost votate în plen. Aproape 200 de aleși au susținut această măsură.

Pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Modificările la Codul Penal, votate în plenul Camerei Deputaților

În urmă cu exact o săptămână, Senatul României vota un amendament pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu în Codul Penal. De atunci, din cauza criticilor din spațiul public, coaliția a venit cu o avalanșă de modificări.

ADVERTISEMENT

Inițial, Ministerul Justiției anunța, într-un comunicat oficial, că propune un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Era o sumă mult mai mică decât în proiectul adoptat de Senat. Propunerile nu s-au oprit aici. Au apărut și informații legate de un prag de 6.000 de lei.

În final, Coaliția nu s-a oprit nici la 250.000, nici la 9.000 și nici măcar la 6.000 de lei. Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 191 de voturi “pentru”, 66 “împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul Penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, a fost eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu. Proiectul s-a votat în forma adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, încă de marți, 4 aprilie.

A fost eliminat și pragul pentru neglijența în serviciu

Tot în Camera Deputaților a fost eliminat, prin vot, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu. ”Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

ADVERTISEMENT

Inițial, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional. În etapa următoare, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, adoptat de Cameră, merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Vorbind despre legea votată miercuri, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat că Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat.

ADVERTISEMENT

Cum am spus în nenumărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat dar şi de faptul că, în deciziile CCR, problema e rămasă nelămurită, până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv. De aici a plecat şi toată controversa care datează de ani de zile”, a spus ministrul la Parlament.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României