News

Decizie finală în Camera Deputaților: pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Propunerile coaliției, votate în plen

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat. Decizia finală a fost luată miercuri, prin vot, în plenul Camerei Deputaților.
05.04.2023 | 12:29
Decizie finala in Camera Deputatilor pragul pentru abuzul in serviciu eliminat Propunerile coalitiei votate in plen
Abuzul în serviciu, fără prag. Modificările la Codul Penal, votate în plenul Camerei Deputaților. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat de Camera Deputaților. Propunerile coaliției PNL – PSD – UDMR au fost votate în plen. Aproape 200 de aleși au susținut această măsură.

Pragul pentru abuzul în serviciu, eliminat. Modificările la Codul Penal, votate în plenul Camerei Deputaților

În urmă cu exact o săptămână, Senatul României vota un amendament pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu în Codul Penal. De atunci, din cauza criticilor din spațiul public, coaliția a venit cu o avalanșă de modificări.

ADVERTISEMENT

Inițial, Ministerul Justiției anunța, într-un comunicat oficial, că propune un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu. Era o sumă mult mai mică decât în proiectul adoptat de Senat. Propunerile nu s-au oprit aici. Au apărut și informații legate de un prag de 6.000 de lei.

În final, Coaliția nu s-a oprit nici la 250.000, nici la 9.000 și nici măcar la 6.000 de lei. Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 191 de voturi “pentru”, 66 “împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul Penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, în forma Guvernului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, a fost eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu. Proiectul s-a votat în forma adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, încă de marți, 4 aprilie.

A fost eliminat și pragul pentru neglijența în serviciu

Tot în Camera Deputaților a fost eliminat, prin vot, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu. ”Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

ADVERTISEMENT

Inițial, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional. În etapa următoare, proiectul de lege care modifică Codul penal şi vizează abuzul şi neglijenţa în serviciu, adoptat de Cameră, merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Vorbind despre legea votată miercuri, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat că Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat.

ADVERTISEMENT

Cum am spus în nenumărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat dar şi de faptul că, în deciziile CCR, problema e rămasă nelămurită, până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv. De aici a plecat şi toată controversa care datează de ani de zile”, a spus ministrul la Parlament.

ADVERTISEMENT