Sport

Se știu deja primele 6 echipe calificate la CM 2030. Anunțul FIFA. Update

FIFA a stabilit ca în anul 2030 Campionatul Mondial să fie organizat în șase țări și trei continente. Cine sunt primele echipe calificate la turneul final.
05.10.2023 | 14:18
Se stiu deja primele 6 echipe calificate la CM 2030 Anuntul FIFA Update
Campionatul Mondial din 2030 se joacă în șase țări și trei continente. Sursă foto: unsplash.com
ADVERTISEMENT
05-10-2023
11:28

Se știu primele 6 echipe deja calificate la CM 2030

FIFA a stabilit în cadrul întâlnirii de miercuri, 4 octombrie, că turneul final al Cupei Mondiale din 2030 va fi organizat în șase țări și trei continente.

Portugalia, Maroc și Spania sunt țările gazdă, însă primele trei meciuri ale competiției se vor disputa în Argentina, Uruguay și Paraguay, pentru a celebra centenarul competiției supreme. 

Astfel, dacă varianta propusă de FIFA va rămâne aceasta până la adoptarea finală de la sfârșitul anului 2024, nu mai puțin de 6 echipe vor fi automat calificate la turneul final. 

Potrivit AFP, FIFA a decis ca Argentina, Uruguay și Paraguay, țările care găzduiesc primele trei meciuri ale CM 2030, să fie calificate direct. De același statut urmează să beneficieze și Maroc, Spania şi Portugalia care au devenit țări gazdă în urma candidaturii oficiale. 

Odată cu ediția din 2026, Cupa Mondială își va extinde numărul de participante de la 32 de echipe la 48. Astfel, 3 locuri din cele 6 alocate zonei sud-americane s-au ocupat deja. Acestora li se va adăuga un loc disputat într-un baraj intercontinental, conform unui purtător de cuvânt al FIFA.

Astfel, Portugalia, Maroc și Spania sunt țările gazdă, însă primele trei meciuri ale competiției se vor disputa în Argentina, Uruguay și Paraguay, fiind pentru prima dată în istorie când un Campionat Mondial se desfășoară în mai multe continente.

Campionatul Mondial din 2030 se joacă în șase țări și trei continente

Campionatul Mondial din 2030 se dispută în șase țări și trei continente, FIFA luând o decizie surprinzătoare, mai ales în ceea ce privește primele trei meciuri ale competiției.

ADVERTISEMENT

Spania, Portugalia și Maroc sunt țările gazdă, însă primele trei meciuri se vor disputa în Argentina, Paraguay și Uruguay, consiliului de Administrație al FIFA alegând acest format.

Este vorba despre împlinirea a 100 de ani de la prima Cupă Mondială din istoria, care a avut loc în Uruguay. Pentru anul 2034, FIFA a dat acordul pentru un Campionat Mondial organizat în Asia sau Oceania.

ADVERTISEMENT
  • 1930 a fost anul în care s-a jucat prima Cupă Mondială, Uruguay fiind câștigătoarea ediției, dar și țara gazdă
  • România a participat la prima Cupă Mondială

După 20 de ani, Africa va găzdui din nou o Cupă Mondială

Odată cu alegerea Marocului pentru a fi a treia țară gazdă a Campionatului Mondial din 2030, continentul african are parte din nou de bucuria de a găzdui turneul final, la 20 de ani după turneul care s-a jucat în Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

La Campionatul Mondial din 2010, Africa de Sud nu a reușit să depășească faza grupelor, iar câștigătoarea trofeului a fost Spania, după o finală cu Olanda, scor 1-0, unicul gol fiind marcat de către Andres Iniesta.

De cealaltă parte, ultimul turneu important desfășurat în Portugalia a fost EURO 2004, Campionat European la care portughezii au ajuns până în finală, însă au pierdut surprinzător trofeul în fața Greciei.

ADVERTISEMENT

Până la Cupa Mondială din 2030 urmează să se mai desfășoare Campionatul Mondial din 2026, care va fi organizat de trei țări, și anume: Canada, Mexic și Statele Unite ale Americii.

  • 48 de țări vor participa la Campionatul Mondial din 2030
ADVERTISEMENT