O decizie revoltătoare a justiției, în Suceava. Judecătorii au stabilit luna decembrie a anului 2024 ca termen de judecată în cazul unui copil care a suferit o pareză. Motivația deciziei.
În 2019, micuțul Sasha Mihai, pe atunci în vârstă de un an și jumătate, a rămas cu pareză în urma unei injecții care i-a fost administrată de către un medic pediatru.
Într-o primă fază, cazul a fost analizat sub aspect penal. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au constatat că un micuț a rămas cu pareză după o injecție făcută de pediatru. Cu toate acestea, au închis dosarul. Clasarea a venit pe motiv că părinții au depus plângerea penală prea târziu.
După acest eveniment, familia micuțului, care locuiește în Gura Humorului, a intentat proces civil. Din nou, bieții oameni din județul Suceava au avut parte de o surpriză neplăcută, atunci când au primit o citație de la Judecătoria Suceava, unde a fost înregistrat procesul.
La finalul lunii trecute, pe 31 iulie 2023, familia lui Sasha a fost înștiințată că primul termen al procesului va fi pe 5 decembrie 2024. Inițial, oamenii au crezut că este o greșeală și au început să verifice informația.
Nu avea să fie o eroare. Ulterior, avocatul reclamanților a spus, în presa locală, că a verificat din nou data primului termen și este vorba, într-adevăr, de 5 decembrie 2024. Așadar, peste un an și jumătate. Motivația magistraților este numărul foarte mare de dosare și numărul mic de judecători.
”Vom înainta o solicitare de preschimbare a termenului. Vom explica că este o situație deosebită, un copil care a suferit și suferă și care are nevoie de o reparație morală. Sperăm să obținem un termen rezonabil pentru începutul acestui proces”, a declarat avocatul Cristi Rusu, pentru Monitorul de Suceava.
Coșmarul familiei din Gura Humorului s-a petrecut în vara anului 2019. Pe 27 iulie 2019, micuțul Sasha, atunci în vârstă de un an și trei luni, a fost dus de părinți la cabinetul unui medic primar pediatru.
Copilul avea o răceală puternică, cu roșu în gât. În plus, băiețelul vomita și nu reținea medicația, astfel că febra de peste 39 de grade persista. Pediatrul a decis administrarea unei injecții cu metoclopramid, un antivomitiv.
La doar o oră după injecție, părinții au observat că băiatul nu mai mișcă piciorul drept. ”Piciorul era mort, nu avea nici un reflex la el, a fost îngrozitor”, a povestit tatăl începutul dramei pentru copil, pentru presa locală.
Ulterior, cea mai mare teamă a părinților s-a adeverit. Băiețelul lor suferea de o monopareză la membru inferior drept, post injecțională. Medicii ieșeni au găsit o legătură de cauzalitate între injecție și pareză.
”Între aplicarea injecției din 27 iulie 2019 și deficiența funcțională ușoară pe care o prezintă minorul există legătură de cauzalitate. Conform studiilor existente în literatura de specialitate, în cazul injecțiilor intramusculare efectuate în cadranul supero-extern la nivelul mușchiului gluteal, în special la copil (din cauza poziției, a cantității reduse de țesut suport, poate a unei mișcări etc.), există posibilitatea de traumatizare a nervului sciatic”, se precizează în raportul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași.
După acest caz grav, medicul pediatru a reacționat. A spus că în momentul înțepăturii este probabil ca pacientul să fi făcut o mișcare a fundului. Asta ar fi putut devia puțin acul, spre interior, spre capătul ramurii laterale a nervului sciatic.
În ciuda acestui aspect, la poliție, doctorul a spus că din punct de vedere profesional nu consideră că a greșit cu nimic. A subliniat că are conștiința împăcată în acest sens.