Life

Depresia de sărbători. Sfaturile terapeuților despre cum să scapi de boala secolului

Depresia în perioada sărbătorilor de iarnă. Care sunt cauzele acestei stări și cum o putem vindeca. Iată ce spun terapeuții.
28.12.2022 | 18:29
Depresia de sarbatori Sfaturile terapeutilor despre cum sa scapi de boala secolului
Terapeutul Iulia Barbu ne spune cum să prevenim depresia de sărbători. Sursa foto: facebook, Iulia Barbu arhivă personală/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă sunt, de obicei, un prilej de bucurie, însă nu toți oamenii au această senzație și în loc să savureze din plin fiecare moment al ultimelor zile din an, cad în depresie, din varii motive. Unii își dau seama, iar alții nu. Ce spun terapeuții?

Depresia, suferință a oamenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cum scăpăm de această stare

Iulia Barbu, terapeut în lucru cu Medicina Energetică Șamanică și Biofield Healing, a oferit un interviu despre această temă, în exclusivitate pentru FANATIK. Zeci de mii de persoane apelează la ajutorul ei și a observat cum unii clienți refuză să-și recunoască depresia.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că această stare se poate vindeca. Poți lua legătura cu un specialist și să ții cont de anumite aspecte. Iulia Barbu ne-a explicat totul în detaliu.

Iulia Barbu terapeut
Iulia Barbu lucrează cu peste 20.000 de oameni printr-un program de vindecare a blocajelor, numit ”Aliniere Energetică”. Sursa foto: arhivă personală

 

Ce este depresia?

-Este acea stare în care nu mai avem chef de viață, de ceilalți, nu mai știm ce vrem, ce suntem. Când intrăm în starea de depresie avem nevoie să facem ceva să ieșim de acolo. Deci depresia este un rău necesar, uneori, ca să schimbăm traiectoria în viața noastră.

ADVERTISEMENT

Din ce cauză poate intra o persoană în depresie de sărbători?

-Cred că, primul lucru, din cauza așteptărilor nerealiste . Media și tot ce se întâmplă de sărbători ne arată că totul este roz, cu familia, mâncare bună, iar noi când ajungem acasă, deși facem mâncare, stăm cu familia, cumva compărăm cu tot ce vedem la televizor și realitatea este diferită.

Atunci când încercăm să trăim viața ca la televizor și știm că nu corespunde cu viața reală, apare această…Cred că depresie este mult spus, senzație că ceva lipsește. Comparația cu media, cu ceilalți.

ADVERTISEMENT

Semne că ești într-o stare de depresie

Care sunt semnele care indică starea de depresie?

-Când nimic nu ne mai mulțumește poate să fie un indiciu, undeva ne-am pierdut speranța, ne-am deconectat de la un viitor pozitiv. Nu mai avem așteptări pozitive de la noi, de la viață.

Aici poate să fie și oboseala ca indiciu de depresie. Credem că acea oboseală se rezolvă prin somn, dar nu facem decât să ne izolăm, de noi, de familie, de cei dragi.

ADVERTISEMENT

Depresia este un cuvânt destul de întâlnit și evităm să-l acceptăm ca stare în viața noastră. Statisticile arată că mai mult de 60% din populație suferă de depresie. O stare de depresie poate să dureze de la câteva ore, la câteva zile, la câteva săptămâni.

Dezamăgirea în dragoste ne aduce în punctul depresiei de sărbători?

-În spatele depresiei se află starea de neputință pe termen lung. Dacă apare o despărțire în perioada asta este acea senzație că nu putem să rezolvăm nimic acum, nu știm când sau dacă se va rezolva și ne duce în această stare de depresie.

Vestea bună este că această stare poate trece, nu este permanentă. Adevărul este că toți trecem prin această etapă. Este ok să avem perioade când nu ne simțim bine, să recunoaștem lucrul ăsta.

Persoanele singure sunt mai predispuse la depresie decât cele înconjurate de familie, prieteni?

-Din păcate, singurătatea poate duce la depresie. Ideea de a nu avea pe cineva lângă tine ne duce în această stare de izolare, de opusul a ceea ce vedem acum în media: Crăciunul este despre familie, prieteni care vin să te colinde, te vizitează…

Cum îi ajutăm pe bătrâni să scape de depresie

Sunt foarte mulți bătrâni singuri în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe ei cum îi ajutăm să scape de depresie?

-Mă emoționează această întrebare…Bătrânii sunt ca niște copii, care pe lângă hrană, adăpost, medicamente, au nevoie să simtă această conexiune cu lumea și de obicei bătrânii sunt cei mai evitați și în familii. La bătrâni nu le mai vine Moș Crăciun.

Cumva ei sunt acolo (membrii de familie-n.r), dar nu sunt la fel de conectați cu ei (cu bunicii-n.r) ca și cu ceilalți membri ai familiei.

Ce putem face este să-i sunăm, să le vizităm, să le aducem ceva care să le aducă bucurie. Bătrânii pot intra în depresie din cauza a ceea ce văd la TV: de boli, de scumpiri, război. O întrebare de tipul ”Ce faci, cum te simți astăzi?” le aduce bucurie.

Depresia, boala secolului în rândul tinerilor. Rețelele de socializare, una dintre cauze

Se spune că depresia este boala secolului, tinerii fiind cei mai afectați. De ce oare?

-În cazul copiilor, ei au acces la foarte multă informație, media, Tik-Tok, influenceri. Încep să se simtă neputincioși dacă la școală nu le ies anumite lucruri, părinții le pun interdicții…și atunci când se uită pe Tik-Tok, se compară cu ceea ce văd acolo, apare neputința.

Din păcate, depresia este un aspect destul de întâlnit în rândul tinerilor, mai ales în rândul celor care au examen, din clasa a VIII-a, a XII-a.

Se pune și foarte multă presiune pe copii: de la părinți, dascăli, meditații. Un copil de a VIII-a sau a XIII-a se trezește la 6 dimineața și termină temele la ora 8 seara. Mi se pare de neînchipuit, chiar este un subiect care mă preocupă.

Cumva, când le spunem că viitorul lor depinde de acele examene, creează foarte multă neputință și foarte multă depresie. Nu mai vorbim de bullying. Sunt mulți copii care suferă din această cauză și nu au niciun fel de sprijin. De cele mai multe ori se află despre bullying când copilul este deja afectat.

Metode de vindecare a depresiei

Putem evita depresia? Cum?

-Atunci când suntem prezenți când suntem conștienți de momentul prezent nu avem cum sa fim in depresie.
Atunci când ne gândim la ceva din trecut sau la ceva din viitor și simțim neputinta fata de acele aspecte activeaza starea de depresie. Și atunci când luam viata prea în serios.

Dacă ne uitam la copii, putem observa cum pentru ei totul este o aventura.Când suntem în starea de inocenta, când abordam viata ca o joaca, nu doar ca ne bucuram de joc dar nici nu mai suntem atașați de rezultat. Joaca ne ajuta sa functionam mai mult din starea de prezență.

Să facem mai mult din ceea ce ne aduce bucurie. Șamanii spun asta foarte frumos: în momentul în care faci ceea ce-ți place, nu ai cum să intri în depresie, te simți util, aduci contribuție și pentru ceilalți. Asta poate să fie de la a face pâine, la a mătura, a face cumpărături pentru familia ta, a aduce bani în casă pentru familie.

Nici nu contează ce faci, pot să fie lucruri mărunte sau sofisticat. Este important să facem măcar un lucru pe zi care ne aduce bucurie.Nu putem fi într-o stare de bucurie și într-o depresie în același timp. Suntem ori într-una, ori într-alta.

Cum ajutăm o persoană să scape de depresie?

-Vă spun cum fac eu cu clienții mei. Primul lucru mă uit să văd unde simt că nu pot să schimbe nimic în acest moment. Atunci, identific acel aspect, poate să fie unul, poate să fie mai multe și văd ce poate să fac: să meargă la plimbare cu cățelul, să facă niște ore de pilates etc.

În momentul în care găsim singuri soluții, acesta este un proces foarte bun de autoîmputernicire. Când nu putem de unii singuri, un bun terapeut ne ajută să rezolvăm problema.

Ce le recomand pacienților mei…În primul rând vedem dacă putem face noi ceva pentru noi, poate este o etapă în faza incipientă și poate fi mult mai ușor rezolvată. Dar dacă asta nu funcționează, cel mai simplu, eficient, cred că este un act de iubire față de noi înșine atunci când mergem la terapie.

Eu, personal, sunt terapeut, dar și eu merg la terapie. În momentul în care ai susținere, cineva este acolo pentru tine, te ajută să vezi lucruri pe care tu nu le vezi.

Terapia șamanică și sesiunile de Biofield Healing, utile în tratarea depresiei. Cum funcționează

Ce înseamnă terapia șamanică și sesiunile de Biofield Healing pe care le folosiți dumneavoastră în vindecarea oamenilor de anumite blocaje interioare?

-Terapia șamanică este foarte frumoasă. Se face doar 1 la 1, în care se începe cu un mic interviu și se identifică problema. Șamanul poate să identifice amprentele de energie (problemele-n.r) și să le scoată, astfel încât prezentul nostru să nu mai fie urmat de traumele trecutului.

Celălalt mod prin care lucrez cu succes sunt sesiune de Biofield Healing în care putem lucra și în sesiuni 1 la 1 și în sesiuni de grup. Se identifică energia care nu se mișcă acum în corp. Informația de care nu mai avem nevoie se dă la o parte. Informația nouă ne ajută să avem gânduri diferite, emoții mai bune. Această stare ne ajută să luăm acțiuni cu efect în viața noastră.

Consecințele depresiei. Femeia, mai predispusă la această stare decât bărbatul

Ce se întâmplă dacă nu tratăm depresia?

-Se ajunge clar la probleme grave. Am câteva cazuri de persoane care au refuzat să cunoască faptul că sunt în depresie, astfel și familia lor poate avea de suferit.

De obicei femeile cad mai repede în depresie și atunci toată familia are de suferit. Revenirea este un proces de vindecare pentru întreaga familie.

Noi, femeile, avem așteptări de la relație, foarte mari de la noi, iar la ceialți, când ne pierdem orice speranță că poate fi schimbat ceva acolo, apare neputința pe termen lung. Și bărbații intră în depresie, dar ei nu prea recunosc lucrul ăsta (…) Oamenii nu-și mai exprimă emoțiile. Înainte se mai întâlneau prietenii la o bere, povesteau despre problemele lor. Atunci rămân impregnate neputințele.

Depresia este mascata prin diverse dependențe de: alcool, calculator, jocuri de noroc. Acestea amorțesc un pic durerea interioară pe care o avem. Clar, terapia este o modalitate de a spune ce te deranjează. Terapeutul poate identifica unde este, de fapt, problema în viața ta acum.

ADVERTISEMENT